[ccpw id="136103"]

Να ξεπεράσουμε ότι στο 20ο επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα (της Capital Link, στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης) ψαχνόντουσαν και πάλι να βρουν επενδυτές… και ας πάμε παρακάτω.

Να μείνουμε στο μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προς το συνέδριο, αλλά σε αντιστοιχία με παράλληλο (προχθεσινό) μήνυμα του κ. Μιχάλη Στασινόπουλου της Viohalco, σε εκδήλωση της Ελληνικής Παραγωγής για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική βιομηχανία και τι δεν γίνεται… για την προκοπή της.

Αλέξης Τσίπρας, προς τους Αμερικανούς και τους Ελληνοαμερικανούς επενδυτές: “Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία εξαγωγική και ελκυστική για επενδύσεις χώρα η οποία εστιάζεται στην καινοτομία και στην υψηλής προστιθέμενης αξίας παραγωγή” (Αλέξης Τσίπρας: Ασφαλής επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα).

Μιχάλης Στασινόπουλος, προς την κυβέρνηση και τους πολιτικούς: “Η αναπτυξιακή προοπτική της βιομηχανίας δεν έχει επί δεκαετίες συγκινήσει τους κυβερνώντες. Επί χρόνια δεν είχαμε όχι απλά σύμμαχο αλλά ούτε καν συνομιλητή. Στον δημόσιο διάλογο αποσιωπάται σήμερα ότι η βιομηχανία μπορεί με τις συνέργειές της να βελτιώσει την παραγωγικότητα, την ψηφιακή ένταση, την κατάρτιση των εργαζομένων και την ευημερία. Απέχουμε πολύ από έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για τη βιομηχανία”. (Μ. Στασινόπουλος: Μόνο με ισχυρή βιομηχανία η Ελλάδα μπορεί να πάψει να είναι παρίας).

Αλέξης Τσίπρας, προς τους Αμερικανούς για τη νέα Ελλάδα: “Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια διευκολύνεται από δράσεις που ευνοούν την ανάπτυξη, όπως το ‘Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης’, που θέτει και προωθεί κατά ουσιαστικό τρόπο τους αναπτυξιακούς στόχους, καθώς και ο νέος αναπτυξιακός στόχος, που παρέχει πόρους και τα σωστά κίνητρα σε επιχειρήσεις”.

Μιχάλης Στασινόπουλος, προς κάθε παραλήπτη και κυρίως τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: ” Μια απλή ματιά στο επιχειρηματικό περιβάλλον που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, δείχνει ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στην επικοινωνία κράτους και παραγωγής. Στερεότυπα θέλουν τη χώρα ακατάλληλη για βιομηχανία και για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης και τεχνολογικής αξίας, που να είναι ανταγωνιστικά στις απαιτητικές διεθνείς αγορές. Στερεότυπα θέλουν τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας κομμάτι του παρελθόντος, κατάλοιπο μιας περιόδου που παρήλθε ανεπιστρεπτί. Αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις έχουν ήδη επιδράσει πολύ αρνητικά σε διάφορες πτυχές της παραγωγικής δραστηριότητας και της καθημερινότητας των επιχειρήσεων. Για πολλούς γύρω μας, συχνά και για την ίδια την Πολιτεία, η βιομηχανία έγινε θέμα δεύτερης και τρίτης προτεραιότητας. Επί σειρά ετών, ακόμα και επίσημες μελέτες και προτάσεις αναπτυξιακής πολιτικής παρέλειπαν συστηματικά να εντάξουν τη βιομηχανία στον χάρτη της οικονομίας.”

Αλέξης Τσίπρας, προς Νέα Υόρκη: “Μπορείτε τώρα να δημιουργήσετε μία νέα εταιρεία σε λιγότερο από μία ώρα και ο νέος νόμος – πλαίσιο διευκολύνει στρατηγικές επενδύσεις με ταχείς διαδικασίες (fast track).

Μιχάλης Στασινόπουλος, προς κάθε αρμόδιο για επενδύσεις και βιομηχανία: “Σε επίπεδο δομών απουσιάζει η ύπαρξη ενός ισχυρού υπουργείου βιομηχανίας με ουσιαστικές αρμοδιότητες που θα αξιολογεί τις επιπτώσεις όλων των αποφάσεων.”

Λένε και άλλα πολλά τα μηνύματα, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του κορυφαίου εκπροσώπου της βιομηχανίας Μιχάλη Στασινόπουλου, “περιτυλίγοντας” την ουσία, αλλά χωρίς να μεταβάλλουν το κεντρικό νόημα.

Και ποιο είναι το νόημα; 

Ότι η χώρα και η οικονομία της βρίσκονται σε βαθιά περιπέτεια, με την κυβέρνηση να σπαταλάει χρόνο και λεφτά, σε ταξιδάκια ανά τον πλανήτη… δήθεν πώς θα πείσει επενδυτές να μην χάσουν επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η εκτός μνημονίου Ελλάδα… 
Την ίδια στιγμή όμως, διαψεύδονται από τους Έλληνες επιχειρηματίες (της βιομηχανίας στην προκειμένη περίπτωση) οι οποίοι περιγράφουν αναλυτικότατα στερεότυπα, εντός της χώρας, που μάχονται κάθε προοπτική ανάπτυξης. Ιδίως τη βιομηχανική.

Συμπέρασμα. 

Άλλο ένα ταξιδάκι αναψυχής του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της κομπανίας ακολούθων του στο Αμέρικα…, με λεφτά των φορολογούμενων και των 700.000 άνεργων (της βιομηχανικής και βιοτεχνικής παραγωγής) που έχασαν τη δουλειά τους, λόγω συρρικνώσεων, ή λουκέτου. 
Ποια νέα όμως θα μας φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Υόρκη; 
Ορδές αμερικανών επενδυτών… που καταφθάνουν και δεν θα έχουμε που να τους βάλουμε, όπως βεβαίωσαν (άλλες τρεις φορές) τη Βουλή, οι Τσίπρας και Τσακαλώτος… 
Βοήθειά μας και ας προσέχαμε…

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή