Ομιλία κ.ΑΝΥΕΘΑ κατα τη συζητηση του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 18 Δεκ 2018 για το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων κατα την οικονομική κρίση.
τ. Α/ΓΕΕΘΑ
«……Στο σημείο αυτό να κάνω και μια ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στα διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Η αφοσίωσή τους στην αποστολή τους που την επιτέλεσαν, με υψηλό επαγγελματισμό, η υψηλή ετοιμότητά τους και το υψηλό φρόνημα του έμψυχου δυναμικού τους, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βγει η χώρα μας αλώβητη και με ψηλά το κεφάλι από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Κανείς δεν τόλμησε να σκεφτεί, με δεδομένη τη δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει η οικονομία και η κοινωνία μας, να επιχειρήσει να εκβιάσει καταστάσεις, να εκμεταλλευτεί την οικονομική μας αδυναμία για να αποκομίσει οφέλη.
Η πραγματικότητα αυτή δίνει περιεχόμενο και υπόσταση στην έννοια του πατριωτισμού. Πατρίδα είναι ένα σύνολο αξιών και εννοιών που συνδέονται με την ιστορία και τη ζωή των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Πατριωτισμός είναι και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας με την κοινωνία όρθια…..»
Το παραπάνω κείμενο είναι ένα απόσπασμα από την ομιλία του ΑΝΥΕΘΑ κ. Ρήγα στη Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της συνεδρίασης για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Είναι πραγματικά εξαιρετικά ευχάριστο να ακούγονται τέτοια λόγια για την στάση και προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) κατά την περίοδο της κρίσης έστω και από έναν νεοφερμένο στην άμυνα όπως ο νυν ΑΝΥΕΘΑ. Ίσως βέβαια αυτή του η θέση να είναι και ο λόγος που ο ίδιος κάνει αυτές τις ειλικρινείς δηλώσεις, γιατί εγώ άλλα θυμάμαι να λέγονται από έτερους του πολιτικού του χώρου το διάστημα 2011-2015 για τις ΕΔ και κυρίως για την ηγεσία τους. Τότε ήμασταν «πουλημένοι», «γερμανοτσολιάδες», «δοσίλογοι», «πολεμοκάπηλοι» και «ενεργούμενα της Ουάσιγκτον, του Βερολίνου και των Βρυξελλών». Ήμασταν υπεύθυνοι για τις μειώσεις των αποδοχών των στελεχών, των αμυντικών δαπανών και οιουδήποτε άλλου κακού ταλανίζει τον Ελληνισμό τα τελευταία χρόνια. Την ίδια ακριβώς στιγμή, οι δαπάνες για την άμυνα ήταν υπεύθυνες για τα ελλείμματα. Κατηγορηθήκαμε ως αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις αυτοκτονίες προσωπικού που συνέβησαν στο διάστημα αυτό. Πολλοί μάλιστα μας καλούσαν σε ανυπακοή ή σε συμμετοχή στις κρεμάλες της Πλατείας Συντάγματος. Μας καταλόγισαν ότι είχαμε κρυμμένους θησαυρούς και εκατοντάδες κρυφά εκατομμύρια, που δήθεν δόλια σκεπτόμενοι τα στερούσαμε από τον Ελληνικό λαό και ερχόντουσαν στο Πεντάγωνο για να τα ανακαλύψουν. Κάποιοι μάλιστα καλούσαν από τις ιστοσελίδες τους τους συναδέλφους να πάνε στο σπίτι μου να το κάψουν μαζί με την οικογένειά μου, όπως και τα σπίτια κάποιων τότε υπουργών, στους οποίους όμως οφείλεται η οικονομική επιβίωση των ταμείων μας. Το γεγονός όμως είναι ένα: Αν δεν ήμασταν εμείς, η ηγεσία, τα στελέχη και όλα τα μέλη των ΕΔ, η χώρα δεν θα είχε βγει ακέραια από την κρίση. Και ακόμα περισσότερο παρολες τις μειώσεις και τα προβλήματα, οι ΕΔ με την συμπεριφορά τους αλλα και τη στάση της ηγεσίας τους, έμειναν έξω απο το κάδρο της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης των ημερών. Με μεγάλη μου έκπληξη αλλά και χαρά είδα τον κ.ΑΝΥΕΘΑ, που υποθέτω ότι εκείνο τον καιρό συμμετείχε στις «βολές» κατά των ΕΔ από τις κομματικές θέσεις που κατείχε, τώρα να αναγνωρίζει την προσφορά μας προς τη πατρίδα και κυρίως τη στάση μας που προστάτευσε τη χωρα απο εθνικά ανεπιθύμητες και δυσάρεστες καταστάσεις.
Είναι υπέροχο που τελικά η σιωπηλά συμφωνημένη πολιτική μας, να μείνουμε δηλαδή έξω από το κάδρο της πολιτικής, στηρίζοντας απόλυτα και αγόγγυστα την Χώρα και την νόμιμα εκλεγμένη πολιτική ηγεσία, αναγνωρίζεται και από αυτή την κυβέρνηση έστω και μετά από κάποια χρόνια. Και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τον ρόλο μας αυτό. Οι αποδοχές μας μειώθηκαν αλλά δεν απολύθηκε κατώτερο προσωπικό. Ούτε η τιμή, ούτε και η αξιοπρέπειά μας αλλοτριώθηκαν. Ίσως ήρθε η στιγμή πλέον να το παραδεχτούμε όλοι. Εμείς, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κρατήσαμε όρθια και ακέραια την Χώρα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Ασφαλώς και δεν ήμασταν μόνοι μας. Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού έσφιξε τα δόντια και κράτησε όρθια την πατρίδα, τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Η διαφορά είναι ότι αν δεν άντεχαν οι ΕΔ, όλοι οι υπόλοιποι που στάθηκαν μαζί μας και στήριξαν τη Χώρα, θα στήριζαν μόνο ότι θα είχε απομείνει απ’ αυτήν. Και η Χώρα βγαίνει σιγά σιγά από την κρίση, όπως υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση, αλώβητη, ακριβώς όπως από το 2011 ζητούσε η στρατιωτική ηγεσία από τα στελέχη. Ο πατριωτισμός ο δικός μας, κι αυτό είναι ξεκάθαρο, πάντα ήταν, είναι και θα είναι αδιαπραγμάτευτος, ότι και αν συμβαίνει στη Χώρα, και δεν εξαρτάται από το ποιός είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση.
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός παραμένει. Ο κ.ΑΝΥΕΘΑ αναγνώρισε την προσφορά των ΕΔ κατά τη διάρκεια της κρίσης και τον τιμούμε γι αυτό. Ίσως έπρεπε πρώτα να γίνει πολιτικός προϊστάμενος των ΕΔ για να το καταλάβει.Για να διαλυθούν οι αυταπάτες. Όπως και πολλοί άλλοι μαζί με αυτόν που τώρα χαίρονται και συγχαίρουν. Ο Ελληνικός λαός πάντως έχει αναγνωρίσει από καιρό αυτήν την προσφορά και γι’ αυτό έχει τις ΕΔ στη κορυφή των προτιμήσεων και του σεβασμού του. Δεν πειράζει. Και μόνο η αναγνώριση της προσφοράς των ΕΔ είναι ενα σημαντικό γεγονός. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…..

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.