Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα… αποδίδει στους ανάλγητους δανειστές.

Ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει αυτή η κυβέρνηση, τα κάνει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και μέχρι τη λήξη ή την επικύρωσή της, ελπίζει να έχει παρέλθει ο κρίσιμος πολιτικός χρόνος ώστε οι εκλογές να μεταθέσουν το πρόβλημα στους επόμενους…

Στο θέμα της διάδοχης κατάστασης του Ν. Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και στο θέμα του μειωμένου ΦΠΑ μόνο στα 5 νησιά που “σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης”, η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική. Δεν έχει βρει κοινό τόπο συνεννόησης και γι’ αυτό δεν μπορεί να νομοθετήσει.

Στο μεταξύ χιλιάδες “κόκκινοι” δανειολήπτες κάνουν Χριστούγεννα περιμένοντας τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους από τον Ιανουάριο ενώ οι κάτοικοι στη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο βιώνουν ήδη τις πρώτες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενόψει της κατάργησης του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ το οποίο θεωρητικά αντισταθμίστηκε με το μέτρο του “μεταφορικού ισοδυνάμου”.

Φυσικά σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα για όλα “φταίνε οι δανειστές” που δεν καταλαβαίνουν την φιλολαϊκή πολιτική της.

Η ίδια η Λούκα Κατσέλη, στις επαφές της με τους εκπροσώπους της Τρόικας, φέτος τον Δεκέμβριο, διαπίστωσε με “έκπληξη”(;) ότι δεν είναι οι “θεσμοί” που πιέζουν για την κατάργηση της διάταξης του νόμου της που προστατεύει την πρώτη κατοικία για όποιον υποβάλλει αίτηση.

“Άλλοι είναι εκείνοι που θέλουν κατάργηση αυτής της διάταξης του νόμου και όχι οι δανειστές” δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη στο Blue Sky.

O Αλέκος Φλαμπουράρης, μεθαύριο θα συναντηθεί ως “αρμόδιος συντονιστής υπουργός”, με τις διοικήσεις των Τραπεζών για να ανακοινώσει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο “προστασίας της πρώτης κατοικίας των φτωχών”, το οποίο προφανώς θα μετατρέψει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφού η Βουλή έχει ήδη κλείσει για τις διακοπές.

Οι Τραπεζίτες δέχονται πιέσεις από τη Φρανκφούρτη για νέους ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των χαρτοφυλακίων “κόκκινων δανείων” και φυσικά ούτε να τα πουλήσουν μπορούν, αν οι αγοραστές δεν έχουν από πριν εξασφαλίσει, ότι έχουν εργαλεία για να πιέσουν τους απρόθυμους δανειολήπτες να πληρώσουν.

Όσον αφορά το ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή (αυτό με τις δεκάδες βουλευτικές και υπουργικές σκανδαλώδεις τροπολογίες) ήταν του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Υπουργός Δημήτρης Βίτσας ΔΕΝ κατέθεσε την διάταξη για παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ αλλά υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στο Υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν δεν έχουν ιδέα περί παράτασης του ευνοϊκού καθεστώτος στα 5 νησιά, ο Προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από τη Βουλή δεν προβλέπει εξαίρεση ενώ Βρυξέλλες και Βερολίνο θεωρούν ότι το θέμα “διευθετήθηκε” με το μεταφορικό ισοδύναμο.

Γι’ αυτό άλλωστε η τελευταία παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος που θεωρήθηκε “μονομερής ενέργεια”, τελικά αντισταθμίστηκε με μέτρα ισόποσης περιστολής δαπανών του Υπουργείου Άμυνας.

Προφανώς και στα δύο “καυτά θέματα” υπάρχουν μυστικές διαβουλεύσεις και υποσχέσεις τις οποίες δεν θέλει να αποκαλύψει η κυβέρνηση. Απλώς αποδίδει την καθυστέρηση στους “ανάλγητους θεσμούς” και στους “εγχώριους εκπροσώπους τους”.

Νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου απλώς για να “αγοράσει χρόνο”…

Για λίγο καιρό ακόμη…

Του Χρήστου Ν. Κώνστα
liberal.gr

Πηγή

Share.