Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης- φωτογραφία intimenews, Δημ. Παπαμήτσος

Aναδημοσίευση από: iefimerida.gr

Συνωστισμός υποψηφίων βουλευτών παρατηρείται στην πάλαι ποτέ Β’ Αθηνών, καθώς τα υψηλά ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν ανοίξει την όρεξη πολλών.
Ορισμένοι που είχαν αποσυρθεί επανακάμπτουν για να δοκιμάσουν και πάλι την τύχη τους (βλ. Ρουσόπουλος και Παπαθανασίου), ενώ σκληρή μάχη θα δοθεί ανάμεσα στους παλιούς .υς νέους. Η τράπουλα μπερδεύεται όμως και από κάθοδο στις εκλογές των μεταγραφικών αποκτημάτων της ομάδας Μητσοτάκη (βλ. Τατσόπουλος, Πανούτσος), ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν δεδομένη την κάθοδο με τη ΝΔ -στο πλαίσιο της διεύρυνσης της Πειραιώς προς το Κέντρο- και στελεχών που σήμερα βρίσκονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.
Οι υποψήφιοι στον Δυτικό Τομέα
Στην πρώην Β’ Αθηνών, η πιο σκληρή μάχη θα δοθεί στον Δυτικό Τομέα, όπου ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μείον λοιπόν μία εκλόγιμη θέση. Στον Δυτικό Τομέα, που περιλαμβάνει τις λαϊκές γειτονιές του Αιγάλεω, του Περιστερίου και της Αγίας Βαρβάρας, η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές κατέγραψε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της πανελλαδικά. Εξ ου και η απόφαση Μητσοτάκη να είναι εκεί υποψήφιος.
Το μήνυμα έχει να κάνει και με την κοινωνική σύνθεση του εκλογικού σώματος στον Δυτικό Τομέα και με τις επιδόσεις του παρελθόντος. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, εκτιμάται ότι θα βγάλει από 3 έως 4 έδρες αν καταφέρει να ξεπεράσει το 27%, γεγονός εξαιρετικά πιθανό.
Θεωρείται μάλλον δύσκολο να βγουν εκτός μάχης οι νυν βουλευτές Γεράσιμος Γιακουμάτος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που έχουν ρίζες στην περιοχή και ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς με τους ψηφοφόρους τους. Μένει σχεδόν σίγουρα μία ακόμα έδρα που θα διεκδικήσουν ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος, ο επίσης δημοσιογράφος και τηλεοπτική περσόνα Αντώνης Πανούτσος, που μπορεί να ελπίζει και στις ψήφους των φιλάθλων -και ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη- και δύο ακόμα πρόσωπα από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης: ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, πρώην δήμαρχος Αιγάλεω, και ο Δημήτρης Μαραβέλιας, πρώην δήμαρχος Χαϊδαρίου.
Οι υποψήφιοι στον Βόρειο Τομέα
Στον Βόρειο Τομέα, με τις συνοικίες με τα υψηλά εισοδήματα (π.χ. Φιλοθέη, Ψυχικό, Κηφισιά και Αγία Παρασκευή), σκληρή μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Κωστή Χατζηδάκη για την πρώτη θέση. Σε κάθε περίπτωση, Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης θα είναι οι δύο πρώτοι στη λίστα των βουλευτών, χωρίς καμία αμφιβολία.
Στους εκλόγιμους θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι οι νυν βουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος και Νίκη Κεραμέως. Στον Βόρειο Τομέα, πάντως, το πρώτο κόμμα θα βγάλει 7, ίσως και 8 βουλευτές, ανάλογα με το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, και στην ουρά της λίστας επικρατεί συνωστισμός.
Νέο πρόσωπο θεωρείται ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, που πήρε ήδη το «πράσινο φως» να είναι υποψήφιος. Επίσης δυνατή υποψηφιότητα θεωρείται και αυτή της Ζωής Ράπτη, πρώην υποψηφίας δημάρχου Ψυχικού και υπεύθυνης σήμερα της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα σχέσεων κόμματος-κοινωνίας.
