Λίγες εβδομάδες μας χωρίζουν, όπως όλα δείχνουν, από το διαφαινόμενο διαζύγιο των δύο κυβερνητικών εταίρων. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι ο βίος της κοινής τους πολιτικής πορείας ολοκληρώθηκε και πλέον αναμένεται το κατάλληλο timing για την ανακοίνωση.
Από: liberal.gr – Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Η φράση του πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους ότι «ούτε ο Πάνος Καμμένος ανησυχεί, το έχει πάρει απόφαση» αναφορικά με το πότε θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στην ελληνική βουλή, αποδεικνύει ότι όλα έχουν αποφασιστεί και όλα έχουν πάρει το δρόμο τους. Η αναμενόμενη λοιπόν ανακοίνωση του τέλος της κοινής πορείας Τσίπρα Καμμένου είναι πλέον κοινό μυστικό και θα συμβεί είτε με την κύρωση στις 15 Ιανουαρίου της συμφωνίας στην σκοπιανή βουλή, είτε με την έλευση της στον ελληνικό κοινοβούλιο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, εδώ και καιρό, μετρούν τα «κουκιά» για τους 151 που χρειάζεται η κύρωση της Συμφωνίας, με την υπέρμετρη αισιοδοξία των προηγούμενων μηνών να έχει δώσει τη θέση της στην ανησυχία. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές άλλωστε ότι το οποιοδήποτε αποτέλεσμα κάτω των 151 ψήφων αυτομάτως θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ήδη στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν κινήσεις και συζητήσεις, οι οποίες μετά την πρωτοχρονιά θα εντατικοποιηθούν.
Οι αριθμοί δείχνουν πως το Ποτάμι κρατά την τύχη της κυβέρνησης, με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι θα ψηφίσουν υπέρ,παρά τις όποιες επιμέρους ενστάσεις που διατηρεί ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Μέχρι στιγμής, το Μαξίμου υπολογίζει στις ψήφους της Κατερίνας Παπακώστα, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Σπύρου Δανέλλη. Καταγράφουν με θετικό πρόσημο πάντως πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι σε διαφορετική γραμμή με το ΚΙΝΑΛ, αλλά οι ψήφοι είναι κολλημένοι στους 148 – 149, μια και η Έλενα Κουντουρά δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της , αν και πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι υπάρχει ήδη μία θέση για εκείνη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο συγκεκριμένα, αυτή την στιγμή η κατάσταση έχει ως εξής:
– Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές, οι οποίοι θα ψηφίσουν υπέρ (συμπεριλαμβανουμένου και του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος φαίνεται να έδωσε διαβεβαιώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου ως προς τη θετική του ψήφο).
– Θετικά θα ψηφίσει η Κατερίνα Παπακώστα, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να μην έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τί τελικά θα κάνει, παρότι δεν κρύβει ότι συμφωνεί με την συμφωνία.
– Υπέρ της συμφωνίας θα τοποθετηθεί ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος επιμένει ότι θα παραδώσει την έδρα του στον κ. Καμμένο. Εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι μετά τον κ.Παπαχριστόπουλο θέση στην ΚΟ καταλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ ως επιλαχών, ο οποίος όμως έχει τεθεί εκτός κόμματος από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
– Το Ποτάμι αυτή την στιγμή δείχνει να είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων . Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Στέλιος Λυκούδης κρατούν το κλειδί των εκλογών αφού είναι οι τρεις που η ψήφος τους μοιάζει αμφίβολη. Αν δεν στηρίξουν την επικύρωση, (οι κύριοι Ψαριανός και Αμυράς έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δε θα το κάνουν και ο κύριος Δανέλλης ότι θα τη ψηφίσει), η πλειοψηφία που αναζητά η κυβέρνηση για την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή καθίσταται εξαιρετικά αβέβαιη. Σε αντίθετη περίπτωση, η οποία πάντως θεωρείται και η πιο πιθανή, η πλειοψηφία των 151 θα έρθει για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Για όσους πάντως παρακολουθούν το βίο της συγκυβέρνησης, πριν από τους επίσημους τίτλους τέλους θα έχουμε ένα ακόμα επεισόδιο με τίτλο «ο τελευταίος ανασχηματισμός», όπου αναμένεται να καλυφθούν οι θέσεις που θα μείνουν κενές από την έξοδο των ΑΝΕΛ αλλά και του Νάσου Ηλιόπουλου και της Κατερίνας Νοτοπούλου, οι οποίοι θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.