[ccpw id="136103"]

Η βεβαιότητα του πρωθυπουργού ότι θα μπορέσει να περάσει από την Βουλή, όταν έρθει, την συμφωνία των Πρεσπών, αρχίζει να ξεθωριάζει… Μέχρι προχθές, θα έβαζε .ίχημα. Μετά τις…νέες ρουκέτες Ζάεφ και τον σάλο που προκλήθηκε, μάλλον θα το ξανασκεφτόταν.

Αναδημοσίευση από: iefimerida.gr
ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ηγεσία της γειτονικής χώρας, εμφανίζεται ιδιαίτερα προκλητική. Έχει την δικιά της βεβαιότητα πως ότι κι’ αν λέει ή κάνει, με ή χωρίς την ελληνική έγκριση της συμφωνίας, το’ χει “δεμένο” ότι στο ΝΑΤΟ θα μπει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό την νοιάζει-και γι’ αυτό σκίζονται και οι ευρωατλαντικοί μας σύμμαχοι. Για την ΕΕ, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, θέλει τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια. Ποιος ζει ποιος πεθαίνει…
Ο Ζάεφ, όχι μόνο μίλησε ξεκάθαρα στην Βουλή για «μακεδονική γλώσσα» που θα διδάσκεται κι στην «μακεδονική μειονότητα» που ζει στην Ελλάδα «και για την οποία η χώρα μας η Μακεδονία (νέτο σκέτο…) δεν έχει κάνει τίποτε τα τελευταία χρόνια…», αλλά μετά την υποτονική και καθαρά τυπική εξήγηση που αναγκάσθηκε να δώσει μετά την… καθυστερημένη ελληνική αντίδραση, την παρέμβαση Νίμιτς και τις παρασκηνιακές πιέσεις των Δυτικών πως «παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του…», πριν περάσουν δυο 24ωρα επανήλθε… δριμύτερος και χωρίς «παρερμηνείες»: σε δημόσια ομιλία του, επανέλαβε ακριβώς τα ίδια λόγια, και μάλιστα μίλησε πολύ πιο συγκεκριμένα και…«πατρικά» για τους «Μακεδόνες» που ζουν στην «Μακεδονία του Αιγαίου…», όπως αποκαλούν οι Σκοπιανοί την ελληνική Μακεδονία…
Αυτή η προκλητικότητα του Ζάεφ, φάνηκε να συσπειρώνει την…«άλλος για Χίο τράβηξε κι’ άλλος για Μυτιλήνη….» κοινοβουλευτική ομάδα των «Ψεκασμένων». Κάποιες και κάποιοι πρόθυμοι να υπερψηφίσουν την συμφωνία, τώρα… προβληματίζονται. Και τα «κουκιά» που μέτραγε και ξαναμέτραγε ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής για τις Πρέσπες, τώρα του βγαίνουν λειψά-και πάντως… «ανώριμα»!
Ακόμη και το «Ποτάμι», με τις δικές του κεντρόφυγες διαδικασίες, που αρχικά η πλειοψηφία των βουλευτών του (με πρώτο τον Σταύρο Θεοδωράκη) στήριξε την συμφωνία, τώρα… το ξανασκέφτονται. Και ορισμένοι πάνε… ακόμη παραπέρα: «ζυμώνονται» για καθαρή συμπόρευση με την ΝΔ, «της οποίας οι ενστάσεις και η κάθετη απόρριψη της συμφωνίας, λόγω γλώσσας και εθνότητας, επαληθεύθηκαν πανηγυρικά…»!
Η προεξοφλημένη μέχρι πρόσφατα «εθνική νίκη» στο Σκοπιανό, ήταν ένας από τους λόγους που ο κ. Τσίπρας σκεφτόταν, αμέσως μετά την επικύρωση της από την ελληνική Βουλή, και με τις έξτρα «δάφνες» της μη περικοπής των συντάξεων, των προσλήψεων στο δημόσιο αλλά και των υποσχέσεων για… 10.000 επιπλέον προσλήψεις λόγω…«απο- δημοσιοϋπαλληλοποίησης» των παπάδων μετά την «ιστορική συμφωνία με την «Εκκλησία» (άλλο φιάσκο αυτό!), να προσφύγει σε εκλογές. Για να εκμεταλλευθεί το «θετικό κλίμα», στο οποίο (νομίζει ότι…) συμβάλλουν και τα χαρτζιλίκια και τα ψίχουλα «κοινωνικού μερίσματος» που μοιράζει σ’ αυτούς που… τα έχουν πληρώσει στο πολλαπλάσιο για τα «ματωμένα πλεονάσματα»! Μην τον ξυπνάτε, όνειρο βλέπει…
Όλες αυτές οι παράμετροι, τα φιάσκο αλλά και οι «νίκες» της κυβέρνησης, είναι απολύτως λογικό να… ζαλίζουν τον κ. Τσίπρα στα σχέδια που επεξεργάζεται για το πότε θα προσφύγει στις εκλογές, Αλλιώς τα είχε «τακτοποιημένα» στο μυαλό του, κι’ αλλιώς του κάθισαν…
