[ccpw id="136103"]

Ιανουάριος

Στις 10 έρχεται η Μέρκελ, και στέλνει μήνυμα σε Έλληνες και Σκοπιανούς για να περάσει η συμφωνία. Στην συνέντευξη τύπου χαϊδεύει με τρυφερότητα το κεφάλι του Αλέξη, τον χαρακτηρίζει αειθαλή έφηβο και οραματιστή της Αλλαγής. Εντάξει λέει, δεν άλλαξε την Ευρώπη αλλά άλλαξε ο ίδιος. Τέτοιο ήσυχο και υπάκουο παιδάκι δεν έχω ξανασυναντήσει.
Στις 15 περνάει η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων και στις 25 εισάγεται για ψήφιση στην ελληνική. Αποφασίζεται όμως η αναβολή της. Ο Σταύρος ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν είναι επωφελής ή όχι.
Ο Πάνος δηλώνει ότι θα παραιτηθεί όταν ξαναέρθει η Συμφωνία.

Φεβρουάριος

Στις 14 γιορτή των ερωτευμένων, και ένας παπαράτσι δημοσιεύει φωτογραφία με τον Αλέξη να έχει αγκαλιάσει την πρωθυπουργική πολυθρόνα στο Μαξίμου και να της λέει ερωτόλογα.
Η κυβέρνηση σε μια συμβολική κίνηση αγάπης αποφασίζει να σπάσει το εμπάργκο που έκανε στον Σκαι, ενώ δημιουργεί και μια επιτροπή επαναπροσέγγισης με τα κανάλια. Ως επικεφαλής κρίνεται κατάλληλος λόγω μειλίχιου χαρακτήρα ο Παύλος Πολάκης. Την πρώτη του συνέντευξη δίνει στον Σκαι και τον Άρη Πορτοσάλτε.
Σοκ στην κοινή γνώμη. Η εκκλησία με απόφαση της Ιεράς Συνόδου απαιτεί να υπολογιστεί από το 1453 μ.χ. η περιουσία που της έχει πάρει το κράτος και να προστεθεί στον σχετικό λογαριασμό για την μισθοδοσία των κληρικών

Μάρτιος

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης πιέζει τον Τσίπρα να μετατρέψει σε κόμμα το kathimerinotita. Gr γιατί θα πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας τον στέλνει σπίτι να κρατήσει τα παιδιά και αρχίζει την εκστρατεία με την Περιστέρα.
Έρχεται στη Βουλή η αλλαγή του Συντάγματος και γίνεται χαμός. Το πρώτο άρθρο προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καθιερώνεται ως η παντοτινή κυβέρνηση της χώρας, ενώ στο προοίμιο αναφέρεται ότι πολίτευμα της Ελλάδας είναι ο ριζοσπαστικός φιλοαμερικανισμός.
Στις 11, καθαρά Δευτέρα και ο πρωθυπουργός τιμάει το έθιμο, βγαίνοντας να χαιρετήσει τον λαό με μάσκα του Αντρέα. Ο Πάνος πέταξε τις στολές παραλλαγής, έχει ντυθεί μακεδονομάχος και ξαναδηλώνει ότι θα παραιτηθεί .

Απρίλης

Πρωταπριλιά και ο Πάνος ξαναδηλώνει ότι θα παραιτηθεί. Ο Πρωθυπουργός ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχει ήδη υλοποιηθεί μέχρι κεραίας, ενώ ο Βαρουφάκης ζητεί συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα δεκάδες δις που τον φέσωσε.
Ο Μητσοτάκης διατυμπανίζει ότι έχει έτοιμες επενδύσεις 100 δις για τον πρώτο χρόνο της πρωθυπουργίας του, και η Φώφη ως άλλη Πηνελόπη καταγγέλλει Αλέξη και Κυριάκο ότι έχουν τη φαντασίωση του σωτήρα Οδυσσέα, αλλά στην πραγματικότητα είναι αδίστακτοι μνηστήρες της εξουσίας.
Το ΚΚΕ δεν κάνει καμία δήλωση. Θεωρεί ότι για τους αστούς πολιτικούς κάθε μέρα είναι Πρωταπριλιά, ενώ το έθιμο του ψέματος εφευρέθηκε για να απαλύνει με δήθεν χιούμορ τα καθημερινά ψέματά τους.

