Μπορεί η Τερέζα Μέι να ανακοίνωσε, πριν από λίγα λεπτά, την ακύρωση της προγραμματισμένης για αύριο ψηφοφορίας στη Βουλή επί της συμφωνίας του Brexit, προκειμένου να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να πετύχει βελτιώσεις, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως ανέφερε η Μέι στην έκτακτη ομιλία της ενώπιον των βουλευτών, ένα από τα ζητήματα που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή, ήταν το λεγόμενο «backstop», το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων για το οποίο, όπως εξήγησε, «πρέπει να βρεθεί λύση, βιώσιμη και λειτουργική».

«Η πρόκληση αυτή πρέπει να λυθεί όχι με ρητορική, αλλά με ρεαλιστική και βιώσιμη λύση. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να επιστρέψουν σε ένα σκληρό σύνορο κι αν αυτή η Βουλή ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της εθνικής μας ενότητας, πρέπει να ακούσει τους πολίτες, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει μόνο με τη δική τους συναίνεση» 

 
…είπε η Μέι, προκαλώντας ακόμα και το γέλιο και τις αποδοκιμασίες πολλών εκ των μελών της Βουλής, όταν υποστήριξε ότι η συμφωνία για το Brexit που συνήψε με την ΕΕ εξακολουθεί να έχει σημαντική στήριξη σε πολλές πτυχές της -καθώς η ίδια ανέβαλε την ψηφοφορία, γνωρίζοντας καλά ότι δεν υπήρχε περίπτωση η συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών να λάβει την έγκριση της Βουλής.
 
Στη συνέχεια, η Μέι ανέφερε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τους ηγέτες της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα, για να συζητήσει τις αλλαγές και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των βουλευτών. Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές που διαφωνούν με τη λύση της, να παράσχουν μια εναλλακτική λύση. 
 
«Αν θέλετε δεύτερο δημοψήφισμα, να είστε ειλικρινείς ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο να χωριστεί πάλι η χώρα στα δύο, όταν εμείς ως Σώμα θα πρέπει να προσπαθούμε να την ενώσουμε ξανά» είπε χαρακτηριστικά.

«Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί, να κάνει χώρο σε αυτούς που μπορούν» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη της Sun, πληροφορίες του οποίου αναμετέδωσε το Reuters, η αναβολή της ψηφοφορίας θα είναι επ’ αόριστον, πράγμα που σημαίνει ότι η συμφωνία μπορεί ακόμα και μετά τα Χριστούγεννα να μην φθάσει στη βρετανική Βουλή.

«Πόρτα» από Κομισιόν

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη για κάθε πιθανή έκβαση, μετά και την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Λονδίνο να αποσύρει μονομερώς το αίτημα εξόδου από την κοινότητα.

«Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άρθρο 50. Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε όμως. Η θέση μας σε αυτό δεν αλλάζει» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. «Υπάρχουν μία σειρά από προϋποθέσεις, που συνδέονται με την απόφαση για μονομερή απόσυρση του Brexit. Αλλά δεν θα ήθελα να κάνω υποθέσεις σχετικά με το τι θα συμβεί» συμπλήρωσε.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι οι Βρυξέλλες δεν δρουν στη βάση υποθετικών σεναρίων. «Αυτό που γνωρίζει η ΕΕ αυτή τη στιγμή, είναι πως η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου του 2019. Το τι ακριβώς θα κάνει η χώρα» είπε η κυρία Αντρέεβα, είναι δική της απόφαση, ωστόσο η κοινότητα είναι προετοιμασμένη «για όλα τα δυνατά σενάρια».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να πετύχει η Μέι βελτιώσεις στη συμφωνία, το απέρριψε κατηγορηματικά, επαναλαμβάνοντας τη θέση, που έχει διατυπώσει και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η συμφωνία δεν είναι απλά η καλύτερη δυνατή. Είναι η μόνη δυνατή» διεμήνυσε.

Στέρτζον: «Αξιολύπητα δειλή» η Μέι

Παράλλήλα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, κατηγόρησε σήμερα την βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία», εξαιτίας της απόφασής της να ματαιώσει την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρις (Συντηρητικών), η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος» ανέφερε η Στέρτζον σε δήλωσή της. 

 
«Η συμφωνία της πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως, έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρις με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη».

Η Στέρτζον είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο εθνικό Κοινοβούλιο.

«Αν οι Εργατικοί, ως επίσημη αντιπολίτευση, καταθέσoυν πρόταση μομφής σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση αύριο, το SNP θα την υποστηρίξει και μπορούμε στη συνέχεια να εργαστούμε από κοινού, για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να σταματήσει το Brexit με μια άλλη ψήφο. Αυτή η εικόνα καταστροφής δεν μπορεί να συνεχιστεί -τι λέτε;» έγραψε η Στέρτζον σε ανάρτησή της στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, Βρετανός υφυπουργός δήλωσε σήμερα πως η Τερέζα Μέι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επιδιώξει να διαπραγματευθεί εκ νέου το λεγόμενο ιρλανδικό backstop (δίχτυ ασφαλείας) της συμφωνίας εξόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 
Η Μέι αποφάσισε ξαφνικά να ματαιώσει μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συμφωνία της για το Brexit, τινάζοντας στον αέρα το σχέδιο της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ την παραμονή της ψηφοφορίας, έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις βουλευτών ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καταστροφή.

«@Η Τερέζα_Μέι άκουσε τους συναδέλφους και θα πάει στις Βρυξέλλες για να αποκρούσει το backstop» ανέφερε στο Twitter ο Ναντίμ Ζαχάουι, υφυπουργός στο υπουργείο Παιδείας.

Πηγή

Share.