[ccpw id="136103"]

Το κάθε ελατήριο μπορεί να παραμορφωθεί ως προς μία διάστασή του υπό την επίδραση δύναμης ή να στραφεί ως προς έναν άξονά του υπό την επίδραση ροπής.

Όταν ασκείται δύναμη σε αυτήν τη διάσταση ή ροπή ως προς αυτόν τον άξονα, το ελατήριο παραμορφώνεται αποθηκεύοντας το έργο της δύναμης ή της ροπής ως εσωτερική ενέργεια του υλικού του. Ταυτόχρονα, το ελατήριο ασκεί και αυτό δικιά του δύναμη ή ροπή αντίστοιχα αντιστεκόμενο στην εξωτερική δύναμη ή ροπή. Η δύναμη ή ροπή του ελατηρίου είναι ανάλογη της γραμμικής ή γωνιακής του παραμόρφωσης, σύμφωνα με τον νόμο του Χουκ.

Η δύναμη ή ροπή του ελατηρίου τείνει να επαναφέρει το ελατήριο στην αρχική του κατάσταση, για αυτό ονομάζεται και δύναμη ή ροπή επαναφοράς. Όταν μειωθεί ή εξαφανιστεί η εξωτερική δύναμη ή ροπή, τότε το ελατήριο επανέρχεται μερικώς ή ολικώς αντίστοιχα απελευθερώνοντας ένα μέρος της αποθηκευμένης ενέργειάς του ως έργο της δύναμης ή ροπής που ασκεί το ίδιο.

Αν όμως η εξωτερική δύναμη ή η ροπή που ασκείται στο ελατήριο είναι πολύ μεγάλη, ή είναι χρονικά παρατεταμένη, τότε υπάρχει ο κίνδυνος η παραμόρφωση του ελατηρίου θα γίνει μόνιμη και το ελατήριο να μην μπορέσει να εκτονωθεί, όταν εκλείψει η δύναμη που το συμπιέζει.

Στην περίπτωση της ελληνική οικονομίας, ο συνδυασμός της δύναμης που ασκεί το βάρος του ελέφαντα του κρατισμού και με την υπέρμετρη χρονική διάρκεια της εξάσκησης αυτής της δύναμης, καθιστούν τον κίνδυνο της μόνιμης παραμόρφωσης, ορατό περισσότερο παρά ποτέ.

Δυστυχώς οι άεργοι μηχανικοί και οι κατά λάθος πτυχιούχοι των θετικών επιστημών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σύριζα, αδυνατούν να αντιληφθούν πως η εκτόνωση του ελατηρίου, προϋποθέτει τον τερματισμό εξάσκησης της δύναμης που προκαλεί την παραμόρφωση. Όμως ούτε και για τη στοιχειώδη ελάφρυνση του ελατηρίου φροντίζουν.

Το βάρος του κρατισμού είναι σταθερό εδώ και δεκαετίες. Η κρίση προσέφερε την ευκαιρία της αποκαθήλωσης αυτής της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Όμως η επικράτηση του μορφώματος του Σύριζα, συνέτεινε έτι περαιτέρω στην εδραίωση του αντιεπενδυτικού κλίματος, μαζί με την επικράτηση της αντιεπιχειρηματικής αντίληψης.

Όλα αυτά μαζί με την απουσία διαφάνειας, εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, δεν επιτρέπουν στο ελατήριο να αντιδράσει ούτε κατά ένα nm (Το νανόμετρο (nm) είναι μονάδα μέτρησης του μήκους.

Το 1 νανόμετρο ισούται με το ένα δισεκατομμυριοστό (1/1.000.000.000) του 1 μέτρου.)

Η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για τη πορεία της οικονομίας και η αποκλειστική της ενασχόληση με οτιδήποτε άχρηστο και περιττό, που θα της επιτρέψει να σταθεί στην εξουσία για κάποιες ημέρες παραπάνω, ακυρώνουν τον αυτοματισμό της αντίδρασης των νόμων της Φυσικής.

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
liberal.gr

Πηγή