Πολλαπλές παραβιάσεις του Συντάγματος και των διεθνών συνθηκών από τις οποίες δεσμεύονται τα ελληνικά δικαστήρια διακρίνει στις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της Athens Review of Books, στη γνωστή δικαστική διαμάχη με τον Νίκο Κοτζιά, ο Σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Ποταμιάς.

Ο κ. Ποταμιάς είναι εισηγητής στη δίκη για την αγωγή κακοδικίας που έχουν ασκήσει η εκδότρια και ο διευθυντής της Athens Review of Books κατά των δικαστών του Αρείου Πάγου για την αντιδικία με τον «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» Ν. Κοτζιά. 

Υπενθυμίζεται ότι το περιοδικό έχει καταδικαστεί για τη δημοσίευση σχολίου περί «γκαουλάιτερ» με αποτέλεσμα να έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εκδότριας και των προσώπων της οικογενείας της.

Η Athens Review of Books κατέθεσε αγωγή κακοδικίας και η δίκη ξεκίνησε την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου σε Ειδικό Δικαστήριο στο οποίο προεδρεύει η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. 

 
Τα υπόλοιπα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που τελικώς ανέβηκαν στην έδρα ήσαν η Ελένη Μουσταΐρα, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, η Αθηνά Κοτζάμπαση, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, η Βασιλική Προβίδη, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και τα μέλη του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων, Ανδρέας Ζαχόπουλος και Δημήτριος Μανώλης, δικηγόροι Αθηνών.

Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣτΕ, οι δικαστές του Αρείου Πάγου που επικύρωσαν τις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του περιοδικού υπέπεσαν σε σφάλματα, τα οποία, όμως, δεν πρέπει να αποδίδονται σε δόλο ή αμέλεια. 

 
Οπως επισημαίνει ο κ. Ποταμιάς, «ο Ν. Κοτζιάς, ως δημόσιο/πολιτικό πρόσωπο ήταν επιτρεπτό στα πλαίσια ενός ανοικτού διαλόγου, σύμφωνα και με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, να υφίσταται έντονη κριτική για την πολιτική του δραστηριότητα, η κριτική αυτή εντάσσεται στη γενικότερη ανοχή που πρέπει σε μία δημοκρατική κοινωνία να υφίσταται για απόψεις ή γνώμες που είναι δυνατόν ακόμη και να θίξουν ή να σοκάρουν».

 
Και σε άλλο σημείο της εισήγησης του σημειώνει:

«Ο χαρακτηρισμός του Ν. Κοτζιά στο επίμαχο δημοσίευμα ως ‘γκαουλάιτερ του σταλινισμού’ αποτελεί αξιολογική κρίση, έντονη κριτική προς το πρόσωπο του θιγομένου, εντούτοις εντάσσεται στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου και στηρίζεται σε ευρύτατη πραγματική βάση: ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκ τούτου τεκμαίρεται ότι εκθείαζε τα καθεστώτα του ‘υπαρκτού σοσιαλισμού’, είχε το προσωνύμιο ‘ο Σουσλόφ του ΚΚΕ’, εκπροσώπησε το ΚΚΕ το 1980 στο 3o Συνέδριο Κοινωνιολογίας που οργάνωσε η Ακαδημία Επιστημών της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. 

 
Το 1981 εκδόθηκε το βιβλίο του ‘Η Πολωνία και Εμείς’ στο οποίο παρουσίαζε τη δημοκρατική Ελλάδα σαν αυταρχικό καθεστώς και την Πολωνία της δικτατορίας του Γιαρουζέλσκι σαν δημοκρατικό παράδεισο. 
 
Ο Ν. Κοτζιάς συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του προπαγανδιστικού βιβλίου με τίτλο ‘Der autonome intelleut’ (Ο Αυτόνομος Νους) που γράφτηκε υπό την καθοδήγηση του Μάνφρεντ Μπουρ (Manfred Buhr) επικεφαλής του Ιδεολογικού Αγώνα του καθεστώτος Χόνεκερ (και πράκτορα της Στάζι με το ψευδώνυμο ‘Ελαφοπόδαρος’). 
 
Υπάρχουν φωτογραφίες που τον δείχνουν ανάμεσα σε στελέχη του καθεστώτος Χόνεκερ. 
 
Από τα ανωτέρω, και από άλλα στοιχεία που προσκομίζουν και επικαλούνται με την κρινόμενη αγωγή οι ενάγοντες συνάγεται ότι η αξιολογική κρίση ‘γκαουλάιτερ του σταλινισμού’ έχει πραγματική βάση και μπορεί να στηρίξει τον επίμαχο χαρακτηρισμό».

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

 

protagon

Πηγή

Share.