[ccpw id="136103"]

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει τίτλους τον Μάρτιο του 2015 στο πλαίσιο των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής της, με στόχο το πρόγραμμα να φτάσει το 1 τρισ. ευρώ. Τελικά, κατέληξε να διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια φτάνοντας τα 2,6 τρισ. ευρώ. 
Την ίδια στιγμή, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενίσχυσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την επανεπένδυση των ποσών από τη λήξη των ομολόγων, επισημαίνοντας ότι σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση των τίτλων για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και σε κάθε περίπτωση “για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής”.

Η ΕΚΤ ακολουθεί την αμερικανική Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας που έχουν ολοκλήρωσαν τα προηγούμενα χρόνια τα αντίστοιχα προγράμματα τους, αφήνοντας πλέον μόνο την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να συνεχίζει τις αγορές ομολόγων.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο τερματισμός του προγράμματος έρχεται εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς ο αντίκτυπος από την εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας, το Brexit και την αντιπαράθεση Ρώμης – Βρυξελλών επιβαρύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι θα προσπαθήσει στη σημερινή συνέντευξη Τύπου να αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών, διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι η επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση των τίτλων για παρατεταμένη χρονική περίοδο θα διατηρήσει τον διευκολυντικό χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής.

Αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι του 2019

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι αναμένει πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Πηγή