[ccpw id="136103"]

Και τον ψάχνει ακόμη; Τον έχει να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον αφήνει ανεκμετάλλευτο; 

Μανώλης Πετσίτης: Ιδού ο υποψήφιος που πληροί όλες τις προδιαγραφές: νέος είναι (40άρης), επιτυχημένος σίγουρα (ο ορισμός του success story με ΣΥΡΙΖΑ), όσο για το γεγονός ότι δεν ξέρει να χάνει, μην το συζητάμε καν.

Ξέρει αποδεδειγμένα να κερδίζει και μάλιστα γρήγορα: 200.000 ευρώ μέσα σε δύο χρόνια.

Τα μηνύματα μιας υποψηφιότητάς του θα ήταν πολλαπλά. Πρώτα απ’ όλα, ιδού η νεοελληνική συριζαίικη εκδοχή της ενσάρκωσης του αμερικάνικου ονείρου: πώς μπορείς να γίνεις από σερβιτόρος πλούσιος επιχειρηματίας και μάλιστα σε τομέα όπου δεν έχεις σπουδάσει ή εργαστεί. Μετά, η νεοελληνική συριζαίικη εκδοχή του επικερδούς εθελοντισμού. «Υπήρξε συνεργασία με τον Πετσίτη σε εθελοντική βάση», απαντά ο Νίκος Παππάς για τον φίλο του, που ήταν γνωστός παντού ως «ο Μανώλης του Παππά».

Ψειρίζοντας τη μαϊμού, όπως θα έλεγε και ο Νίκος Παππάς, στεκόμαστε έκθαμβοι μπρος στο φαινόμενο Πετσίτη. Ας το δούμε να ξεδιπλώνεται σε όλο του το μεγαλείο, ή τουλάχιστον σε όσο μεγαλείο έχει ήδη αποκαλυφθεί, γιατί μπορεί να υπάρχει κι άλλο. Ο Μανώλης δουλεύει σερβιτόρος σε μαγαζί στη Συγγρού. Είναι φίλος του Νίκου Παππά και έχει πρόσβαση και στον Αλέξη Τσίπρα.

Ας αφήσουμε λίγο τον Πετσίτη και ας πάμε στους άλλους: Αρτέμης Αρτεμίου, ο δικηγόρος των offshores που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου και πηγαινοερχόταν και στη Βενεζουέλα με τον Νίκο Παππά, τυχαίνει να διαχειριζόταν και τις offshores του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ELFE), ο οποίος είχε προσλάβει στην εταιρεία του ως διευθύνοντα σύμβουλο τον Θεόδωρο Κιτσάκο, που μεταπήδησε αμέσως μετά στη ΔΕΠΑ, της οποίας ο Λαυρεντιάδης είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης.

Ο Μανώλης Πετσίτης, όλως τυχαίως, ήταν ταυτόχρονα συνεργάτης όλων των προαναφερθέντων. Σε εθελοντική βάση συνεργάτης του Νίκου Παππά, έναντι αμοιβής 200.000 τον χρόνο συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και επίσης συνεργάτης του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος εμφανίζεται στα γνωστά Panama Papers ως δημιουργός offshores με έδρα τον Παναμά.

Κάποιοι ίσως αναρωτιούνται γιατί τόση ενασχόληση με τον «Μανώλη του Παππά». Πράγματι, μόνο και μόνο το γεγονός ότι ένας σερβιτόρος των 4.912 ευρώ ετησίως έφτασε σε έναν χρόνο στα 204.160 ευρώ μπορεί να μην αρκεί για να ασχολούμαστε. Ακόμη και οι φωτογραφίες στο πόντιουμ του Μεγάρου Μαξίμου, οι προβλέψεις στη χαρτοπετσέτα για τα αποτελέσματα των εκλογών, δίπλα στους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ, οι απειλές στο Facebook «γ… τη μάνα του κάθε νταβαντζή» (η ορθογραφία είναι του Μανώλη) δεν θα άξιζαν ίσως τον κόπο.

Ωστόσο το φαινόμενο Πετσίτη έχει ξεχωριστή σημασία για έναν προφανή λόγο που είναι παράξενο πώς δεν τον αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ: τα 204.160 ευρώ τα έβγαλε ως αμοιβή από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και, ως γνωστόν, οι οφειλές ύψους 120 εκατ. ευρώ της λιπασματοβιομηχανίας ELFE προς τη ΔΕΠΑ έχουν οδηγήσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Βάσει της μηνυτήριας αναφοράς της ΔΕΠΑ, ο ιδιοκτήτης της ELFE, που είχε σύμβουλο τον Πετσίτη που μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου, κατηγορείται για συνειδητή προσπάθεια να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις την περιουσιακή ζημία της ΔΕΠΑ.

Με άλλα λόγια, εδώ έχουμε τον ορισμό της διαπλοκής σε μια υπόθεση που ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για ζημία του Ελληνικού Δημοσίου. Επομένως, η τοποθέτηση Παππά «δεν κατανοώ γιατί συζητιέται αυτό το θέμα, έχουμε έναν ιδιώτη που δουλεύει σε ιδιωτική εταιρεία» είναι παραπλανητική. 

Διότι δεν έχουμε απλώς έναν ιδιώτη που δουλεύει σε ιδιωτική εταιρεία, αλλά έναν ιδιώτη που μπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και δουλεύει σε ιδιωτική εταιρεία που έχει μηνυθεί ότι ζημίωσε το Δημόσιο.

Γιώργος Κουβαράς
protothema.gr

Πηγή