Έχοντας μηδενικούς ή δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς με υπόλοιπο μόλις μερικές χιλιάδες ευρώ, εντούτοις η ELFE, με την ανοχή της πολιτείας, έπαιρνε, και συνεχίζει να παίρνει φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ και ρεύμα από τη ΔΕΗ.

Αυτό προκύπτει από δικαστικές αποφάσεις της διετίας 2017-2018, τμήματα των οποίων δημοσιεύει σήμερα το Liberal.gr, και οι οποίες εκδόθηκαν έπειτα από προσφυγές πιστωτών της λιπασματοβιομηχανίας, με αίτημα να κατασχεθούν τραπεζικοί λογαριασμοί της ELFE. Όλες, όπως και άλλες αντίστοιχες, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ELFE ήταν μηδενικοί ή δεσμευμένοι.

Κι όμως καθ’ όλο αυτό το διάστημα, κρατικές εταιρείες, άλλοτε έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, και άλλοτε όχι, παρείχαν κανονικά αέριο, ρεύμα και άλλες υπηρεσίες στη λιπασματοβιομηχανία, που τους προσκόμιζε για την πληρωμή τους, όλο και συχνότερα επιταγές τρίτων, μεταχρονολογημένες ή μη.

Αποκαλυπτικά των όσων διαδραματίζονται γύρω από την ELFE είναι τα αποσπάσματα από δύο αποφάσεις δικαστηρίων της διετίας 2017-2018, που εκδόθηκαν έπειτα από αιτήματα πιστωτών της πρώτης, και οι οποίοι έψαχναν εξασφαλίσεις έναντι των χρεών των Λιπασμάτων προς αυτούς.

Στην πρώτη απ’ αυτές, το δικαστήριο επισημαίνει ότι εντόπισε δύο λογαριασμούς της ELFE, και ότι σε αμφότερους “… κατά τη χρονική στιγμή επίδοσης του κατασχετηρίου, το υπόλοιπο του λογαριασμού ήταν EUR 0,00, ενώ το σημερινό υπόλοιπο του λογαριασμού παραμένει ως έχει”.

Αποσπάσματα από δικαστικές αποφάσεις της διετίας 2017-2018, έπειτα από αιτήματα πιστωτών της ELFE οι οποίοι έψαχναν εξασφαλίσεις έναντι των χρεών των λιπασμάτων προς αυτούς, και ζητούσαν να γίνει κατάσχεση των όποιων λογαριασμών τηρούσε η ELFE στις τράπεζες. Από τις αποφάσεις προκύπτει ότι οι λογαριασμοί είτε είτε ήταν μηδενικοί είτε δεσμευμένοι.

Στη δεύτερη απόφαση, το δικαστήριο αναφέρει ότι “… τηρείται ένας ατομικός λογαριασμός ο οποίος κατά τη χρονική στιγμή επίδοσης του κατασχετηρίου, είχε υπόλοιπο 3.162,49 ευρώ, το οποίο όμως παραμένει δεσμευμένο όπως κατωτέρω αναλύεται…”. Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι έχουν επιβληθεί έως σήμερα και άλλες κατασχέσεις εις χείρας της τράπεζας ως τρίτης που αφορούν την ELFE, και γίνεται αναφορά σε διάφορα κατασχετήρια έγγραφα μέχρι των ποσών των 22.200 ευρώ, (3/9/2014), των 269.098,30 και 1.283.712,10 ευρώ αντίστοιχα (24/2/2016, και 17/3/2016), των 58.907,86 ευρώ (17/2/2017), κ.ό.κ.

Πληθώρα αιτημάτων για κατάσχεση λογαριασμών

Τα παραπάνω είναι απλώς ενδεικτικά των όσων συμβαίνουν τόσα χρόνια γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού τέτοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί πάρα πολλές. 

 
Από το 2015 και μετά, η ELFE απαξιώνεται σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη διαθέτει πλέον κανένα περιουσιακό στοιχείο, ούτε καν εργαζόμενους, ενώ πλείστα όσα περιουσιακά στοιχεία της αρχίζουν να μεταβιβάζονται στις γνωστές offshore κυπριακές εταιρείες με την εμπλοκή δικηγορικών γραφείων στην Κύπρο και την ανοχή όλων των αρχών της ελληνικής πολιτείας, αφού κανείς δεν αντιδρά παρά τις επίμονες καταγγελίες τόσο εργαζομένων στην ίδια τη λιπασματοβιομηχανία, όσο και τραπεζών, όπως η Alpha Bank. Η τελευταία μάλιστα είχε καταγγείλει από το 2016 ότι οι τρίτες εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, που νοίκιαζαν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ELFE, το είχαν κάνει με “εικονικά” μισθώματα.

