[ccpw id="136103"]

Κουβέντες πολλές, αβέρτα γιορτές, για πες μας τι κρύβεις…
Δημήτρης Πουλικάκος

Το σεξ είναι κάτι για το οποίο όσα περισσότερα λες τόσα λιγότερα κάνεις, είχε πει κάποτε η Μπριζίτ Μπαρντό. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις επενδύσεις.

Αν το επενδυτικό κλίμα μιας χώρας είναι ελκυστικό η διαφήμιση είναι άχρηστη καθώς οι επενδυτές το γνωρίζουν ήδη και έχουν τρέξει να προλάβουν να πάρουν θέση.

Αν το επενδυτικό κλίμα είναι αρνητικό η διαφήμιση είναι πάλι άχρηστη, κανένας δεν ρισκάρει να θάψει λεφτά σε κάποιο οικονομικό “βούρκο”.

“Greece is back” φώναζε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του 20ου Συνεδρίου “Invest in Greece” της Capital Link Forum στη Νέα Υόρκη. Με τη φράση αυτή ήθελε να τονίσει τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

“Είναι συναρπαστικοί καιροί για την Ελλάδα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός στην ίδια εκδήλωση.

Αν κάποιος δεν είχε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και διάβαζε μόνο τις δηλώσεις του Υπουργού θα πίστευε πως στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή βρυχάται κάποια βαλκανική οικονομική τίγρης.

Η κατάσταση της χώρας ως επενδυτικός προορισμός είναι τραγική. Μετά το 2010 ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου μετά βίας ξεπερνά τα 20 δισ. τον χρόνο όταν οι ετήσιες αποσβέσεις υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.

Αν κάποιος σκεφτόταν να επενδύσει στην Ελλάδα θα μελετούσε προσεκτικά την περίπτωση της Ελντοράντο που κάθε έξι μήνες απειλεί πως θα αποχωρήσει από τη χώρα γιατί δεν βγάζει άκρη με τη γραφειοκρατία, τις πολιτικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης και πολύ πιθανό και τη διαφθορά η οποία μπλοκάρει τα πάντα.

Αν κάποιος σκεφτόταν να επενδύσει στη χώρα δεν θα έδινε βάση στις πομφόλυγες του κάθε υπουργού, αλλά στην ιστορία του “Ελληνικού”, της μεγαλύτερης επένδυσης στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια υποτίθεται.

Κάθε τρεις μήνες κάποιος από την κυβέρνηση βγαίνει και ανακοινώνει πως όπου να ‘ναι οι μπουλντόζες ξεκινάνε. Αλλά περνάνε οι μήνες, τα χρόνια και το έργο παραμένει μπλοκαρισμένο.

Πιτσιόρλας: Θα έχουμε μπουλντόζες τον Οκτώβριο στο Ελληνικό

Καμία σοβαρότητα

Πριν λίγες μέρες ο υπουργός των οικονομικών προέβλεψε την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές και αυτό με βάση την επιτυχία των μέχρι τούδε προβλέψεων του ιδίου και της Κυβέρνησης πρόκειται μάλλον για ιδιαίτερα δυσοίωνο μήνυμα για τις μελλοντικές εξελίξεις.

“Τι σας είχα πει, για χθες, ήσασταν όλοι εδώ, τον Ιούλιο του 2017. Τι είναι το τεστ αν είναι επιτυχία η έξοδος στην αγορά, αν είναι μικρότερη η απόδοση μετά από 4-5 μήνες, απ’ ό,τι ήταν όταν βγήκαμε…”

Η πρόταση ειπώθηκε στο βήμα της Βουλής από τον Υπουργό των Οικονομικών κ. Τσακαλώτο στις 19 Δεκεμβρίου του 2017.

Για όσους δυσκολεύονται με τα άπταιστα “κορακίστικα” (ο χαρακτηρισμός ανήκει στην άλλοτε συνυπουργό του Υπουργού κα Ζωή Κωνσταντοπούλου) ερμηνεύουμε:

“Τι σας είχα πει τον Ιούλιο του 2017. Το τεστ της εξόδου στις αγορές θα είναι επιτυχές αν το επιτόκιο 4-5 μήνες μετά την έξοδο θα είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι πριν την έξοδο”. Βλέπε: Η δήλωση του κ. Τσακαλώτου

Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου ήταν κάτω από το 4% και σήμερα είναι πάνω από το 4%, έχοντας γράψει πρόσφατα και 4,60%.

Στην κυβέρνηση προσπαθούν να μπαλώσουν την αποτυχία μιλώντας για την ιταλική κρίση. Τούτο όμως δεν είναι επαρκές επιχείρημα καθώς πριν δυο μήνες η Κύπρος βγήκε στις αγορές με επιτόκιο 2,4%, σχεδόν το μισό από το σημερινό ελληνικό.

Άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δανείζονται για αντίστοιχες εκδόσεις με κάτω του 1% και 1,80%.

Είναι προφανές τι συμβαίνει στη χώρα και με ποιους έχουμε να κάνουμε…

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή