Η ΝΔ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για έναν απλό μηχανισμό ρύθμισης και διαγραφής οφειλών, σημείωσε σε σχετική δήλωσή του για το ιδιωτικό χρέος και πρόσθεσε ότι η πρόταση της ΝΔ δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην πρόταση της ΝΔ για τη ρύθμιση και διαγραφή των χρεών των νοικοκυριών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι με την πολιτική τους έχουν πνίξει τους πολίτες στα χρέη.

Oι πρωτοβουλίες της ΝΔ μόλις γίνει κυβέρνηση:

Για τα νοικοκυριά

Οι παλιές οφειλές όσων χρωστούν στην Εφορία με πρώτες τις οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ -δηλαδή 4 στους 5 οφειλέτες- θα ρυθμιστούν άμεσα με μία πρόταση που αφενός θα δώσει λύση σε εκατομμύρια πολίτες και αφετέρου θα αυξήσει τις εισπράξεις για το Κράτος: 

Οι οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν με μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα, σε συμφωνία με τους δανειστές.

Διευκολύνσεις θα υπάρξουν και για τις 130.000 οικογένειες που βρίσκονται σε ομηρία περιμένοντας τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση το νόμο Κατσέλη:

Oι εκκρεμείς υποθέσεις θα χωριστούν σε 3 βασικές κατηγορίες:

– οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία
– οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους
– οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους.

Οι υποθέσεις της τρίτης κατηγορίας θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα καθώς σε αυτήν, κατά κύριο λόγο, βρίσκονται οι περισσότεροι στρατηγικοί κακοπληρωτές. 

Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα υπάρξει άμεση ενίσχυση των Ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) με Ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας.
Για τις επιχειρήσεις

Από τις 400.000 επιχειρήσεις που έχουν οφειλές, μόλις 900 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα κατάφεραν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τον πολυδιαφημισμένο εξωδικαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης, γεγονός που αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία του.

Η ΝΔ δεσμεύεται για μια απλοποιημένη και αυτόματη εξωδικαστική επίλυση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για χρέη σε τράπεζες και δημόσιο.

Η λύση αυτή είναι εξαιρετικά απλή καθώς δεν υποχρεώνει τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες να υποβάλλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά, δεν απαιτεί την υποχρεωτική συνδρομή διαμεσολαβητή και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει δικαστική εμπλοκή. 

Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση των χρεών θα προκύπτει με βάση την πραγματική οικονομική κατάσταση κάθε επιχείρησης και τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών της.

Η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και η εξόφληση των πιστωτών θα ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών. 

Και με την παρέλευση τριετίας από την πτώχευση θα απαλλάσσεται ο οφειλέτης από όλα τα χρέη του, εκτός εάν εν τω μεταξύ έχει διαπιστωθεί δόλος κατά την πτώχευση. Και αυτό για να μπορεί να επανέλθει ταχύτερα στην οικονομική δραστηριότητα.
«Λευκό μητρώο»

Το σχέδιο της ΝΔ θα πριμοδοτήσει τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες για τους οποίους θα δημιουργηθεί το «λευκό μητρώο». Όσοι υπαχθούν σε αυτό θα έχουν ακόμη πιο ευνοϊκή μεταχείριση.

Δείτε το VIDEO

Πηγή

Share.