[ccpw id="136103"]

Σε ανασχηματισμό αναμένεται να προχωρήσει μετά τις γιορτές ο πρωθυπουργός αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι ευρύς ή θα περιοριστεί στα πρόσωπα που αναγκαστικά πρέπει να αλλάξουν.
Ο λόγος για την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και τον υφυπουργό Εργασίας, Νάσο Ηλιόπουλο οι οποίοι και επίσημα θα κατέβουν ως υποψήφιοι για τους δήμους Θεσσαλονίκης και Αθήνας αντίστοιχα. Οι δυο υφυπουργοί θα πρέπει να αντικατασταθούν, εκτός κι αν επιλεγεί να καλυφθούν εκ των έσω τα κενά τους και να μην υπάρξουν νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση.
Από: in.gr
Αυτό όμως θα πρέπει να συνδεθεί και με το τι θα γίνει αν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην ελληνική Βουλή. Αν στις 15 Ιανουαρίου οι γείτονες τελειώσουν με τα διαδικαστικά τότε η μπάλα περνά στην ελληνική εξέδρα και θα πρέπει να προγραμματιστεί συνεδρίαση για την κύρωση της ή όχι.
Με δεδομένο ότι ο Πάνος Καμμένος και τα μέλη της κυβέρνησης που ανήκουν στους ΑΝΕΛ θα πρέπει να αποχωρήσουν (όπως έχουν δεσμευτεί άλλωστε), τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να τους αλλάξει. Και στο υπουργείο Αμυνας, . υπουργείο Τουρισμού, τον κ. Κόκκαλη στο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Κουίκ (αν κι έχει αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ) κ.λπ.
Παράλληλα, άγνωστες είναι οι σκέψεις του πρωθυπουργού για το τι θα κάνει με το υπουργείο Εξωτερικών. Το μοντέλο να αναλάβει ο ίδιος και το ΥΠΕΞ απέτυχε παταγωδώς κι επικρίνεται για απουσία σε κρίσιμες περιόδους. Ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να τοποθετήσει νέο ΥΠΕΞ με την ευκαιρία του μίνι ανασχηματισμού που πιθανότατα θα κάνει Ιανουάριο.
Φήμες και σενάρια
Από την άλλη φουντώνουν οι φήμες και τα σενάρια για δεύτερες σκέψεις ως προς το πότε θα κάνει εκλογές. Αν και διακηρυγμένη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κλείσει την τετραετία και να πάει τον Οκτώβριο σε κάλπες, πιο πιθανό σενάριο είναι οι πολλαπλές κάλπες το Μάιο.
Ωστόσο, όλα θα κριθούν από το τι θα συμβεί στη Βουλή με τη συμφωνία των Πρεσπών και αν καταφέρει το Μαξίμου να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον 151 βουλευτές θα την ψηφίσουν. Αν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που επιδιώκει τότε δεν θα χρειαστεί καν ο ανασχηματισμός αλλά η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το ταχύτερο. Πιθανές ημερομηνίες η 17η και 24η Φεβρουαρίου εφόσον διαφανεί μετά τις 15 Ιανουαρίου ότι δεν υπάρχουν «πρόθυμοι» να συμπαραταχθούν με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι έντονες αντιδράσεις που εκφράζονται και ακραίως (αποδοκιμασίες κατά Θεοπεφτάτου) ή με την επιστολή 22 μητροπολιτών στη Μακεδονία, δείχνουν ότι οι αποφάσεις που θα λάβουν οι βουλευτές είναι πολύ δύσκολες και πολύ επώδυνες. Κυρίως το βάρος πέφτει στους βουλευτές του Ποταμιού, στην υφυπουργό, Κατερίνα Παπακώστα .ν Θ. Παπαχριστόπουλο, ενώ μια άλλη περίπτωση είναι και αυτή του Θ. Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ και του Κινήματος Αλλαγής.
Στην κυβέρνηση προσπαθούν να πείσουν ότι οι τροποποιήσεις που πέρασε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκαθαρίζουν τα θέματα της «μακεδονικής» γλώσσας και μειονότητας, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, η εντύπωση που έχει προκληθεί στην κοινωνία είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή και ετεροβαρής.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, περισσότεροι από τους μισούς (53%) εκτιμούν ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν αφότου κατατεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία με τα Σκόπια. Στον αντίποδα το 28% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πέσει προτού το ονοματολογικό φτάσει το κοινοβούλιο.
Να φύγουν οι ΑΝΕΛ
Σε άλλη έρευνα της Prorata, στο ερώτημα αν θα πρέπει οι ΑΝΕΛ να αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών τον επόμενο μήνα στην ελληνική Βουλή, το 76% των 3.190 ερωτηθέντων απάντησαν θετικά και το 23% απάντησαν αρνητικά.
Το ποσοστό εκείνων που απάντησαν θετικά έφτασε πολύ υψηλότερα (85%-90%) μεταξύ εκείνων που τοποθετούνται στο δεξιό άκρο του κλασικού άξονα «αριστερά-δεξιά» και εκείνους που αισθάνονται ως πλέον κοντινά κόμματα τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, την Ένωση Κεντρώων και τα διάφορα νέα κόμματα που τοποθετούνται στα δεξιά της ΝΔ. Χαμηλότερο ήταν το ποσοστό εκείνων που υποστήριξαν ότι οι ΑΝΕΛ πρέπει να αποσύρουν τη στήριξή τους (65%-70%) μεταξύ εκείνων που τοποθετούνται στο κέντρο του κλασικού άξονα, καθώς και εκείνων που αισθάνονται ως πιο κοντινά κόμματα το Ποτάμι ή τους ΑΝΕΛ.
Το 94% εκείνων που τοποθετούνται κατά της Συμφωνίας υποστηρίζουν ότι οι ΑΝΕΛ θα πρέπει να άρουν την στήριξή τους στην κυβέρνηση, με προφανή τον συλλογισμό ότι η άρση στήριξης θα οδηγήσει στη μη ψήφιση της Συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά, το 87% εκείνων που τοποθετούνται υπέρ της Συμφωνίας –οι οποίοι είναι κατά πολύ λιγότεροι από αυτούς που τάσσονται υπέρ– υποστηρίζουν ότι οι ΑΝΕΛ θα πρέπει να μην άρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Τσίπρα, ώστε η Συμφωνία να περάσει και από την ελληνική Βουλή.

. .

..

. . . ..



Πηγή