Και παρ’ όλα αυτά, τα Ελληνικά Φωσφορικά Λιπάσματα συναλλάσσονταν κανονικά τα ίδια ή μέσω τρίτων με κρατικές εταιρείες όπως η ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, αυξάνοντας έναντι των παραπάνω τα χρέη τους, με την αντίδραση των εμπλεκομένων υπουργών και του αρμοδίου υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη να είναι καθησυχαστική. “Η ΔΕΠΑ είναι κερδοφόρα, δεν μπορείς να κάνεις λίγη υπομονή;”, φέρεται σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της τελευταίας Θ. Κιτσάκο, να του είχε πει χαριτολογώντας σε διυπουργική σύσκεψη το Μάιο του 2017, ο κ. Σταθάκης, κι ας συνέχιζε η ELFE να φεσώνει κάθε μήνα τη κρατική επιχείρηση.

Αποκαλυπτικά των παραπάνω είναι ότι το γεγονός ότι όταν κάποιοι πιστωτές αποφάσισαν τη διετία 2017-2018 να κινηθούν νομικά εναντίον της ELFE, με κατασχέσεις, διαπίστωσαν ότι όλοι οι τραπεζικοί της λογαριασμοί είναι είτε μηδενικοί, είτε ήδη δεσμευμένοι από άλλους φεσωμένους πιστωτές.

Οι πληρωμές μέσω τρίτων

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της δικαστικής διένεξης μεταξύ ELFE- ΔΕΗ, όταν η τελευταία είχε αρνηθεί να της χορηγεί πλέον ρεύμα. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας είχε με την απόφαση 306/2017 δικαιώσει την ELFE, υποχρεώνοντας τη ΔΕΗ να πληρώνεται όχι από την λιπασματοβιομηχανία, αλλά μέσω ενός από πολλά παρένθετα σχήματα που είχε δημιουργήσει ο όμιλος Λαυρεντιάδη. 

 
Τη «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης», η οποία και εμφανιζόταν τότε να μισθώνει τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ELFE και να αντισυμβάλλεται εμπορικά μαζί της, ακριβώς για να μην κληρονομήσει τα χρέη της. Στη δίκη είχαν παρέμβει υπέρ της ELFE εκτός από τη «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης», και η επίσης «εξωτική» εταιρεία PFIC LTD.

Επίσης ενδεικτικό είναι και το παρακάτω περιστατικό, όπως αυτό περιγράφεται στη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ. Τον Ιούλιο του 2017, η ELFE της είχε προσκομίσει μεταχρονολογημένες επιταγές, εκδόσεως της εταιρείας BFS, συνολικής αξίας 750.000 ευρώ για την προπληρωμή της εβδομαδιαίας κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Όταν η ΔΕΠΑ είχε επιχειρήσει να εξαργυρώσει τις επιταγές, αποδείχθηκε ότι αυτές ήταν ακάλυπτες, συγκεκριμένα «σφραγίστηκαν στο σύνολό τους, και δεν βρέθηκε ούτε ένα ευρώ για την κάλυψή τους στο λογαριασμό της BFS», σύμφωνα πάντα με τη μήνυση. To ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι λίγες ημέρες μετά, ξαφνικά τα χρήματα βρέθηκαν.

«Παρότι, είχε επιβληθεί από τον ΑΔΜΗΕ κατάσχεση των απαιτήσεων της ELFE εις βάρος της BFS ήδη από την 28/7/2017, η BFS εμφάνισε από το πουθενά, και αμέσως, 750.000 ευρώ στις 24/8/2017, τα οποία κατέβαλε στη ΔΕΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η μήνυση.

Στην πράξη η ιστορία αυτή αποδείκνυε, όπως έγραφε η μήνυση, ότι “γύρω από την ELFE υφίσταται μια ασπίδα εταιρειών-φαντάσματα, μεταξύ των οποίων διακινούνται πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά”, τα οποία εμφανίζονταν κάθε φορά που προέκυπτε κίνδυνος διακοπής της τροφοδοσίας με αέριο.

Σήμερα, με μηδενικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, δεσμευμένα ακίνητα, και εκχωρημένα τα περιουσιακά στοιχεία της ELFE σε offshore, το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει τα 120 εκατ. ευρώ των οφειλών της προς τη ΔΕΠΑ, και άλλα τόσα εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι αυτή χρωστά σε κρατικούς οργανισμούς, Δημόσιο και τράπεζες. 

 
Και παρά τα διάφορα σενάρια που εξυφαίνονται στο παρασκήνιο για την τύχη της λιπασματοβιομηχανίας με εξυγίανση, και κούρεμα χρεών, είναι πλέον μαθηματικά βέβαιο ότι τα χρήματα αυτά είναι χαμένα.

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία συνεχίζει και σήμερα να τροφοδοτείται κανονικά με φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, με βάση δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες επικαλέστηκαν για να δικαιολογήσουν την έως τώρα κυβερνητική στάση στην υπόθεση, οι κκ. Καλογήρου, Σταθάκης και Φλαμπουράρης στην προ ημερών συζήτηση στην Βουλή.

Του Γιώργου Φιντικάκη
liberal.gr

Πηγή

Share.