Στον Βόρειο Τομέα θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του και ο Πέτρος Τατσόπουλος, χωρίς κανείς αυτήν τη στιγμή να είναι σε θέση να εκτιμήσει το πώς θα τον υποδεχθεί ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας. Σίγουρα πάντως ο Πέτρος Τατσόπουλος ξέρει να δημιουργεί θόρυβο γύρω από το όνομά του και σίγουρα έχει το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και τις συνεντεύξεις.
Επίσης δυνατή υποψηφιότητα θεωρείται αυτή του Σάκη Ιωαννίδη, πρώην πρόεδρου της ΟΝΝΕΔ, που έχει την υποστήριξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Γιώργου Πατούλη. Στον Βόρειο Τομέα θέλει να είναι ξανά υποψήφιος και ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Παπαθανασίου, που δεν ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές.
Στην ίδια περιφέρεια θα είναι υποψήφια επίσης η Ζανέτ Καλαντζάκου, με δεσμούς με τον κομματικό μηχανισμό και οικογενειακή παράδοση (είναι ανιψιά του πρώην υπουργού Αριστείδη Καλαντζάκου). Επίσης, το «ΟΚ» να είναι υποψήφιοι έχουν πάρει ο Μανώλης Γραφάκος, πρώην δήμαρχος Βριλησσίων και αναπληρωτής γραμματέας προγράμματος, καθώς επίσης και ο Βασίλης Ξυπολυτάς, πρώην αντιδήμαρχος Κηφισιάς και επικεφαλής του τομέα επιχειρηματικότητας. Επίσης υποψήφιος θα είναι ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας.
Σκλήρη μάχη στον Νότιο Τομέα
Στον Νότιο Τομέα (Φάληρο, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη κ.λπ.) οι 3 νυν βουλευτές θεωρούνται αμετακίνητοι. Νίκος Δένδιας, Αννα Καραμανλή και Σοφία Βούλτεψη έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον κόσμο και το μόνο που παίζει είναι η σειρά κατάταξης, αν και δύσκολα θα αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Στα ισχυρά ονόματα θα πρέπει να προστεθούν ο Διονύσης Χατζηδάκης, δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο της ΝΔ, και ένας εκπρόσωπος της νέας γενιάς, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοί οι 5 πρέπει να θεωρούνται περίπου σίγουροι. Η Νέα Δημοκρατία όμως ελπίζει να εκλέξει 8 βουλευτές, οπότε υπάρχει σκληρός συναγωνισμός.
Στον Νότιο Τομέα η τράπουλα μπερδεύεται από την πιθανότατη έως σίγουρη παρουσία προσώπων από το Ποτάμι. Οι πληροφορίες θέλουν και τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Γιώργο Αμυρά να έχουν δεχθεί πρόταση να είναι υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία, προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και έστω κι αν οριστική απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα, οι άλλοι υποψήφιοι κινούνται με τη βεβαιότητα ότι θα είναι στη λίστα. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο πάντως ο Γιώργος Αμυράς να μετακομίσει τελικά στον Βόρειο Τομέα. Και οι δύο είναι πολύ γνωστά πρόσωπα και μπαίνουν στην μάχη με ισχυρό πλεονέκτημα.
Υπάρχουν όμως και άλλοι. Όπως, για παράδειγμα, ο πρώην ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ελλάδος Τάκης Φύσσας, ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, η κόρη της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, Ντόρα, αλλά και πρόσωπα από τον κομματικό μηχανισμό. Υποψήφιοι θα είναι και ο Τάσος Γαϊτάνης, γραμματέας τοπικής αυτοδιοίκησης της ΝΔ, ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, δήμαρχος Δάφνης, και ο Βασίλης Σπανάκης, γραμματέας ειδικών κομματικών οργανώσεων της Πειραιώς.

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.