[ccpw id="136103"]

Ολα δείχνουν ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση ήδη εμφανίζει διαλυτικά φαινόμενα.
Αναδημοσίευση από: eleftherostypos.gr – Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. βλέπει την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου να αδειάζει και έχει αφηνιάσει, πότε προαναγγέλλοντας την παραίτησή του από την κυβέρνηση και πότε επιτιθέμενος στον «αρχιτέκτονα» της συμφωνίας των Πρεσπών, Νίκο Κοτζιά.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ διαπιστώνει ότι για άλλη μία φορά ο στενός του συνεργάτης, Νίκος Παππάς, βρίσκεται στη δίνη μιας σκανδαλώδους υπόθεσης με επίκεντρο τα χρέη του ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ και το ρόλο ενός κοινού τους γνωστού. Του περιβόητου πλέον Μανώλη Πετσίτη, με τον οποίο τον Ιανουάριο του 2015 στοιχημάτιζαν για το αποτέλεσμα των εκλογών.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ στην οικονομία τα σύννεφα πυκνώνουν. Το υπερπλεόνασμα στο εντεκάμηνο του 2018 έχει εκτιναχθεί στα 7 δισεκατομμύρια, έναντι στόχου 3 δισεκατομμυρίων, αλλά όχι λόγω της ανάπτυξης. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων «κουτσουρεύτηκε» κατά 1,5 δισ. και το κράτος δεν επιστρέφει φόρους 900 εκατομμυρίων. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση στραγγίζει την αγορά με την υπερφορολόγηση και θυσιάζει τις επενδύσεις για να εμφανίζει θηριώδη υπερπλεονάσματα, τα οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος τους κατευθύνονται προς τα θησαυροφυλάκια των δανειστών για την αποπληρωμή δανείων.
ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε επίπεδα άνω του 4,2%, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στις αγορές να μην είναι εφικτή. Η κατάσταση αυτή εμποδίζει τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις να αναζητήσουν φθηνές πηγές χρηματοδότησης, ενώ η λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι στο τέλος του έτους συμβολίζει την ανικανότητα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το μηχανισμό αυτό για να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα.
ΣΤΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ Τσίπρα επιβλήθηκε η πιο αχρείαστη λιτότητα της μνημονιακής περιόδου, ενεχυριάσθηκε η κρατική περιουσία για 99 έτη και δεσμεύθηκε η χώρα για υψηλά πλεονάσματα μέχρι και το 2060.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ θα τιμωρηθεί στις εκλογές. Και αυτό το βλέπουν στο Μαξίμου και δεν ξέρουν πώς να ελέγξουν τον εκνευρισμό τους. Το είδαμε καθαρά στην τελευταία εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή, το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ έχουν πληρώσει πολλαπλάσια ποσά από αυτά που τους δίνει η κυβέρνηση δίκην «κοινωνικού μερίσματος». Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και περισσότεροι την τετραετία 2015-2018, ενώ η μεσαία τάξη εξοντώθηκε από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Δεν ξεγελιούνται όταν πρέπει να πληρώσουν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος και βλέπουν τον ΦΠΑ στο 24% για βασικά είδη διατροφής.
ΕΑΝ ΣΕ ΑΥΤΑ προσθέσουμε τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, που είναι ευδιάκριτες από τις προκλήσεις των Σκοπιανών, το Μαξίμου βρίσκεται στο τέλειο αδιέξοδο. Είχε υπολογίσει ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών θα διασπούσε τη Νέα Δημοκρατία αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Οι ΑΝ.ΕΛ. «εξαφανίζονται» δημοσκοπικά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπος με το 75% των πολιτών που απορρίπτουν το περιεχόμενο της συμφωνίας. Πόνταραν στη «σκανδαλολογία» αλλά τους προέκυψε ο Πετσίτης με τα παχυλά συμβόλαια από τον Λαυρεντιάδη.
ΕΠΑΙΞΑΝ ΜΕ τις εθνικές ευαισθησίες των πολιτών και τώρα θα πληρώσουν το λογαριασμό. Στις κάλπες του Μαΐου.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

. .

..

. . . ..



Πηγή