Περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χρέη στην εφορία παρακολουθούν τις εξελίξεις και δείχνουν πλέον να μην τους αγγίζει αυτό που πραγματικά συμβαίνει καθώς είναι αδύνατον να αντιδράσουν. 

Το εντυπωσιακό είναι ότι το 2018 εστάλησαν από την εφορία αλλά και το ΚΕΑΟ εντολές για κατασχέσεις για 173.000 πολίτες και επιχειρήσεις εκ των οποίων στους λογαριασμούς των 57.000 δεν βρέθηκε κυριολεκτικά ούτε ένα ευρώ. Στους υπόλοιπους λογαριασμούς τα ποσά που βρέθηκαν ήταν ελάχιστα και δεν επαρκούσαν ούτε για να πληρωθεί το 20% της συνολικής οφειλής.

Τα στοιχεία αυτά ανάγκασαν τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας να ζητήσου από τους θεσμούς τη δημιουργία νέας ρύθμισης για όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο και τα ταμεία.

Μάλιστα αναγκάσθηκαν να αλλάξουν αρκετές φορές την προωθούμενη ρύθμιση έτσι ώστε αυτή να μπορέσει να γίνει δεκτή από τους δανειστές.

Το σίγουρο είναι ότι ακόμα δεν έχουν το πράσινο φως καθώς έχουν ζητήσει ακόμα αυστηρότερους όρους. Μάλιστα περιμένουν από την κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της, υπόλοιπα από το τρίτο μνημόνιο όπως για παράδειγμα τις διαδικασίες με το Ελληνικό κι τους μόνιμους γενικούς γραμματείς.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την εξόφληση χρεών σε 36 το οποίο μάλιστα έχει αποσταλεί για έγκριση στις Βρυξέλλες. 

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 130 δισ. ευρώ και 9 στους 10 φορολογούμενους να χρωστούν έως 10.000 ευρώ, το οικονομικό επιτελείο ελπίζει να εγκριθεί η ρύθμιση για να μπορέσει να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου αλλά και να αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα που δημιούργησε και η ίδια στους φορολογούμενους

Η αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους φαίνεται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. 

Σύμφωνα με αυτά στο 11μηνο του 2018 άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 7,93 δις. ευρώ. Συγκεκριμένα:

1. Τα χρέη των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων φθάνουν στα 104, 1 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμείων ξεπερνούν τα 25 δισ.ευρώ

2. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Νοέμβριο ανέρχονται στα 9,69 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,93 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

3. Τον Νοέμβριο δεν πληρώθηκαν φόροι ύψους 801,2 εκατ. ευρώ τα οποία αναλύονται ως εξής:

-οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 180,2 εκατ. ευρώ

-οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 169,8 εκατ. ευρώ

-οι οφειλές από Φ.Π.Α. κατά 282,8 εκατ. ευρώ και

– οι οφειλές από πρόστιμα Κ.Β.Σ κατά 47,2 εκατ. ευρώ

4. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4,2 εκατ. ευρώ. Ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1,83 εκατ. φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Σε 1.162.736 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
liberal.gr

Πηγή

Share.