Η παρωδία της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τις «δοτές» κα Βασιλική Θάνου στη θέση της Προέδρου, και την κα Αννα Νάκου, πρώην νομικής συμβούλου του κ. Νίκου Παππά, στη θέση της αντιπροέδρου, επιτεύχθηκαν με την ευγενή συνδρομή της Χ.Α. και του κόμματος Λεβέντη. Ο τελευταίος δεν σηματοδοτεί κάποιο πολιτικό στίγμα, οπότε παρέλκει οιουδήποτε σχολιασμού.

Ωστόσο η συνδρομή της Χ.Α. είναι άκρως πολιτική και δεν είναι καν απρόσμενη, αφού δεν είναι πρωτοφανής. 

Προϋπήρξε ώσμωση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ενιαίο μίσος κατά των «προδοτών Γερμανοτσολιάδων» στους καιρούς των πλατειών. Υπάρχει επίσης ενιαία διαχρονική – στα λόγια αντισυστημική – ρητορική σε σειρά τομέων της δημόσιας ζωής – πχ κατά των «ξεπουλημένων» Μέσων Ενημέρωσης:

«Βοθροκάναλα» κατά τον Πολάκη, «Τσοντοκάναλα» κατά τον Μιχαλολιάκο.

Όχι, δεν διατυπώνουμε κάποια «θεωρία των άκρων». Δεν υφίσταται κάτι τέτοιο!

Τα «άκρα» έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά, έχουν στράτευση στις ιδέες τους και – συχνά, όχι πάντα – αυταπάρνηση χάριν αυτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διακρίνεται από κανενός είδους αυταπάρνηση. Είναι ένα μόρφωμα που στερείται πολιτικών χαρακτηριστικών, ιδεολογικής κατεύθυνσης και ανιδιοτελούς στράτευσης. 

Διακρίθηκε εδώ και τέσσερα χρόνια μόνο από εξουσιαστική βουλιμία, φοβική προσαρμοστικότητα και ευτελή ευλυγισία. Αρα δεν θα μπορούσε να είναι πολιτικά ούτε «άκρο» ούτε «μέσο». Είναι απλώς μια απολίτικη συνάθροιση που διευθύνεται από μια υστερόβουλη ομάδα.

Η ώσμωση με τη Χ.Α. στις πλατείες συνεχίστηκε, αλλά με μια πρακτική η οποία δεν απεικόνισε – δια των πράξεων – την λαύρα αντιακροδεξιά ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι επί ημερών Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης αποφυλακίστηκε ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς. Ο υπουργός είχε αποδώσει την αιτία στη βραδύτητα της Δικαιοσύνης. Όμως ως πολιτικός προϊστάμενός της, ενώ γνώριζε το πρόβλημα, δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει. Η δίκη της Χ.Α. ακόμη συνεχίζεται…

Παράλληλα, κατά την διάρκεια ψήφισης του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση κατέβαλε έντονη προσπάθεια να ψηφισθεί και να ισχύσει αυτός από τις εκλογές του 2019 (απαιτούντο 200 ψήφοι). Τότε προσέβλεπε και στις ψήφους της ΧΑ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (από τις καλές περιπτώσεις του ΣΥΡΙΖΑ) , ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα εδέχετο να περάσει και με τις ψήφους της Χ.Α., είχε δηλώσει το γνωστό «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι». Και είχε συμπληρώσει: «Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χ.Α. Από κει και πέρα ποτέ δεν αφαιρέθηκε ψήφος από καμιά μεριά».

Θεσμικά έτσι είναι, αλλά δυστυχώς γι αυτόν και το κόμμα του, η απάντηση αυτή αντιπαραβάλλεται με την καθάρια δημοκρατική απάντηση που έδωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Δήμας:

«Σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, είχε δηλώσει: «Δεν πρόκειται να δεχθώ να εκλεγώ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με ψήφους της Χ.Α.» (Ο έτερος υποψήφιος κ. Παυλόπουλος δέχτηκε αφού και γι αυτόν «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι». Και τώρα είναι Πρόεδρος…).

Το ίδιο καθαρή στάση είχε κρατήσει και ο Κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας τότε:

«Εγώ αρνούμαι να συμπράξω στην εκλογή Προέδρου με τη Χ.Α.. Δεν πρόκειται να συμπράξω με τη δική μου ψήφο στη νομιμοποίηση της ΧΑ, μέσα από την Προεδρική εκλογή. Θα πω «παρών» και δεν θα το κάνω μόνο εγώ» (εννοώντας βουλευτές του κόμματός του).

Παρεμπιπτόντως οι λάβροι αντιδεξιοί και αντιφασίστες στην ρητορική τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρνήθηκαν να συγχρωτιστούν και να φωτογραφηθούν με τον κ. Κασιδιάρη στην «πατριωτική» εκδρομή που είχε οργανώσει ο συγκυβερνήτης Πάνος ως ΥΠΕΘΑ στο Καστελόριζο.

Κατά τα άλλα τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο είχαν αφηνιάσει γιατί ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε πιει καφέ σε κούπα της ΧΑ που του είχε προσφέρει ο Μιχαλολιάκος στο γραφείο του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, όταν ο Θεοδωράκης ήταν ακόμα δημοσιογράφος. Το ίδιο και επειδή δημοσιογράφοι είχαν παραστεί σε συνέντευξη του Μιχαλολιάκου.

(Ήταν μια σκόπιμη, κατευθυνόμενη και βλακώδης κατακραυγή. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μιλούν και να συνεντευξιάζονται με πρόσωπα κάθε ηθικής στάθμης και υποστάθμης. Πολύ περισσότερο με πολιτικούς αρχηγούς. Τέτοιες συνεντεύξεις είναι αποτύπωση της ιστορίας σε παρόντα χρόνο, και παραδίδονται στον ιστορικό του μέλλοντος. Ακόμη και η περίφημη εντολή «εγέρθητω» στους δημοσιογράφους, θα προφέρει στον ιστορικό του μέλλοντος, ενδεικτικά στοιχεία για την ηθολογία και τυπολογία της Οργάνωσης)

Ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει πολιτική απομόνωση. Κατάφερε να συμβαδίσει με τη Χ.Α. στα επί μέρους.

Στο μέλλον θα αιτείται συστράτευση, αλλά κάποιοι θα θυμούνται.

Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Πηγή

Share.