[ccpw id="136103"]

Ο κ Τσίπρας προχτές στη Βουλή υπέπεσε σε δύο ακόμα λάθη άγνοιας για τη συμφωνία των Πρεσπών, νομίζοντας ότι στρίμωξε την αντιπολίτευση και ότι έσωσε την υπογραφή του. 

Επικαλέστηκε μια τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή των Σκοπίων και που κατ αυτόν τον δικαιώνει στο θέμα της εθνικότητας, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Η Μακεδονική εθνικότητα που παραχώρησε μένει στη θέση της!

Κατ αρχάς, στη Βουλή των Σκοπίων δεν κατατέθηκε μία, αλλά τέσσερις τροπολογίες για το θέμα. Και κανείς δεν ξέρει ποια από αυτές θα ψηφίσει η πλειοψηφία για να μπει στο Σύνταγμα.

Από τις τέσσερις τροπολογίες, η μία από το κόμμα του Ζάεφ, που αναμένεται να εγκριθεί, οδηγεί σε διαβατήρια με αναγραφή στη θέση nationality (εθνικότητα) «Μακεδονική»!

Και για του λόγου το αληθές, όποιος πολίτης επιθυμεί δεν έχει παρά να ανοίξει το διαβατήριό του και να διαπιστώσει ότι στη βασική σελίδα με τη φωτογραφία, στη θέση ιθαγένεια /nationality αναγράφονται αντιστοίχως Ελληνική/ HELLENIC. Κοινώς, ιθαγένεια Ελληνική, nationality HELLENIC.

Κι αυτό είναι το έμπρακτο, καταγεγραμμένο επισήμως σε δημόσιο έγγραφο, πέρα από κάθε αμφισβήτηση αποτέλεσμα της συμφωνίας Κοτζιά- Τσίπρα. Οι οποίοι δεν πάλαιψαν και δεν επέμειναν για την με αληθινά ή έστω τυπικά κριτήρια αναγνώριση της ταυτότητας των γειτόνων. Δηλαδή για ταυτότητα εθνικότητας Σλαβομακεδονικής ή Βορειομακεδονικής.

Αυτή θα ήταν, και είναι, η μόνη λύση, που διαχωρίζει απολύτως τους γείτονες από τους- Έλληνες- Μακεδόνες, είτε σημερινούς είτε του Φίλιππου και του Αλέξανδρου. Και μάλιστα ήταν μια λύση εφικτή. Δεδομένου ότι η ανάγκη των ΗΠΑ, που επέβαλαν τη συμφωνία, για ξεκαθάρισμα της διαφοράς εδώ και τώρα και για αρπαγή των Σκοπίων από τη σφαίρα της Μόσχας ήταν και είναι επείγουσα.

Ο αδύναμος κρίκος για την ονομασία δεν ήταν η Ελλάδα. Αντικειμενικά. Ήταν τα Σκόπια. Η Ελλάδα είχε όλα τα όπλα στη φαρέτρα της για πιέσει ώστε τα βασικά της αιτήματα να γίνουν δεκτά. Όνομα, εθνικότητα, γλώσσα. Δεν το έκανε. Από καθαρά ιδεολογικές αγκυλώσεις των κυρίων Κοτζιά και Τσίπρα και από συναισθηματική συγγένεια με τις σλαβομακεδονικές μονάδες του Δημοκρατικού Στρατού, η ελληνική κυβέρνηση έγινε, από ισχυρός, αδύναμος κρίκος. Ξεκάθαρα πράγματα.

Το αποδεικνύει ο ενθουσιασμός με τον οποίο ο κ Ζαεφ πανηγυρίζει για εθνικότητα και γλώσσα και τον πουλάει στους συμπατριώτες του για να υπερψηφίσουν τις αλλαγές- μασκάρεμα στο Σύνταγμα της χώρας του. Μασκάρεμα, γιατί, όπως το ελληνικό Σύνταγμα καταπατάται από τους ίδιους τους εγχώριους πολιτικούς, έτσι και το σλαβομακεδονικό θα καταπατάται όταν θα χρειάζεται ο πανμακεδονισμός. Τι θα τους κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Ντα; Ή μήπως θα τους κάνει ντα η Αμερική, που υποτίθεται ότι εγγυήθηκε στην Ελλάδα το 1944, το 1949, το 1952 και σε όλη την περίοδο 1955- 1963 ότι δεν θα επιτρέψει καλλιέργεια μακεδονισμού ή αναγνώρισης μακεδονικότητας!

