Συγκεκριμένα, σε νέα δημοσκόπηση της Pulse που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 10,5 έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής 7% και το ΚΚΕ 6%.

Κανένα άλλο κόμμα δεν πιάνει το όριο εισόδου στη Βουλή. Στο 11,5% οι αναποφάσιστοι.

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 9,5 ποσοστιαίων μονάδων συγκεντρώνοντας 31,5% (31% στη μέτρηση του Νοέμβρη) έναντι 22% (21%) του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% αντίστοιχα (7,5% και 7% το Νοέμβρη), το ΚΚΕ με 5,5% (6%), η Ένωση Κεντρώων με 2% και η Ελληνική Λύση με 2% αντίστοιχα (1,5% και 1,5%), το Ποτάμι με 1,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (χωρίς καταγραφή στην προηγούμενη μέτρηση).
Άλλο κόμμα, ψηφίζει το 4%, στο 16,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος [αναποφάσιστοι και λευκό/άκυρο – στο 18,5% το Νοέμβρη).
Η μικρή μεταβολή στα ποσοστά των δύο μονομάχων της εξουσίας καταδεικνύει και το γεγονός ότι τελικά η μη εφαρμογή της περικοπής στις συντάξεις δεν φαίνεται να επηρεάζει την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος τόσο όσο ήλπιζε το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να φανεί μια αντιστροφή του κλίματος.
Του λόγου το αληθές δείχνει και η παράσταση νίκης όπου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32 ποσοστιαίες μονάδες [57%] έναντι του ΣΥΡΙΖΑ [25%], και παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 2%.
Σημειώνεται πως η Νέα Δημοκρατία βλέπει τη συσπείρωσή της να αγγίζει το 83%, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 53%.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι εξ’ όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι είτε απείχαν, είτε έριξαν λευκό στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το 29% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το υπόλοιπο 6% προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, το 5% από τους ΑΝΕΛ, το 4% από τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 25% των προτιμήσεων, διαφορά δηλαδή 11 ποσοστιαίων μονάδων. «Κανένας από τους δύο», απαντά το 32%.

Βλέπουν εκλογές μετά τις «Πρέσπες» – Φοβούνται νέα κρίση

Κατά τα άλλα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εκτιμά –το 52%- θεωρεί πως οι εκλογές θα διεξαχθούν αφότου έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ μόλις το 28% απαντά πως οι κάλπες θα στηθούν πριν.
Ακόμα, οι πολίτες εκφράζουν την ανησυχίας τους για το ενδεχόμενο νέας οικονομικής κρίσης εντός του 2019 σε ποσοστό 45%, ενώ μόλις το 25% θεωρεί πως η χώρα ξεπέρασε τα προβλήματα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το 46% των πολιτών απαντά πως η οικονομία θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει έπειτα από τις εκλογές.
Τα εθνικά ζητήματα συγκεντρώνουν 20%, η Παιδεία 11% ενώ μόλις το 6% απαντά πως βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ασφάλεια η υγεία.
Τέλος, το 63% απαντά πως τα πράγματα βαδίζουν προς τη λάθος κατεύθυνση και μόλις το 27% προς τη σωστή.

Πηγή

Share.