Μάιος

Ο Σταύρος τελικά δεν αποφάσισε, η συμφωνία δεν πέρασε και έχουν κηρυχθεί εκλογές. Την ίδια Κυριακή έχουμε Ευρωεκλογές και εκλογές για την Τ.Α. αλλά η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει και εκλογές εξωραϊστικών συλλόγων και εργατικών σωματείων για κάθε περιοχή. Σε κάθε εκλογικό τμήμα στήνονται δέκα κάλπες, με την ελπίδα κανας ζαλισμένος ψηφοφόρος να ρίξει κατά λάθος ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ βγαίνει αυτοδύναμη, ο Θανάσης Μαυρίδης βρίσκεται σε έκσταση, μοιράζει γλυκά και γενναίες αυξήσεις στο προσωπικό. Ο Μουμτζής χοροπηδάει συνέχεια από χαρά, φιλάει όποιον βρει μπροστά του, μέχρι και τον καλόγηρο που κρεμάνε τα σακάκια. Σε μια γωνιά ένας μουρτζούφλης ονόματι Σιδέρης, μόνος κι έρημος, μονολογεί «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά». Του’ μεινε από την προεκλογική περίοδο. Όλοι πίνουν σαμπάνιες και αυτός πικρό καφέ, να πάνε τα φαρμάκια κάτω.
Ριζικές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Επιτέλους ο Γιώργος Παπανδρέου είναι βουλευτής. Ο Νίκος Παπανδρέου Ευρωβουλευτής, Ο Κυριάκος πρωθυπουργός, η Ντόρα πρόεδρος της βουλής, ο Κώστας Μπακογιάννης δήμαρχος Αθηναίων.
Ο Μητσοτάκης συνεπής στις υποσχέσεις του σχηματίζει κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος. Βάζει στην κυβέρνηση και τους Ζαγοράκη, Καραγκούνη, Χαριστέα και Μήτρογλου. Στο πρώτο υπουργικό τα μέλη της κυβέρνησης προσέρχονται φορώντας τη φανέλα της εθνικής ομάδας. Στη ΝΔ η χαρά τους είναι απερίγραπτη. Μετρώνται και βλέπουν ότι κατάφεραν τρία δικά τους στελέχη να κατέχουν υπουργικό θώκο.
Πρώτη κίνηση του νέου πρωθυπουργού να πάει στους δανειστές και να απαιτήσει μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως το υποσχέθηκε στους πολίτες προεκλογικά. Αυτοί τον κοιτάνε με συμπάθεια και αναρωτιούνται: Μα τίποτα δεν διδάχτηκε από τον Σαμαρά και τον Αλέξη;
Βγαίνουν και τα αποτελέσματα των Αυτοδιοικητικών. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ πατώνουν καθ΄ άπασα την επικράτεια (σιγά την πρόβλεψη Καζαμία). Στο εκλογικό Κέντρο στην Κλαυθμώνος έντονη η συγκίνηση, καθώς από τα μεγάφωνα ακούγεται το εμβατήριο: «Επέσατε θύματα, αδέρφια εσείς, σε άνιση πάλη κι αγώνα».
Ο Βασίλης Λεβέντης μεταβαίνει στον τάφο του Γεωργίου Παπανδρέου και προσπαθεί να επικοινωνήσει με το πνεύμα του για του πει τι να κάνει τώρα που δεν μπήκε στη βουλή.

Ιούνιος

Πραγματοποιείται έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να αποτιμήσει την εκλογική ήττα. Στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου αναφέρεται ότι για την ήττα φταίνε οι άλλοι και ζητάει εκλογές για να διορθώσει ο λαός το λάθος του.
Ο Μητσοτάκης σκέπτεται ανασχηματισμό και κάνει άνοιγμα στη Φώφη προκειμένου να βάλει δυο στελέχη του ΚΙΝΑΛ στο υπουργικό συμβούλιο. Η Πρόεδρος τον παραπέμπει στον Σεπτέμβριο, με την προειδοποίηση να μην τολμήσει να χαλάσει «τα μπάνια του λαού».

