[ccpw id="136103"]

Από τα μέσα Ιανουαρίου, στο λυκαυγές του 2019, οπότε και ολοκληρώνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες στην πΓΔΜ, το εγχώριο πολιτικό σκηνικό αρχίζει να λικνίζεται στους ρυθμούς της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Από: capital.gr – ΝΙΚΗ ΖΟΡΜΠΑ
Η… δραματουργία θα κορυφωθεί, καταρχήν στους κόλπους της συγκυβέρνησης, καθώς ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του, θα κληθούν να κάνουν πράξη όσα οι ΑΝΕΛ ευαγγελίζονται εδώ και μήνες: Ότι θα τα “σπάσουν” με την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Η αντίστροφη μέτρηση για το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη αρχίσει και μένουν να φανούν οι όροι του καθώς και το εάν (και τι είδους “προγαμιαίο συμφωνητικό έχει υπογραφεί).
Και τούτο, είναι εξόχως σημαντικό για το κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό, καθώς εάν φερ΄ειπείν ο Πάνος Καμμένος τηρήσει τη δημόσια δέσμευσή του ότι δεν θα συνταχθεί με πρόταση μομφής της Ν.Δ, τότε πολιτικά, η αποχώρησή του θα είναι περίπου μηδέν οξέα για την βιωσιμότητα της Κυβέρνησης.
Ως γνωστόν , οι κυβερνήσεις πέφτουν εάν χάσουν την δεδηλωμένη στη Βουλή μετά από πρόταση δυσπιστίας. Χωρίς τους ΑΝΕΛ, πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ δεν θα έχει το επιθυμητό για την αξιωματική αντιπολίτευση κοινοβουλευτικό αποτέλεσμα, ήτοι ο συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα, ό,τι κι αν σαλπίζει, στην πράξη, δεν θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του επί χρόνια εταίρου του.
Εάν το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ( κάτι που ουδόλως διαφαίνεται αυτή τη στιγμή) λάβει διαστάσεις ψυχροπολεμικές, τότε προδήλως οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ο κ. Τσίπρας θα οδηγηθεί σε κάλπες άρον-άρον. Πρόκειται πάντως για σενάριο που δύσκολα θα ευωδοθεί.
Εξάλλου, κυβερνητικά στελέχη, όπου βρεθούν και όπου σταθούν, υπενθυμίζουν το μορατόριουμ των Τσίπρα- Καμμένου έως τον Μάρτιο.
Περίπου τότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην ελληνική Βουλή και η ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το χρονοδιάγραμμα περιέγραψε μόλις χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
“Η λογική που έχουμε εμείς είναι ότι από τις 18 Ιανουαρίου και μετά ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να τεθεί σε ισχύ, καθώς αυτή είναι η προϋπόθεση που προβλέπεται από την ίδια τη Συμφωνία για τη θέση της σε ισχύ” ανέφερε σε τηλεοπτική του παρέμβαση (Kontra) εξηγώντας:
“Δεν υπάρχει ένας σαφής χρονικός προσδιορισμός στην ίδια τη Συμφωνία, υπάρχει η διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης μέσα σε εύλογο χρόνο να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου αυτού και την κύρωση της Συμφωνίας. Εκτιμώ ότι αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να ξεπεράσει τον έναν-ενάμιση μήνα”.
Σύμφωνα με τον “οδικό χάρτη” του κ. Τζανακόπουλου, η συμφωνία θα έρθει για κύρωση από τα μέσα του Φεβρουαρίου έως τις αρχές του Μαρτίου.
Η δεύτερη ψηφοφορία για πρεσάρισμα στη Ν.Δ
Η ψηφοφορία για το Μακεδονικό όμως δεν θα είναι μία. Αλλά δύο.
Η μεν πρώτη ψηφοφορία (για την οποία το Μαξίμου έστω και με δυσκολία, εμφανίζεται βέβαιο πως διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να την περάσει) θα αφορά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η δε δεύτερη, το πρωτόκολλο ένταξής της γειτονικής χώρας, στο ΝΑΤΟ.
Διπλωματικές πηγές περιέγραψαν ξεκάθαρα τις προάλλες τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τις δυο ψηφοφορίες, τονίζοντας ότι μέχρι τον προσεχή Μάιο θα εκπονηθεί και το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσω αυτής, της δεύτερης ψηφοφορίας, να πρεσάρει πολιτικά την Ν.Δ.
Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση δεχθεί την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα φανεί ανακόλουθη, εκτιμούν στην Κυβέρνηση, με τη σθεναρή της άρνηση να αποδεχθεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εάν ακολουθήσει . θέμα της ένταξης των Βορείων γειτόνων στη βορειοατλαντική συμμαχία τη στάση που τηρεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε, βάσει των ίδιων εκτιμήσεων, θα δυσχεράνει τους διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας – κυρίως- με τις ΗΠΑ.
Γεγονός πάντως είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει απόφαση μεν εδώ και πολύ καιρό να είναι αυτός που θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να την κάνει “πάσα” στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά θα επιδιώξει παντί τρόπω, αυτό το πικρό πολιτικό ποτήρι, να μην το πιει μόνος, μέχρι τέλους.

. .

..

. . . ..



Πηγή