Οι 4 τροπολογίες στα Σκόπια

Και για να έρθουμε στο νέο ολίσθημα Τσίπρα: Η μία τροπολογία που κατέθεσε η πλευρά Ζάεφ και για την οποία μίλησε στη Βουλή ο κ Τσίπρας, αγνοώντας ή αποσιωπώντας τις άλλες (η κριτική στον Τύπο για παραπληροφόρηση και επιλεκτική ενημέρωση τον μάρανε) είναι η εξής:

Ο βουλευτής Μουχαμέντ Ζεκίρι προτείνει, το Άρθρο 2 παράγραφος 2 του Συνταγματικού νόμου να αναφέρει: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα, στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Τι σημαίνει αυτό σε απλή γλώσσα; Ότι η εθνότητα καθορίζεται εξωσυνταγματικά και δεν υπόκειται σε δέσμευση από το Σύνταγμα. Σε ρητή δέσμευση υπόκειται μόνο η υπηκοότητα. Η οποία θα είναι Μακεδονική. Η εθνικότητα εξακολουθεί να είναι αυτή που προβλέπεται σε όλους τους νόμους και τα επίσημα έγγραφα της FYROM. Δηλαδή Μακεδονική. Αλλά και Αλβανική. Γιατί, στην κρίσιμη παράγραφο της Συμφωνίας των Πρεσπών, Κοτζιάς και Τσίπρας υπογράφουν καθαρά ότι σέβονται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Απλά και ξάστερα.

Η δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε από την ομάδα των «8» σλαβομακεδόνων προτείνει το Άρθρο 2 παράγραφος 2 να αναφέρει: « Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Το ίδιο με το προηγούμενο, όσον αφορά στην Ελλάδα, πιο σαφές για τους Αλβανούς της χώρας.

Αντιθέτως, τα αλβανικά κόμματα κατέθεσαν δύο δικές τους τροπολογίες, με πρόταση να μην αναφέρεται καν μακεδονική υπηκοότητα.

Η πρώτη τροπολογία προτείνει: « Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Και η δεύτερη προτείνει: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, οι πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχουν την υπηκοότητα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Σχεδόν ταυτόσημες επίσης.

Από την ανάγνωση των τροπολογιών και την εξέλιξη στη γειτονική χώρα καταρρίπτεται και άλλος ένας μύθος, που καλλιεργήθηκε ως παραπληροφόρηση στην Ελλάδα από εκείνους που ήθελαν μια συμφωνία υποχώρησης με τα Σκόπια. Ο μύθος ότι δεν μπορούσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις να επιβάλουν την ονομασία Σλαβομακεδονία και Σλαβομακεδόνες γιατί αντιδρούσαν σφόδρα οι Αλβανοί!

Μέχρι σήμερα οι μόνες σφοδρές αντιδράσεις που έχουμε δει εδώ και χρόνια είναι εκείνες μεταξύ των σλαβομακεδόνων και ποτέ από τους Αλβανούς των Σκοπίων για την ονομασία. Άλλο ένα ψέμα και μια παραπληροφόρηση από εκείνους που έχουν το θράσος να κατηγορούν άλλους για παραπληροφόρηση και ψέματα.

Συμπέρασμα.

Καμιά τροπολογία της κυβέρνησης Ζαεφ, όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, δεν απαγορεύει στους σλαβομακεδόνες να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες και να χρησιμοποιούν αυτή την ταυτότητα διεθνώς. Αντιθέτως, τους ανοίγει την πόρτα στα διαβατήριά τους να γράφουν «υπηκοότητα Μακεδονική» και όχι Βορειομακεδονική όπως θα ώφειλαν να επιβάλουν Κοτζιάς και Τσίπρας.

Και να χρησιμοποιούν επίσημα τη μακεδονική εθνότητα παντού.

Ως Μακεδόνες θα καλούνται σε όλον τον πλανήτη, χωρίς να μπορεί καμιά κυβέρνηση, ακόμα κι αν θέλει, να παρεμβαίνει με διαμαρτυρίες καθημερινά παντού, επικαλούμενη τη συμφωνία Τσίπρα- Ζαεφ. Θα γίνει περίγελως.

Οψέποτε μάλιστα ενταχθούν και στην ΕΕ τα Σκόπια, στα τυποποιημένα ευρωπαϊκά διαβατήριά τους θα γράφεται φαρδιά πλατιά, όπως στα δικά μας διαβατήρια: «ιθαγένεια (στα κυριλικά)/Nationality : Μακεδονική (στα Κυριλικά)/ Macedonian”

Καληνύχτα κύριε Τσίπρα.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης
liberal.gr

Πηγή