Χωρίς αμφιβολία, δεν μπορεί κανείς να περιμένει αλλαγή της χώρας από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια με διάρκεια και σε βάθος πολλών ετών, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος δεκαετιών. 

Παρ’ όλα αυτά, θα έπρεπε μέσα σε οκτώ χρόνια προγραμμάτων προσαρμογής, σκληρής και επίπονης προσαρμογής, να υπάρξει μία κάποια πρόοδος. Πρόοδος η οποία αφενός θα έδειχνε στον υπόλοιπο κόσμο πως τα λόγια, πράγματι γίνονται πράξη και αφετέρου θα έδινε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, εντός συνόρων.

Δυστυχώς, η κατάσταση της χώρας είναι όμοια μ’ αυτήν ενός τεράστιου βάλτου. Δεν κινείται τίποτα απολύτως. Ακόμη και όταν κάποιο αντικείμενο, μια πέτρα, ένα ώριμο φρούτο, ένα θετικό νέο, κάτι τέλος πάντων, ταράζει τα λιμνάζοντα νερά, οι κυματισμοί διαρκούν ελάχιστα και η Ελλάδα ξαναπέφτει στον λήθαργο της τέλειας στασιμότητας. Δεν κινείται τίποτα, δεν αλλάζει τίποτα…

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως υπάρχει απόλυτη ανάγκη αλλαγής, ριζικής αλλαγής. Και η ανάγκη αυτή είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική.

Οφείλει δε να περιλαμβάνει τα πάντα.

  • Από τον καταστατικό χάρτη της χώρας, το Σύνταγμα των Ελλήνων, μέχρι τις απλούστερες των πολιτικών. 
  • Από το τι πρέπει να γίνεται για να αποκτά ένα δίπλωμα οδήγησης ένας πολίτης μέχρι τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται την συλλογή των απορριμμάτων.

Τα πάντα, όλα!

Τίποτα και κανείς δεν πρέπει να μείνει στον περασμένο αιώνα.

Διότι, ας μην γελιόμαστε, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ζει κάπου δύο δεκαετίες πίσω στον χρόνο. Η εκ βάθρων αλλαγή και ο εκσυγχρονισμός σε όλα τα πεδία, είναι η μοναδική αναγκαία και ικανή συνθήκη για να οδηγηθεί η χώρα σε ένα καλύτερο αύριο…

Φυσικά είναι αυτονόητο ότι η αλλαγή αυτή, χρειάζεται να ξεκινήσει από την οικονομία.

Είναι απαραίτητο να γίνουν όλες οι αναγκαίες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο αλλά και στην νοοτροπία της κοινωνίας, ώστε να υπάρξει ένα κύμα σοβαρών επενδύσεων μέσου και μεγάλου μεγέθους, σε σύγχρονους τομείς δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ένα κύμα επενδύσεων που θα φέρει ένα τσουνάμι νέων θέσεων εργασίας.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα αποτελεί είτε μη αρκετό ημίμετρο, είτε αποτυχία προδεδικασμένη. Και δεν υπάρχουν περιθώρια, χρονικά ή οικονομικά, για τίποτε από τα δύο…

Για να πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές χρειάζεται, πριν και πρώτα απ’ όλα, αποδοχή της αναγκαιότητας και θέληση από την ίδια την ελληνική κοινωνία. 

Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πάντες.

Οι σοβαροί διεθνείς επενδυτές δεν επιλέγουν μία χώρα βάση εντολών, ούτε έρχονται επειδή παρεμβαίνει η Θεία Χάρις.

Οι αξιόλογοι επενδυτικοί προορισμοί χρειάζεται να διαθέτουν οπωσδήποτε και ταυτόχρονα ικανή, σταθερή και απόλυτα φιλική στην επιχειρηματικότητα διοίκηση, εύρωστα δημοσιονομικά, κράτος δικαίου και ισονομία, λογική και ανταποδοτική φορολογική πολιτική και μια κοινωνία ανοικτή στο νέο και την καινοτομία. 

Για αρχή, τουλάχιστον…

Μόνο εάν, σύσσωμη η Ελλάδα, κατορθώσει να δεχθεί την ριζική αλλαγή και ενσωματώσει όλα τα νέα στοιχεία που απαιτούνται, θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα και έτσι ν’ αντικρύσει ένα καλύτερο μέλλον.

Διαφορετικά, απλά θα συνεχιστεί η στασιμότητα, ο λήθαργος του τέλματος και ο αργός και βασανιστικός θάνατος.

Η επιλογή είναι δική μας…

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή

Share.