[ccpw id="136103"]

Τριάμισι χρόνια. 
Τόσα χρειάστηκαν στον Γιάννη Δραγασάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να διατυπώσει αυτό που ξέραμε και φοβόμασταν όλοι οι υπόλοιποι: ότι η ρήξη με τους Ευρωπαίους στην οποία οδηγούσε τη χώρα η Πρώτη Φορά Αριστερά θα προκαλούσε χάος.

Ετσι, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Αριστερά, Κυβέρνηση και Ρεαλιστικές Ουτοπίες» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και αναφερόμενος στις επιλογές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το καλοκαίρι του 2015, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας είπε:

«Ο λόγος που απορρίψαμε το ενδεχόμενο συνολικής ρήξης, ή μάλλον την παράταση της συνθήκης ρήξης στην οποία βρισκόμαστε, δεν ήταν στενά οικονομικός, αλλά ήταν ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια κατάσταση τόσο χαοτική, που να μην μπορεί να ελεγχθεί με δημοκρατικά μέσα».

Αυτό, προσέθεσε ο κ. Δραγασάκης, θα οδηγούσε σε μια πρόωρη απονομιμοποίηση της κυβέρνησης και του αριστερού εγχειρήματος, ίσως για πολλά χρόνια.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προτίμησε μικρές ελεγχόμενες ρήξεις με προβλέψιμες συνέπειες.

«Αν μια συνολική ρήξη δεν είναι εφικτή, πάντα υπάρχει η δυνατότητα για ελεγχόμενες ρήξεις. Δηλαδή ρήξεις που είναι προβλέψιμες οι συνέπειές της. Αρα μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει και να μην παγιδευτώ σε αδιέξοδα. Και τέτοιες ρήξεις κάναμε πολλές» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αυτή η παραδοχή του κ. Δραγασάκη, πέρα από την επιβεβαίωση της γνωστής πια «αυταπάτης» που όλα τα ξεπλένει, έχει και ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς εκείνη ακριβώς την περίοδο ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος είχε κάνει την τρομακτική δήλωση ότι «οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να εγγυηθούν την εσωτερική ασφάλεια της χώρας»!

Αρα, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγούσαν τη χώρα σε μια κατάσταση όπου ο κίνδυνος του χάους που δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί με «δημοκρατικά μέσα» ήταν ορατός.

Και παράλληλα είχαν στους κόλπους τους και έναν υπουργό Αμυνας που προσέφερε την παρέμβαση του στρατού για να ελέγξει αυτό το χάος που οι ίδιοι θα είχαν δημιουργήσει.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι για την από δω και πέρα περίοδο, «έχουμε ανακτήσει βαθμούς ελευθερίας για να λύνουμε προβλήματα». Και ζήτησε τη συμμετοχή της κοινωνίας «για να προχωρήσουμε στους βαθείς μετασχηματισμούς για την Ελλάδα του 2030».

Πηγή