[ccpw id="136103"]

Μοίρασαν “μερίσματα” για την εκλογική τους πελατεία, έταξαν νέες προσλήψεις και παροχές και “ξεχείλωσαν”, σε πρωτοφανή βαθμό, νομοσχέδια που έφεραν προς ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος, ώστε να εντάξουν σε αυτά “διευθετήσεις” κάθε είδους.

Αντιθέτως, αδιαφόρησαν εντελώς –και φέτος– για τον μεγάλο “ασθενή”. Για την αγορά.

Η κυβέρνηση, κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2019, είχε ακόμα και το θράσος να “πλασάρει” ως σχέδιο τόνωσης του ιδιωτικού τομέα το 2019 αυτά που δεν έκανε φέτος!

Να προαναγγείλει ως διαρθρωτικές πρωτοβουλίες για τους επόμενους μήνες τις δεσμεύσεις έναντι της αγοράς, αλλά και των “θεσμών”, που… δεν έγιναν πράξη το 2018.

Οι κυβερνώντες αδιαφόρησαν για το ορόσημο δημιουργίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που οι ίδιοι ήθελαν να ιδρύσουν έως το τέλος του έτους.

Μετέφεραν για το 2019 την αλλαγή στη διαδικασία fast track επενδύσεων (που εκκρεμεί από την προηγούμενη άνοιξη με τα λιγοστά σχέδια να φυτοζωούν).

Μετέθεσαν για τον επόμενο χρόνο τη νομοθετική ενίσχυση του πλαισίου εποπτείας των εταιρειών, ένα θέμα που αναδείχθηκε μετά την υπόθεση της Folli Follie, αλλά και τις παρεμβάσεις στο δίκαιο μετασχηματισμών εταιρειών (που εκκρεμεί από το φθινόπωρο).

Γι’ αυτές τις παρεμβάσεις στήριξης της αγοράς δεν βρέθηκε χρόνος και περιθώριο για κατεπείγουσες διατάξεις. Δεν υπήρξε η διάθεση για έγκαιρη νομοθέτηση.

Η αδιαφορία φαίνεται, όμως, και από τη ροή του… χρήματος.

Η κυβέρνηση χρηματοδότησε παροχές/επιδόματα με υπερπλεονάσματα που δημιούργησε η στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Το συνολικό υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων οφειλών αυξήθηκε και πάλι τον Οκτώβριο. Και τούτο όταν η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να τις μηδενίσει μέχρι το τέλος του χρόνου (εξ αναβολής από το 2017).

Άφησαν, δε, στα κρατικά ταμεία 1,55 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αντί έστω να τα διαθέσουν για να εξοφλήσουν προμηθευτές, επενδυτές και άλλους δικαιούχους, επιτείνοντας την ασφυξία στην αγορά.

Γιατί, πολύ απλά, δεν ενδιαφέρονται για την αγορά και την οικονομία.

Δεν ακούν ούτε τα μηνύματα από το εξωτερικό για ένα δύσκολο 2019, για το οποίο η Ελλάδα θα είναι –και πάλι– απροετοίμαστη.

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Πηγή