[ccpw id="136103"]

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα καταρρέουν πάντα με πάταγο, διότι οι ηγέτες τους σκέφτονται γραμμικά, υπηρετούν την τοξική διχοτόμηση της κοινωνίας, ανάγοντας σε κατευθυντήριο σύνθημα το “ή εμείς ή αυτοί”, και καθιστούν τον έξω κόσμο απροσπέλαστο για όλους και όχι μόνο για τους τρεφόμενους με σανό ιδεολογικούς υποστηρικτές τους.

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα ορίζουν την υπόστασή τους με το μίσος, την μνησικακία, τη μοχθηρία και την εχθροπάθεια, τα οποία επιδεικνύουν αδιακρίτως σε συνοδοιπόρους, συντρόφους και ιδεολογικούς αντιπάλους, γι αυτό και η κατάρρευσή τους αφήνει πίσω μανιχαϊστικούς διχασμούς, ανθρώπινα συντρίμμια και θεσμικά ερείπια.

Οι λαοί που στηρίζουν σήμερα ακροδεξιούς και κομμουνιστές πάσχουν από αμνησιακό σύνδρομο, μια μη αναστρέψιμη ψυχογενής νευροεκφυλιστική πάθηση.

Με την ανάθεση της διακυβέρνησης στο αριστερό και ακροδεξιό συνονθύλευμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015, η χώρα έριξε ουσιαστικά λευκή πετσέτα στο ρινγκ της προόδου και της συμπόρευσης με τη Δύση. 

Φυσικά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπέπεσαν σε τραγικά λάθη και φέρουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, όμως με την παράδοση της εξουσίας στο παράταιρο ζευγάρι γυρίσαμε την πλάτη στο μέλλον.

Τέσσερα χρόνια τώρα οι επιδόσεις της χώρας είναι τραγικές σε όλους τους τομείς. Το μαρτυρούν όλες οι έρευνες των διεθνών οργανισμών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Οι κακοφορμισμένες πληγές είναι εντοπίσιμες παντού: στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στον τομέα υγείας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην παραγωγικότητα, στη διαφθορά.

– Είμαστε ουραγοί στην Ε.Ε. (27η θέση) στις επιδόσεις του δείκτη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Το σαράκι της γραφειοκρατίας συνεχίζει να κατατρώει κάθε δημιουργική και παραγωγική ικμάδα του ελλιποβαρούς σαρκίου της χώρας. Η έκδοση των συντάξεων και των εφάπαξ απαιτεί δύο με τρία χρόνια και οι υποθέσεις στα δικαστήρια χρειάζονται περισσότερο από έξι χρόνια για να τελεσιδικήσουν. Η έκδοση άδειας για επενδυτικό σκοπό είναι αληθινός Γολγοθάς.

– Δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής για να μην ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ κατέχουμε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην “εξαγωγή” φοιτητών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στη διεθνή λίστα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη απήχηση του επιστημονικού τους έργου παγκοσμίως (Highly Cited Researchers) περιλαμβάνονται μόνο 14 Έλληνες, από τους οποίους οι μισοί δεν ζούνε στην Ελλάδα. Η Ταϊλάνδη των πέντε εκατομμυρίων διαθέτει στην ίδια λίστα 80 επιστήμονες! Εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε πνιγηρό εναγκαλισμό με την εμπαθή κομμουνιστική νοσταλγία, αποφασίζουν τη μη αποδοχή δωρεών (πετρέλαιο θέρμανσης, εκπαιδευτικό υλικό και υπολογιστές) από Μη Κερδοσκοπικά Ιδρύματα και επιχειρήσεις!

– Αντιμαχόμαστε τη σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας, ασχέτως αν η ανεργία βρίσκεται στο 20%, και αγνοούμε το ρόλο και τη σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού. Η αλλαγή μίγματος του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς την κατεύθυνση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών δεν βρίσκεται ούτε στο πίσω μέρος του μυαλού των ιδεοληπτικά εγκλωβισμένων κυβερνώντων.

– Πολεμούμε φανατικά την αξιολόγηση, την άμιλλα και την αριστεία διδασκόντων και διδασκομένων και εκχωρήσαμε τη διαχείριση των πανεπιστημιακών χώρων σε μπαχαλάκηδες, αναρχικούς, τοξικομανείς και λαθρέμπορους.

– Δημιουργούμε νέες δομές δημόσιας υγείας, ενώ δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τις υπάρχουσες.

