[ccpw id="136103"]

Σε παροχές και υποσχέσεις εστιάζει η κυβέρνηση δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι εθνικές εκλογές δεν αργούν. 
Δεκαπέντε χιλιάδες προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό, καλόπιασμα των αγροτών, νέα ρύθμιση για όσους χρωστούν στο δημόσιο και έκτακτο επίδομα θέρμανσης είναι αυτά που τάζει και μοιράζει η κυβέρνηση.

Αδιαφορεί μάλιστα εάν το κόστος των μέτρων που υπόσχεται μπορεί να τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα ακόμα και εάν ακυρωθούν μελλοντικά από τις Βρυξέλλες δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση φοβούμενοι λοιπόν τα μπλόκα των αγροτών αλλά και σε μία προσπάθεια να τους κερδίσει, προχωρά στην αύξηση του ακατάσχετου ποσού. 

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του ακατάσχετου ποσού από 1.250 ευρώ στα 7.500 ευρώ για τις ενισχύσεις που πληρώνονται σήμερα και αύριο. Δηλαδή τα ποσά που θα κατατεθούν στους λογαριασμούς δεν μπορούν να κατασχεθούν ή να συμψηφιστούν με οφειλές προς το δημόσιο. 
Η διάταξη που ψηφίσθηκε από τη Βουλή θεωρείται κρατική ενίσχυση από τους γνωρίζοντας τα ευρωπαϊκά θέματα οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα τεθεί θέμα ανάκτησης των ποσών αυτών από την επόμενη κυβέρνηση, κάτι που προφανώς δεν ενδιαφέρει τη σημερινή.
Τι σημαίνει αυτό ότι εάν κάποιος αγρότης χρωστάει 6.000 ευρώ στην εφορία δεν μπορεί κανείς να πειράξει ποσά που θα τους κατατεθούν από την Ε.Ε. καθώς το ακατάσχετο ανέρχεται πλέον στα 7.500 ευρώ

Οι παροχές συνεχίζονται με το στεγαστικό επίδομα. Η κυβέρνηση θα περιμένει την έλευση του 2019 καθώς στόχος της είναι να μοιράζει σταδιακά χρήματα. Το ποσό το επιδόματος θα κυμαίνεται από τα 70 έως τα 210 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού ενώ ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα κινηθεί περίπου στα 300.000 νοικοκυριά ενδεχομένως και λίγο περισσότερο. Το περιουσιακό κριτήριο, αναμένεται ότι θα είναι ανάλογο με αυτό του κοινωνικού μερίσματος (125.000 έως 185.000 ευρώ). 

Τα νοικοκυριά, που θα λάβουν το στεγαστικό επίδομα θα πρέπει να συμμορφώνονται με μια σειρά από υποχρεώσεις οι οποίες θα περιγράφονται στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να:

1. Υποβάλλουν Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος κάθε έτος.

2. Συναινούν στη χρήση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ καθώς και στο σύνολο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., για την επιβεβαίωση των στοιχείων όλων των μελών του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενούμενων.

3. Τροποποιούν την αίτηση σε κάθε μεταβολή στο ύψος ή την ουσία του μισθώματος ή του στεγαστικού δανείου ή τη σύνθεση του νοικοκυριού.

4. Συναινούν στη χρησιμοποίηση των στοιχείων τους, αποκλειστικά και μόνο, για το σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.

5. Συναινούν στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης και των συνθηκών διαβίωσης του νοικοκυριού. Και οι παροχές συνεχίζονται με το έξτρα επίδομα θέρμανσης ύψους 12 εκατ. ευρώ. 

Αφού προηγουμένως η κυβέρνηση μείωσε κατά 150 εκατ. ευρώ το επίδομα έρχεται τώρα και δίνει στους κατοίκους των ορεινών περιοχών έξτρα επίδομα 12 εκατ. ευρώ το οποίο θα κατατεθεί στους λογαριασμούς τους έως τις 28 Δεκεμβρίου. 
Σημειώνεται ότι για την καταβολή του έξτρα επιδόματος, τα νοικοκυριά δεν θα υποβάλλουν νέες αιτήσεις καθώς τις προσεχείς ημέρες θα γίνει νέα εκκαθάριση για τους περσινούς δικαιούχους και τα χρηματικά ποσά που θα προκύψουν, θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. 
Στην απόφαση ορίζεται ότι το έξτρα επίδομα θέρμανσης χορηγείται λόγω της ανάγκης συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (Diesel).

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
liberal.gr

Πηγή