[ccpw id="136103"]

Από γυναίκα σε γυναίκα, από το Κέντρο πάλι στο κέντρο. Η νέα ημέρα στη γερμανική Χριστιανοδημοκρατία αποδείχθηκε τελικά υπόθεση της Ανγκελα Μέρκελ και όχι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που διψούσε για εκδίκηση.

Η εκλεκτή της καγκελαρίου, η 56χρονη Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, εξελέγη νέα αρχηγός του CDU και η Ευρώπη μπορεί κάπως να ανασάνει πιο ήσυχη. 

Η πολιτική συγκατοίκηση της νέας προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών με την καγκελάριο στην εξουσία στο Βερολίνο προβλέπεται ομαλή και σίγουρα πιο στέρεη σε σχέση με το ενδεχόμενο να είχε επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές της Παρασκευής στο Αμβούργο ο άνθρωπος του Σόιμπλε, ο σκληροπυρηνικός και μακροχρόνιος εχθρός της Μέρκελ, Φρίντριχ Μερτς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι χάρη στη νίκη της Κραμπ-Καρενμπάουερ, η παραμονή της Μέρκελ στην καγκελαρία έως τη λήξη της θητείας της, το 2021, δεν θα αμφισβητηθεί.

Η διάδοχός της έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή της καγκελαρίου και η ατζέντα της θεωρείται κεντρώα, κοντά στις αρχές της Μέρκελ και σίγουρα πιο κεντρώα από τις πολύ «δεξιές» θέσεις με τις οποίες διεκδίκησαν την αρχηγία κατ’ αρχάς ο Μερτς και δευτερευόντως ο νεαρός Γενς Σπαν.

Ο πρώτος γύρος της εσωκομματικής διαδικασίας έδωσε στην εκλογή του νέου αρχηγού του CDU χαρακτήρα θρίλερ.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ αναδείχθηκε μεν πρώτη, αλλά οι 450 ψήφοι που έλαβε (ποσοστό 45,05%) ήταν 50 λιγότεροι από όσο της χρειάζονταν. Από την πλευρά του ο Μερτς έλαβε 392 ψήφους και το 39,2%.

Δεδομένου ότι ο νικητής αναδεικνύεται με το 50% συν μία ψήφο, το ερώτημα ήταν που θα κατέληγαν οι ψήφοι του τρίτου, Γενς Σπαν, (που έλαβε 157 ψήφους, ποσοστό 15,7%). Η Μέρκελ ψηφίζει (Reuters)

Το αποτέλεσμα του β’ γύρου έδειξε τον διχασμό του CDU. H Κραμπ-Καρενμπάουερ πήρε 517 ψήφους (51,75%) ενώ ο Μερτς έλαβε 482 ψήφους (48,2%). Η νέα πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών ανάμεσα στους ηττημένους. Τον Γενς Σπαν που ως 36χρονος άφησε παρακαταθήκη για το μέλλον και τον 63χρονο Φρίντριχ Μερτς που είδε τη γερμανική πολιτική ιστορία να του ξαναγυρνά την πλάτη (Reuters)

Ουσιαστικά 18 σύνεδροι έκριναν το αποτέλεσμα και αυτό θα είναι το πρώτο δύσκολο στοίχημα για τη νέα πρόεδρο: να κρατήσει το κόμμα ενωμένο, ενώσω η φθορά της κυβέρνησης θα συνεχίζεται όπως και οι διαρροές ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σε κάθε περίπτωση είναι η στιγμή της Κραμπ-Καρενμπάουερ να δικαιώσει το προσωνύμιό της: «Μέρκελ του Σάαρλαντ». Και το 2021, αυτή η ρωμαιοκαθολική μητέρα τριών παιδιών από το Σάαρ να προσπαθήσει να διαδεχθεί τη Μέρκελ στην καγκελαρία.

H Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η νέα Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU), γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1962 στο Φέλκινγκεν του κρατιδίου Ζάαρλαντ που βρίσκεται στα γαλλογερμανικά σύνορα.

Από το 1999 έως το 2018 ήταν βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο του Ζααρμπρίκεν, από το 2000 έως το 2011 διετέλεσε υπουργός σε διάφορα υπουργεία: Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από το 2011 δύο φορές πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου.

Τον Φεβρουάριο του 2018, εξελέγη Γενική Γραμματέας του κόμματός της κατόπιν προτάσεως της καγκελαρίου Μερκελ με το συντριπτικό ποσοστό 98,87%.

Σήμερα εξελέγη Πρόεδρος του CDU με ψήφους 517 έναντι 482 του αντιπάλου της Φρίντριχ Μερτς.

Για την προσωπική της ζωή λίγα είναι γνωστά. Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος και η μητέρα της νοικοκυρά. Είναι παντρεμένη από το 1984 με τον μηχανικό Χέλμουτ Καρενμπάουερ και έχει 3 παιδιά. Από τότε που άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το σπίτι και τα παιδιά τα ανέλαβε ο σύζυγός της. Σπούδασε στις πόλεις Τρίερ και Ζααρμπρίκεν Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1986-1990).

Έγινε μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ήδη από τα μαθητικά της χρόνια (1981).

Στα social media δεν ανεβάζει θέματα ιδιωτικής φύσεως, ενώ τα χόμπι της είναι ο αθλητισμός, ο χορός και η μουσική. Ιδίως όμως διαβάζει πoλύ.

Πηγή