Ιούλιος

Πέντε του μηνός, ημέρα εθνικής λύπης. Κλαίει η Περιστέρα για το προδομένο δημοψήφισμα (μεταξύ μας: για την εκλογική ήττα και τα περασμένα μεγαλεία κλαίει).
Απογοητευμένος από την ηρεμία στο Αιγαίο ο Πάνος Καμμένος παίρνει την θαλαμηγό του και παραβιάζει τα τουρκικά χωρικά ύδατα για να δείξει ότι πριν από 2.500 χρόνια ήταν ελληνικά.

Αύγουστος

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα μεταβαίνουν στην Παναγία της Τήνου για να κάνουν τάμα να γίνουν γρήγορα οι εκλογές, και θα της ανάψουν ένα κερί στο μπόι του Μητσοτάκη.
100 μέρες συμπληρώθηκαν με τη νέα κυβέρνηση, και τα Εξάρχεια έχουν γίνει ήσυχη γειτονιά αγγέλλων. Ο νέος Πρωθυπουργός επαίρεται υπενθυμίζοντας πως είχε δηλώσει ότι θα καθαρίσει τα Εξάρχεια σε λίγους μήνες. «Το είπα και το έκανα» δηλώνει αποφασιστικά. Ωσπου ο δημοσιογράφος του θυμίζει ότι είναι Αύγουστος και οι αναρχικοί έχουν πάει στη Γαύδο και την Ικαρία για διακοπές.

Σεπτέμβριος

Αρχίζουν τα σχολεία και ο υπουργός Παιδείας Αδωνις Γεωργιάδης καταργεί όλους τους νόμους Φίλη και Γαβρόγλου. Θεσμοθετεί ως κύριο μάθημα τα αρχαία ελληνικά και καθιστά προαιρετικά όλα τα υπόλοιπα. Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου κα Στεργιοπούλου, αποστέλλει στα σχολεία εγκύκλιο να οργανώσουν παραστάσεις με πρωταγωνιστή τον έλληνα Πρωτάνθρωπο που εμφανίστηκε και μεγαλούργησε στη Γη εδώ και 13 εκατομμύρια χρόνια.
Κόλαση στη Θεσσαλονίκη. Η ΔΕΘ αναβάλλεται λόγω απεργίας των εργαζομένων γιατί έχουν βαρεθεί κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Ο Τσίπρας δίνει συνέντευξη τύπου στα Σκόπια σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους, και ανακοινώνει την ιστορική πορεία καθόδου προς την Ελλάδα.

Οκτώβρης

Η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη στις αγορές και γίνονται διαπραγματεύσεις για νέο Μνημόνιο. Ο Μητσοτάκης αδυνατεί να βρει λύση και προκηρύσσει εκλογές για να υπογράψει το νέο μνημόνιο ο Τσίπρας που έχει και την εμπειρία.
28η και οι μαθητές παρελαύνουν για να τιμήσουν την ημέρα. Με εθνικό ρίγος στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ δηλώνουν περήφανοι που «σαν σήμερα διώξαμε τους Τούρκους».

Νοέμβριος

Μέρες Πολυτεχνείου και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μάκης Βορίδης εκδίδει εγκύκλιο με την οποία απαγορεύει τις συναθροίσεις πέραν των τριών ατόμων. Περιχαρής δηλώνει στα βραδινά δελτία ότι η επέτειος πρώτη φορά εδώ και 45 χρόνια γιορτάστηκε με τόση τάξη και ασφάλεια.
500.000 μετανάστες βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς η Άγκυρα έχει καταγγείλει την συμφωνία με την ΕΕ. Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να συνεδριάσει στον Έβρο και να οργανώσει εκδηλώσεις υποδοχής.

Δεκέμβριος

Μέρες κοινωνικού μερίσματος, και ο Μητσοτάκης δηλώνει ότι αντί για κοινωνικό μέρισμα θα ξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους. Τα λεφτά δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να τα ακούει και από τις δυο πλευρές.
Έχουν περάσει 7 μήνες από τις εκλογές, η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση, η οικονομία που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εντατική, ο Τραμπ έχει καθαιρεθεί, η Μισέλ Ομπάμα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, και to liberal.gr ζητά την παραίτηση Μητσοτάκη γιατί δεν τον βρίσκει αρκετά φιλελεύθερο.
Καλή χρονιά, με δύναμη και υπομονή
Του Γιάννη Σιδέρη

Πηγή