Δεν χρειάζεται ειδική πληροφόρηση να καταλήξεις στο συμπέρασμα, ότι το 2022 θα είμαστε ίσως και χειρότερα από το 2018, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων.

Ρεαλισμός χρειάζεται και παραδοχή της θλιβερής ελληνικής πραγματικότητας, που απεχθάνονται οι πρώην σοβιετικοί κομμουνιστές και όχι οι αριστεροί φελλοί των ελληνικών τσιπουράδικων…

Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Ποιες από τις 88 μεταρρυθμίσεις (προαπαιτούμενα) θεωρούν κορυφαίες, οι δανειστές, για να ξανασκεφτούν την Εποπτεία η να την παρατείνουν, ως το 2028 (με “απειλή” την επιστροφή στα μνημόνια).

Η αποκρατικοποίηση 32 ΔΕΚΟ, κρατικών επιχειρήσεων και άχρηστων Οργανισμών είναι πάνω-πάνω στις απαιτήσεις τους. Ελαφρώς πιο κάτω είναι η συρρίκνωση κατά 10% (τουλάχιστον) του κρατικού μηχανισμού με απαλλαγή του από υπηρεσίες που δικαιολογούν απασχόληση σε μη αναγκαίους (100.000 περίπου) κομματικούς κρατικούς υπάλληλους για τους οποίους συνιστούν απολύσεις (15-20.000 το λιγότερο) συν την εφαρμογή της 1 πρόσληψης σε κάθε 5 αποχωρήσεις.

Ποια κυβέρνηση όμως, από σήμερα το πρωί ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 θα έχει κότσια να πουλήσει το 50-60% της ΔΕΗ, να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ, να βγάλει στο σφυρί τη ΛΑΡΚΟ, να ξεπαστρέψει τα ΕΛΠΕ, να ξαναφωνάξει ιδιώτες στα κρατικά λεωφορεία, τραίνα, τραμ και τρόλεϊ, ή να παραχωρήσει ό,τι έχει και δεν έχει το κράτος από τον Πειραιά μέχρι και την Ελευσίνα.

Και από την Καβάλα ως την Αλεξανδρούπολη.

Καμία και κανένας. Ακόμη και αν είναι αυτοδύναμη (όπως ερμηνεύονται κάποιες δημοσκοπήσεις για τις εκλογικές προοπτικές της Ν.Δ.) Γιατί καμία;

Ας πάρουμε (ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας) την περίπτωση οριακής εκλογικής νίκης του Αλέξη Τσίπρα (ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί έτσι και αλλιώς) και κυβέρνηση με κάποιο καιροσκοπικό δεκανίκι, τύπου ΑΝΕΛ.

Από πού θα ξεκινήσει, την οικονομική πολιτική στην νέα τετραετία, ο Αλέξης Τσίπρας, όταν κλείνει την πρώτη “αφορίζοντας” συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ που το 2015 τον δυσκόλεψαν (έτσι είπε) επιμένοντας σε Grexit και δραχμή!!!

Δεν θα ξεκινήσει. Θα συνεχίσει (από εκεί που την αφήνει σήμερα) οικονομική πολιτική διαπλοκής κράτους και κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, εντός και εκτός χώρας, (βαφτίζοντάς τη συνεργασία κράτους ιδιωτών…) σε συνδυασμό με την εξυπηρέτηση αμερικανικών (βλέπε και Ισραηλινών) ευρωπαϊκών (βλέπε Γερμανικών, Γαλλικών, Ρώσικων) συμφερόντων (Αμερικάνικα και Ρώσικα δεν συγκρούονται πλέον, στην Ελλάδα) που ζητούν, για λογαριασμό τους, μεγάλα έργα σε υποδομές, σε εκσυγχρονισμό του ενεργειακού συστήματος σε ορυκτό πλούτο (έρευνες υδρογονανθράκων) και γενικά την υποκατάσταση της κρατικής οικονομίας, ώστε να έχουν κουμάντο αυτοί που ξέρουν…

Στην προκειμένη όμως περίπτωση ζητούμενο είναι ότι δεν πρέπει το κράτος (ΔΕΚΟ πάνω απ’ όλα) και ο κρατικός κομματικός στρατός να χαθεί από τον κυβερνητικό έλεγχο.

Γιατί οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες (εντός και εκτός χώρας) θα πάψουν να είναι κρατικοδίαιτοι αν οι ελληνικές κυβερνήσεις χάσουν τον έλεγχό τους στο κράτος. 

Αν δεν ελέγχουν τιμολόγια, πληρωμές, προμήθειες και προγράμματα εκσυγχρονισμών στα μέτρα των συμφερόντων.

Αν δεν λύνονται τα προβλήματα με μια υπογραφή του υπουργού Οικονομικών ή Ανάπτυξης ή και Εργασίας.

Με δύο κουβέντες κανείς από τη λεγόμενη ελληνική ολιγαρχία ή κεφάλαιο ή κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, από τη βιομηχανική παραγωγή (όποια και ό,τι απομένει…) μέχρι την ενέργεια, τις υποδομές και τον ορυκτό πλούτο δεν θέλει να φύγει από τη μέση κράτος και ΔΕΚΟ. 

Δεν θέλει τον ελεύθερο ανταγωνισμό των ανοικτών αγορών. Προς τούτο και η σιωπηρή ανοχή στην κλειστή κρατικίστικη οικονομία της ψευτοσοβιετίας.

Και πάμε στο σενάριο ότι ο Μητσοτάκης κερδίζει με αυτοδυναμία που του επιτρέπει μεταρρυθμίσεις, “γκρεμίζοντας” κρατισμό και ανοίγοντας την οικονομία (όπως απαιτούν δανειστές και Κομισιόν).

Η επιστημονική φαντασία… εδώ είναι πως ο (χρήσιμος της διαπλοκής) Τσίπρας και το πολυκομματικό αντάρτικο, στοχεύοντας στο συμφέρον της Ελλάδας… θα αφήσουν τους “φιλελέδες” να πουλήσουν κράτος, μέχρι το 2022 (που λήγει η Εποπτεία), για να κοντράρουν τα συμφέροντα…

Να τι βλέπουν οι πρώην κομμουνιστές Κινέζοι, Ρώσοι, Σέρβοι, Αλβανοί και αγοράζουν (το 40% ως τώρα) σπίτια που πουλάει η ελληνική μεσαία τάξη για να ζήσει… στην πρώτη φορά αριστερά του Τσίπρα.

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή

Share.