[ccpw id="136103"]

Ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Σγουρίδης δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή αυτό που όλοι μας υποψιαζόμασταν. 
Ότι μπορεί η κύρωση της συμφωνίας να μην φτάσει στην Βουλή, λόγω κάποιου απρόβλεπτου γεγονότος. Όπως ένα «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία!

Μαρτυριάρη αντιπρόεδρε!

Έχε χάρη, αντιπρόεδρε, που είσαι των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του πατριωτικού μετώπου και όχι των πουλημένων μνημονιακών γερμανοτσολιάδων…

Κι εμείς που αναρωτιόμασταν προς τι αυτή η σκληρή ρητορική προς την μόνιμα προκλητική Τουρκία! Και μας έφεραν ως δικαιολογία την νησίδα Παναγιά, όταν αυτό υφίσταται ως θέμα από το 2016!

Δεν είναι καινούργιο.

Δεν δικαιολογεί στα ξαφνικά δηλώσεις του τύπου «θα τους εξαφανίσουμε», «θα τους τσακίσουμε» κλπ.

Είναι φανερό ότι κάτι άλλο συνέβη εδώ!

Να είμαστε ξεκάθαροι. Η Τουρκία έχει αλλάξει στρατηγική εδώ και δέκα χρόνια, επειδή ακριβώς διαπίστωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται λόγω της κρίσης σε προφανή αδυναμία.

Η ελληνική πλευρά έχει αντιμετωπίσει όλη αυτή την έκδηλη επιθετικότητα με ορθό τρόπο, προσπαθώντας να διευρύνει τις διεθνείς συμμαχίες.

Από την άλλη, η συντήρηση του κλίματος της οξείας αντιπαράθεσης ευνοεί μόνο την Τουρκία.

Κι ένα πρωί τα πάντα άλλαξαν! Σκληρές δηλώσεις, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

Οπότε, έρχεται ο κ. Σγουρίδης και τα ξερνάει όλα! Και χωρίς να του ρίξουν προβολείς στα μάτια.

Αυτοί οι θεομπαίχτες είναι ικανοί να μας πάνε και σε πόλεμο για να κερδίσουν μερικές ακόμη ώρες παραμονής τους στην εξουσία.

Οι αθεόφοβοι προέβαλλαν την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία ως ένα πιθανό σενάριο για να μην φτάσει στην Βουλή η συμφωνία με τα Σκόπια! Όταν πριν μερικές μέρες είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του τύπου «θα σας θάψουμε».

Μην μας πει κάποιος ότι όλα αυτά δεν δημιουργούν συνθήκες για μια πιθανή «παρεξήγηση»…

Κάθε ώρα και κάθε στιγμή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο με την Τουρκία. Επειδή είναι η Τουρκία που όλοι ξέρουμε.

Αλλά δεν θα στήσουμε σκηνικό πολέμου για μικροπολιτικούς λόγους. Αυτό δεν είναι πατριωτισμός. Είναι λόγος για «ξήλωμα».

Είναι συνωμοσία και με φανερή την βλάβη στα εθνικά συμφέροντα.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι αρκετά δύσκολοι στην διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Τουρκία θα προσπαθήσει να διασφαλίσει αυτά που η ίδια θεωρεί ως «συμφέροντά» της στον χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Κι είναι πιθανό να φτάσουμε κοντά σε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις, επειδή η Τουρκία θα δοκιμάσει τις αντοχές μας και τα όριά μας.

Την ώρα εκείνη θα χρειαστεί να βρισκόμαστε στο μέγιστο δυνατό σημείο της αμυντικής μας ετοιμότητας και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις με καθαρό μυαλό και αποφασιστικότητα.

Σκεφτείτε μόνο δύο πιθανά σενάρια:

  • Εκείνο της κατάληψης μιας βραχονησίδας ή 
  • της έρευνας για πετρέλαιο στα ανοικτά του Καστελόριζου. 

Τότε θα χρειαστεί σχέδιο. Και τότε θα κριθεί αν οι συμμαχίες που έχουμε συνάψει ήταν αρκετές.

Βλέπετε, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις μιας κυβέρνησης. Διότι στο θέμα των διεθνών σχέσεων η κυβέρνηση έκανε όσα έπρεπε και μπορούσε να κάνει…

Όλα αυτά, όμως, δεν έχουν σχέση με τις δηλώσεις Σγουρίδη. Δεν μπορεί να έχουν σχέση.

Δεν μπορεί ο αντιπρόεδρος του κόμματος που συγκυβερνά αυτή την στιγμή την χώρα να κάνει μία τέτοια δημόσια δήλωση. Και δεν αρκεί η υποβολή της «παραίτησης» από τους ΑΝΕΛ να σώσει την κατάσταση.

Αυτοί που έστησαν τις κρεμάλες στο Σύνταγμα το 2010, κατηγορώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους για προδότες, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι με τα εθνικά θέματα δεν παίζει κανείς. 

Όχι χωρίς συνέπειες.

Θανάσης Μαυρίδης
liberal.gr

Πηγή