Ελάχιστοι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν καταργήθηκε η μείωση των συντάξεων αλλά απλώς αναβλήθηκε για ένα χρόνο, με τον προϋπολογισμό του 2019.

Κι αυτό παραχωρήθηκε, όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος της Βουλής, ως αντάλλαγμα των δανειστών στην επιμονή του Τσίπρα να κυρώσει την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κεντρικό διακύβευμα στο πολιτικό σκηνικό, που επηρέαζε και τον χρόνο των εκλογών, μέχρι τώρα υπήρξε η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» από τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου και τους νόμους, που δύο φορές, έχουν ψηφίσει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το τελευταίο έτος. 

Παρά την άρνηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που μάλιστα έχει υποβάλλει σχετική νομοθετική ρύθμιση για την ακύρωση αυτού του νόμου, που θίγει την οικονομία και πρωτίστως τους συνταξιούχους, που δοκιμάζονται σκληρά κι άδικα.

Ο Τσίπρας κι οι σύντροφοι του κατόρθωσαν να αναστείλουν την εφαρμογή του μέτρου αυτού για το 2019.

Αλλά αυτό που αποσιωπάται σκοπίμως είναι ότι δεν έχουν καταργήσει τους σχετικούς νόμους, που προβλέπουν την μείωση των συντάξεων και την μείωση του αφορολογήτου. 

Δηλαδή όσο δεν καταργείται, του χρόνου, με τον προϋπολογισμό του 2020, εφόσον δεν βγαίνουν τα νούμερα, θα επανέλθουν οι μειώσεις.

Αλλά τότε δεν θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν τους ενδιαφέρει. 

Αυτή είναι η ανευθυνότητα τους…

Το μόνιμο ερώτημα, που μου θέτουν όλοι οι άνθρωποι, που με συναντούν στον δρόμο η μου τηλεφωνούν, είναι πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι έχουμε μπει σε μακρά προεκλογική περίοδο. Το πολιτικό κλίμα πείθει τον καθένα ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προετοιμάζονται ήδη να ξιφουλκήσουν για την τελική αναμέτρηση τους προσεχείς μήνες.

Είτε γίνουν το Μάιο του 2019, που κατά τη γνώμη μου παραμένει η πιθανότερη περίοδος να στηθούν οι κάλπες, είτε μερικούς μήνες αργότερα, δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα κλίμα οξύτατης αντιπαράθεσης και πόλωσης, που κυρίως βολεύει το κυβερνών κόμμα, προκειμένου να κρατήσει ψηλά ποσοστά συσπείρωσης και να αποφύγει την πλήρη εκλογική κατάρρευση, που προοιωνίζονται όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ιδίως μετά την συμφωνία των Πρεσπών για τα Σκόπια.

Εκτίμηση μου ήταν αρχικά ότι οι εκλογές δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή στις 13 Οκτωβρίου 2019. Αλλά πλέον δεν είμαι καθόλου σίγουρος.

Αντίθετα, κάθε μέρα που περνά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Θα γίνουν άραγε το φθινόπωρο του 2019 αφού η κυβέρνηση κατόρθωσες να πάρει το «πράσινο φως» των δανειστών για να μην μειώσει από 1-1-19 τις συντάξεις, (διότι είναι σαφές ότι με κομμένες συντάξεις, δεν υπήρχε περίπτωση να προκαλέσει εκλογές ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε αποδρομή) είτε τον Μάιο 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που παραμένει η πιθανότερη ημερομηνία.

Του Γιάννη Λοβέρδου
liberal.gr

Πηγή

Share.