[ccpw id="136103"]

Σε διεθνές επίπεδο ελπίζουμε να αρχίσει να αρχίσει να ξεθυμαίνει η δύναμη των λαϊκιστών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Να υποστηριχθεί το διεθνές εμπόριο, να σταματήσει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και να επιστρέψει το G20 στην φιλοσοφία της προστασίας του πλανήτη και των οικονομιών.

Να συμφωνηθεί μια συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. που να σηματοδοτεί την διάθεση συνεννόησης.

Οι ημι-δημοκρατίες να διαβρωθούν εκ των έσω, ανοίγοντας δρόμο στην φιλελευθεροποίηση μεγάλων δυνάμεων όπως η Ρωσία και η Τουρκία.

Και για την Ελλάδα τι θέλουμε;

Κατά’ αρχήν να ξεκινήσει επιτέλους ένας δομικός διάλογος για το τι είδους χώρα θέλουμε για εμάς και για τα παιδιά μας.

Αποφεύγοντας τα στερεότυπα, μακάρι η νέα χρονιά να αποτελέσει ένα ξεκίνημα δημιουργικής σκέψης για την δομή του κράτους μας, την οικονομική μας πολιτική και αναπτυξιακή προοπτική.

Ας μην γελιόμαστε, οκτώ χρόνια κρίσης και η συζήτηση δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Ελπίζουμε να ηττηθεί επιτέλους στο μυαλό μας ο κρατισμός. Ότι οι αντιδραστικές και γραφικές εσωτερικές πολιτικές θα χάσουν έδαφος.

Οι άκαπνοι επαναστάτες τους αριστερού γλυκού νερού να περιθωριοποιηθούν, οι επερχόμενοι πατριδοκάπηλοι ακροδεξιοί να ηττηθούν εκλογικά και οι νέοι της χώρας να ξεκινήσουν τον διαχωρισμό των υγιών αξιών από αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση.

Δεν μας βύθισε στην ανυποληψία και στην ένδεια η Ευρώπη, η παγκοσμιοποίηση και οι κακοί Αμερικάνοι αλλά η ίδια η εσωτερική μας μακροοικονομική βουλιμία και κοινωνική παθογένεια.

Ας είναι το 2019 η χρονιά που θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις αδυναμίες μας κατάματα και τις αξίες μας με περισσότερη στοργή.

Μακάρι το 2019 να εγκαταλείψουμε οριστικά την εφαρμογή παλιομοδίτικων πολιτικών ανάπτυξης. 

Η οικονομική ανάκαμψη δεν διασφαλίζεται ούτε με μεμονωμένες μεγάλες συμβολικές επενδύσεις, ούτε με την μέθοδο του ελικοπτέρου, μοιράζοντας χρήματα στις πλατιές μάζες.

Η ανάπτυξη δεν εξαγοράζεται, κερδίζεται με μικρές καθημερινές επιχειρηματικές μάχες.

Ελπίζουμε το 2019 να ανδρωθούν μια χούφτα start-ups, να εμφανιστούν και άλλοι Έλληνες παίχτες στην ψηφιακή αγορά, στις νέες τεχνολογίες, στον εξειδικευμένο τουρισμό, στο niche τρόφιμο, στο εξαγωγικό φάρμακο, να επαναπατριστούν και να επεκταθούν οι ναυτιλιακές υπηρεσίες και να δούμε μια γνήσια αναζωπύρωση της οικοδομής.

Μέσα στην χρονιά θέλουμε να δούμε το επιχειρηματικό περιβάλλον να γίνεται πιο ξεκάθαρο, το τραπεζικό σύστημα ικανό να χρηματοδοτήσει αξιολογημένες εταιρείες και τις κρατικές δομές να αντιδρούν με ταχύτητα και αξιοπιστία στα αιτήματα της αγοράς.

Ελπίζουμε το νέο έτος να είναι και λίγο πιο καλαίσθητο.

Οι στρατιωτικές στολές του ΥΠΕΘΑ, τα κιτς γκαλά στο Μαξίμου και η πασέ χλιδή της νομενκλατούρας να δώσουν την θέση τους σε μια πιο σύγχρονη αισθητική.

Να επιστρέψουμε λίγο παραπάνω στο καλό θέατρο, να δούμε λίγο λιγότερο Power of Love και λίγη περισσότερη ερευνητική και δημιουργική δημοσιογραφία.

Να χειροκροτήσουμε τον Λάνθιμο και της Λέντζου και να ψάξουμε τις ρίζες της επιτυχίας τους.

Το 2019 δεν είναι ίσως μια πολύ παραγωγική χρονιά, διαφαίνεται να αποτελεί όμως ένα καθοριστικό προπαρασκευαστικό εκλογικό έτος που θα αναδείξει τις προοπτικές για το μεσοπρόθεσμο μας μέλλον.

Το αν στα επόμενα χρόνια θα καταφύγουμε σε νέα πακέτα διάσωσης, αν θα συνεχίσουμε στην πορεία του λαϊκίστικου αριστερισμού και στην φιλοσοφία της άρπα κόλα διαχείρισης των εθνικών μας θεμάτων θα καθοριστεί από την χρονιά που μας έρχεται.

Ευχή και ελπίδα λοιπόν η νέα χρονιά να αποτελέσει ένα φιλελεύθερο ξεκίνημα, μακριά από τις παρωχημένες διακρίσεις περί αριστεράς και δεξιάς, προοδευτισμού και συντηρητισμού. 

Μια χρονιά συζήτησης και επιλογών που θα μας φέρουν πίσω στον δρόμο της ανάπτυξης και του ορθού λόγου.

Του Επαμεινώνδα Κορώνη
liberal.gr

Πηγή