Ο εκλογικός ανασχεδιασμός που τον απασχολεί τώρα, (Φλεβάρη- Μάρτη, τριπλές κάλπες τον Μάιο, ή παραμονή στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβρη του ‘19;) έχει ως βασική στόχευση αυτό που βασανίζει μήνες τώρα τον πρωθυπουργό, με τις… πεισματάρες δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ καθηλωμένο στα χαμηλά- στην καλύτερη περίπτωση: άντε να βγει ο Μητσοτάκης, αλλά όχι με αυτοδυναμία. Κι’ αν πετύχει τις 150-155 έδρες, τουλάχιστον να έχει πέσει τόσο πολύ το ΠΑΣΟΚ (έτσι βλέπει το ΚΙΝ.ΑΛ ο κ. Τσίπρας…), ώστε μαζί με την ΝΔ να μην εξασφαλίζουν την αυξημένη πλειοψηφία για… ν’ αλλάξουν τον εκλογικό (του) νόμο της απλής με τον οποία θα γίνουν οι μεθεπόμενες εκλογές.
Η λογική του λέει « αν δεν αλλάξουν οι επόμενοι -αυτοδύναμα ή σε συνεργασία- την απλή, τον Γενάρη του 2020, με αφορμή την προεδρική εκλογή, τους οδηγώ… αναγκαστικά σε διάλυση της Βουλής και νέες εκλογές με απλή! Και… κερδάω, αφού τουλάχιστον χωρίς εμένα δεν θα σχηματίζεται πολυκομματική κυβέρνηση!»
Ο πανικός και η απογοήτευση, είναι κακοί πολιτικοί σύμβουλοι. Οδηγούν σε σπασμωδικές, πρόχειρες και κοντόφθαλμες αποφάσεις. Που τελικά σου γυρίζουν μπούμερανγκ.
Δεν υπάρχουν νηφάλιοι στο ηγετικό περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου, οι οποίοι να εξηγήσουν στον πρωθυπουργό ότι δεν είναι,,, μόνο αυτός πονηρός και έξυπνος; Να του εξηγήσουν πως και ο Μητσοτάκης, «της πιάτσας» είναι, εξετάζει τα ενδεχόμενα, κάνει τα δικά του σχέδια. Δεν είναι μόνο….«ακροδεξιά ελίτ»!
Ο κ. Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός αυτοδύναμης ή με συνεργασία κυβέρνησης, το πρώτο νόμο που θα καταθέσει προς ψήφιση στην Βουλή και θα περάσει κατ’ ελάχιστο με 151 ψήφους, θα είναι η… αλλαγή του εκλογικού νόμου της απλής του ΣΥΡΙΖΑ, με αναλογικό σύστημα που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα στην χώρα! Αν η κοινοβουλευτική του δύναμη (με αυτοδυναμία ή συνεργασίες) του το επιτρέπει, θα το εγκρίνει με αυξημένη πλειοψηφία, ώστε ο νέος αυτός νόμος να ισχύσει αμέσως. Αν όχι, με 151 ψήφους θα ισχύσει κι’ αυτός από τις μεθεπόμενες εκλογές…
Αν οι συσχετισμοί στην νέα Βουλή δεν εξασφαλίσουν εκλογή Προέδρου, και μπλοκαριστεί (με πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, αλά… 2015) η διαδικασία, τότε αναγκαστικά θα προκηρυχθούν νέες… εκλογές Και θα διενεργηθούν με την απλή αναλογική του κ. Τσίπρα.!
Τ’ αποτελέσματα αυτών των εκλογών, με απλή, και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες (παρά τα επαναστατικά…«προοδευτικά» που θα υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ) για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας,τα… φαντάζεται κανείς. Θα προκύψει… χάος, και θ’ αρχίσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ως αρχηγός του πρώτου σε δύναμη κόμματος που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι, μετά την περιπέτεια των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, το … μόνο που έχει να κάνει είναι να μην παραλάβει καν την εντολή! Η όλη διαδικασία, εκ των πραγμάτων, θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές! Αλλά, πλέον, με τον…νέο αναλογικό εκλογικό νόμο που θα έχει ψηφίσει η ΝΔ, αφού θα έχουν προηγηθεί οι άκαρπες με την απλή!
Αυτό το… «προτσές» δεν το έχει σκεφθεί ο κ. Τσίπρας, ή κάποιος σύμβουλός του με κοινή λογική; Θα την χάσει που θα την χάσει την εξουσία, γιατί ταλαιπωρεί την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία της με τα ανώφελα τερτίπια που σκαρφίζεται, και δεν κάνει «αύριο» τις εκλογές;
Μια ψυχή που είναι να βγει…

. .

..

. . . ..



Πηγή