– Παρωπιδικά προσηλωμένοι στον αδηφάγο, αντιπαραγωγικό κρατισμό, διώκουμε την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τον ελεύθερο επαγγελματισμό, διαιωνίζοντας έτσι την ειλωτεία των ασθενέστερων. Στα τέσσερα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ξεκίνησε κανένα σημαντικό έργο στη χώρα. Αντίθετα, χάριν του αρρωστημένου συντεχνιακού και συνδικαλιστικού κατεστημένου, διώκουμε επιτυχημένες επιχειρήσεις τεχνολογικής πρωτοπορίας (Taxibeat, Uber, κ.α.). Στη φετινή έρευνα Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας η χώρα έχασε πέντε θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Αντί να ενισχύσουμε τα επιστημονικά πρότυπα αριστείας δημιουργώντας υγιείς νησίδες αριστείας, για να σταματήσει η διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό, μοιράζουμε επιδόματα-ψίχουλα στους συνταξιούχους, για να αγοράσουν κινέζικα παιγνίδια στα εγγόνια τους. Με τα 750 εκατ. που μοιράζει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους θα μπορούσαν να επιδοτηθούν 7.500 νεοφυείς επιχειρήσεις με 100.000 ευρώ η κάθε μία. Εάν η κάθε μία επιχείρηση απασχολούσε τρεις εργαζόμενους θα έβρισκαν δουλειά 22.500 χιλ. νέοι. Αν η επιδότηση ήταν 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα ήταν διπλάσιοι. Η ανεργία θα μειωνόταν και οι νέοι εργαζόμενοι θα κατέβαλαν, επιπλέον, και ασφαλιστικές εισφορές.

– Η ανταπόκρισή μας στον επιταχυνόμενο κύκλο της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της καινοτομίας είναι απαράδεκτα ανεπαρκής. Σε έκθεση του πανεπιστημίου Tufts για την πρόοδο των οικονομιών του κόσμου και την μύηση στην ψηφιακή τεχνολογία, με κριτήρια την κατάσταση των ψηφιακών υποδομών, τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών και το επίπεδο καινοτομίας, η Ελλάδα κατέλαβε την 59η θέση επί συνόλω 60 χωρών. Η δεξαμενή σκέψης Singularity Greece Summit, διαπίστωσε πρόσφατα ότι, στο πεδίο των εκθετικών τεχνολογιών (ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, συνθετική βιολογία, τρισδιάστατη εκτύπωση), οδεύουμε μπουσουλώντας.

– Ουραγοί, τέλος, είμαστε και στο δείκτη της διαφθοράς της Διεθνούς Αμνηστίας. Κατέχουμε την τελευταία θέση στην Ε.Ε. και την 80η στον κόσμο, κάτω από τη Γκάνα, τη Ναμίμπια και τη Ρουάντα!

Είναι δυνατόν να είναι όλα αυτά αληθινά; 

Αν μελετήσει κανείς τα στοιχεία της μεγάλης διεθνούς έρευνας της World Values, την οποία στην Ελλάδα διεξήγαγε ο οργανισμός διαΝΕσις, θα διαπιστώσει ότι είμαστε ικανοί για όλα.

Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα ευρήματα της έρευνας: 

  • Το 75% των Ελλήνων πιστεύει ότι είμαστε ο εξυπνότερος λαός του κόσμου – τα ποσοστά των Βορειοευρωπαίων για τους εαυτούς τους δεν ξεπερνούν το 45%. 
  • Το 58% των Ελλήνων πιστεύει ότι από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. ωφελήθηκε περισσότερο η Ε.Ε. και όχι η Ελλάδα. 
  • Το 30% δεν επιθυμεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., ωστόσο, το 66% θέλει να παραμείνουμε στο ευρώ! 
  • Το 43% δεν θεωρεί αντικοινωνική συμπεριφορά τη φοροδιαφυγή, ωστόσο απαιτεί να έχει ποιοτική δημόσια υγεία και δωρεάν εκπαίδευση. 
  • Το 55% θέλει να βγαίνουμε στη σύνταξη πριν από το 60ο έτος και το 29% πιστεύει ότι κακόβουλες δυνάμεις μας ψεκάζουν με τα καυσαέρια των αεροπλάνων. 
  • Το 67% συμπαθεί περισσότερο τους Ρώσους, προφανώς επειδή το 1949 ήθελαν να μας κάνουν Αλβανία ή Βουλγαρία και μόνο το 43% τους Αμερικανούς, που μας κράτησαν στην πολιτισμένη Δύση! 

Λέτε η νέμεση να κατοικοεδρεύει στη γη και να αποδίδει στον κάθε λαό αυτά που του αξίζουν;

Του Ανδρέα Μήλιου
capital.gr

Πηγή