Χρονιά περισσότερων κατασχέσεων και πλειστηριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες αναμένεται να είναι το 2019. 
Μια σειρά από παρεμβάσεις που ήδη έχουν αργήσει καθώς και βελτιώσεις στην “εισπρακτική δεινότητα” του Δημοσίου εναντίον όσων του χρωστούν αναμένεται να αυξήσουν κατακόρυφα τα λεγόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί.

Δυο είναι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που έρχονται και αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών ακινήτων. 

Πρόκειται για:

-την εκπνοή στο τέλος Φεβρουαρίου της αυξημένης προστασίας της κύριας κατοικίας των φορολογούμενων από τον νόμο Κατσέλη. 

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με δικαστική προστασία παρατάθηκε έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Προστατεύεται η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας από 180.000 έως 260.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και με εισοδηματικό όριο από 13.906 έως 35.087 ευρώ, επίσης ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Από τον Μάρτιο και μετά αναμένεται να τεθεί σε ισχύ νέο πλαίσιο προστασίας αλλά με πιο αυστηρά κριτήρια αξίας κατοικίας και εισοδήματος.

Αυτό σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των πλειστηριασμών ακινήτων για την ανάκτηση πόρων από το τραπεζικό σύστημα

-την περαιτέρω αυτοματοποίηση και επιτάχυνση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από τη πλευρά της φορολογικής διοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων. 

Προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ψηφιστεί διάταξη στη Βουλή με την οποία δίνεται η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να αποστέλλει μαζικά αιτήματα παροχής πληροφοριών στις τράπεζες για τους ελεγχόμενους και τους οφειλέτες.

Η διαδικασία αυτή σε συνδυασμό με την αυτοματοποίηση των κατασχέσεων αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των κατασχέσεων και των φορολογούμενων που θα ζουν υπό το βάρος των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορούν στον Οκτώβριο (πιο πρόσφατα στοιχεία) οι οφειλέτες εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις ανέρχεται σε 1.790.740.

Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ και δεν έχουν εξυπηρετήσει την οφειλή τους για περισσότερους από δυο μήνες.

Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, έχουν επιβληθεί σε 1.155.649 φορολογούμενους.

Δηλαδή στη σειρά για την επιβολή κατασχέσεων βρίσκονται επιπλέον 635.091 οφειλέτες.

φωτό: Κοινή Λογική

Πηγή

Share.