Ο πρωθυπουργός ανέβασε στα ύψη τους φόρους εταιρειών, ψήφισε την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2014 και τώρα ανακαλεί την ελέφρυνση
Αναδημοσίευση από: eleftherostypos.gr
Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Τον Ιανουάριο του 2015 ο κ. Τσίπρας υποσχόταν τα πάντα στους πάντες. Τερματισμό της λιτότητας με ένα νόμο και ένα άρθρο, σκίσιμο των Mνημονίων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη, λαγούς με πετραχήλια. Κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές. Και τις ξανακέρδισε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έχοντας ήδη ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο επειδή, όπως είπε, είχε «αυταπάτες» στη διαπραγμάτευση.

Πάλι δεν έλεγε την αλήθεια, καθώς πολλά κυβερνητικά στελέχη αργότερα παραδέχονταν ότι το βασικό σχέδιο του Μαξίμου ήταν να τρομάξουν τους δανειστές με το Grexit, απειλή όμως η οποία ήταν καλοδεχούμενη από την πλευρά του Σόιμπλε.
Τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα. Από τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα «κοστολογημένα» προγράμματα που δεν θα μπορούσε να απορρίψει η Μέρκελ έχουμε περάσει στην καθαρή εξαπάτηση. Χωρίς αυταπάτες ή άλλες δικαιολογίες υπόσχονται ελαφρύνσεις όταν στην πράξη επιβαρύνουν τους πολίτες και τάζουν παροχές χωρίς αντίκρισμα.
Παράδειγμα πρώτον: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%. Ομως συντελεστής 26% υπήρχε για τις εταιρίες το 2014. Επί Τσίπρα, το καλοκαίρι του 2015, οι φόροι αυξήθηκαν στο 29%, ενώ το 2017 με το νόμο 4472 και τα περίφημα αντίμετρα ο συντελεστής θα μειωνόταν στο 26% από την 1η Ιανουαρίου. Με την τροπολογία που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή ο φόρος επιχειρήσεων θα διαμορφωθεί στο 28% το 2019, δηλαδή δύο μονάδες υψηλότερα από το συντελεστή που είχε θεσμοθετηθεί με τα αντίμετρα. Μάλιστα, για να φτάσουμε στο 26% οι επιχειρηματίες θα πρέπει να περιμένουν έως το 2022 και μάλιστα να πανηγυρίζουν για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για το «Μνημόνιο με το λαό».
Παράδειγμα δεύτερον: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε περιχαρής τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 300 εκατομμύρια και επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία γιατί όπως είπε «κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση ενώ ήταν αυτή που τον θέσπισε». Ο πολιτικός που υποσχόταν να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και με την εμμονή του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές ανατρέποντας την προγραμματισμένη μείωση του φόρου κατά 10% από το 2015 τα βάζει με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το λιγότερο γιατί αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι πόσο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν.
Οι μειώσεις αφορούν τους μικροϊδιοκτήτες με περιουσίες κάτω των 60.000 ευρώ, αλλά και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύσουν, καθώς το 2019 θα πρέπει να συνεχισθεί η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, που σημαίνει αύξηση στις φτωχότερες γειτονιές. Με άλλα λόγια, οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ που ανακοινώθηκαν δεν είναι βέβαιες εάν μέχρι τον Αύγουστο έχουν καθοριστεί νέες (αυξημένες κατά κανόνα) αντικειμενικές αξίες.
Ο κ. Τσίπρας, αφού φόρτωσε τον ελληνικό λαό με βάρη που υπολογίζονται από 86 δισ. έως και 200 δισ., απαιτεί από τους πολίτες να πανηγυρίσουν για το μέρισμα των 710 εκατομμυρίων, το οποίο έχουν χρυσοπληρώσει μέσω της υπερφορολόγησης.
Είναι φανερό ότι στις προσεχείς εκλογές η διαχωριστική γραμμή για τους πολίτες θα είναι σαφής: αντέχουν άλλη εξαπάτηση;
Κυνισμός χωρίς όρια
Στη ΔΕΘ είχε λύσει το ασφαλιστικό διά της φυσικής οδού με τους 80άρηδες. Προχθές στο Μάτι Αττικής απευθυνόμενος σε πυρόπληκτη είπε ότι και να έπαιρνε το βοήθημα των 2.000 ευρώ θα σπατάλαγε τα λεφτά. Ο κυνισμός του πρωθυπουργού έχει περάσει πλέον σε ανεξέλεγκτα επίπεδα. Γνωρίζαμε πάντα ότι η εξουσία αλλοτριώνει χαρακτήρες αλλά και τους αποκαλύπτει σε κοινή θέα. Στην περίπτωση όμως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει χαθεί η έννοια της ευαισθησίας και της ευθιξίας. Τα 2.000 ευρώ δεν τα θέλουν οι πυρόπληκτοι για να τα σπαταλήσουν αλλά για να επιβιώσουν, και η προσβολή που δέχθηκαν από τον μεγαλομανή πρωθυπουργό δίνει ένα ακόμη χτύπημα στη ζωή τους…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

. .

..

. . . ..Πηγή

Share.