[ccpw id="136103"]

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους έκανε λόγο για οικονομική και κοινωνική κατάσταση “έκτακτης ανάγκης”, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι καμία οργή δεν δικαιολογεί τις επιθέσεις σε αστυνομικούς και χωροφύλακες και τις καταστροφές περιουσιών.

“Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να διατηρήσουμε τη δημοκρατική τάξη, χωρίς να ξεχνάμε την ανάγκη για κοινωνική ειρήνη”, τόνισε ο Ε. Μακρόν.

Όσον αφορά τα κοινωνικά μέτρα, συνέχισε λέγοντας ότι οι συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ θα εξαιρεθούν από την αύξηση της εισφοράς υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων που τους αντιστοιχούσε για το 2019.

Συμπλήρωσε επίσης ότι ήδη από το 2019 η αμοιβή των υπερωριών των εργαζομένων δεν θα υπόκειται σε φόρους ή εισφορές, οπότε θα καταλήγει ολόκληρη στην “τσέπη” των εργαζομένων.

“Αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν”, σημείωσε σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα ζητήσει από τους εργοδότες που έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε πληρωμή πριμ στους εργαζομένους τους στο τέλος του έτους, τα χρήματα του οποίου θα εκπίπτουν από κάθε είδους φορολογία.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ζητώντας τη συμβολή τους στην επίτευξη της κοινωνικής ισορροπίας.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τον λεγόμενο “Φόρο Αλληλεγγύης στον Πλούτο” (ISF) για εκείνους των οποίων η περιουσία ξεπερνά τα 1.300.000 ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πισωγύρισμα και, σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγούσε σε εκροές κεφαλαίων.

Γιώργος Δ. Παυλόπουλος
capital.gr

Πηγή