[ccpw id="136103"]

Ούτε πλέον τα προσχήματα δεν μπορεί να κρατήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θεωρώντας ότι μπορεί να εξαπατά συνεχώς τον κόσμο με λαϊκίστικες κορώνες και μεγαλόστομες εξαγγελίες, που στο τέλος όμως δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η περιβόητη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θεωρητικά, μαζί με τα 710 εκατ. ευρώ για τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση μοίρασε και άλλα 260 εκατ. ευρώ για μειώσεις ΕΝΦΙΑ του 2019, καθώς και ελαφρύνσεις 142 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις το 2020.

Όμως, όπως αποκαλύπτουν τα κείμενα που κατέθεσε στη Βουλή, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ ισχύει μόνον για ένα χρόνο («ειδικά για το 2019») ενώ και η μείωση φόρων στις επιχειρήσεις «τελεί υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των δμοσιονομικλων στόχων», δηλαδή δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστεί.

Όπως ανέφερε όμως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατομμύρια ευρώ προέκυψε γιατί χωρίς αυτήν, μετά τις τελευταίες αλλαγές στις ανικειμενικές τιμές της εφορίας, οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να πληρώσουν …επιπλέον 260 εκατομμύρια ευρώ!

Δηλαδή αντί να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ επειδή «διορθώθηκαν» οι πλασματικές τιμές της εφορίας, θα έπρεπε να αυξηθεί, κάτι που σημαίνει με βάση τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού ότι τα 2,6 δισ. ευρώ που εισπράττονται «από καταβολής ΕΝΦΙΑ» ήταν ήδη λίγα, σε σχέση με τις πραγματικές αξίες των ακινήτων. Και ο φόρος θα έφτανε και στα 2,9 δισ. ευρώ μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές, αν δεν γινόταν η έκπτωση που ψηφίστηκε.

Σχεδιασμός της κυβέρνησης αποκαλύπτεται πως πλέον είναι να ασκήσει επιδοματική και όχι αναπτυξιακή πολιτική, με ορίζοντα τις εκλογές. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα κάλεσε τις επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις επειδή το 2020 θα δουν μείωση φόρου από 29% φόρο σήμερα σε 28% τότε (ελάφρυνση μόλις 1% σε δύο χρόνια) παραβλέποντας όμως πως ήδη σημειώνεται διαρροή επιχειρήσεων σε χώρες όπως η Βουλγαρία με φορολογία στο 15%!

Ούτε οι επιχειρήσεις όμως, αλλά ούτε και η μεσαία τάξη, θα δουν τελικά μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019.

Και για όσους μικροϊδιοκτήτες ο φόρος χαμηλώνει έως 30% (κέρδος μόλις 50-70 ευρώ τον χρόνο για τους περισσότερους εξ αυτών) η μείωση Τσίπρα κρύβει πολλαπλές παγίδες για τους ωφελούμενους και όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και αυτό γιατί:
– ο ΕΝΦΙΑ μονιμοποιειται ξανά και δεν καταργείται ούτε στα επόμενα χρόνια

– η μείωση που ψηφίστηκε αφορά μόνον στο 2019 και μόνον στον κύριο φόρο και όχι τον συμπληρωματικό φόρο

– παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται στα ακίνητα για αξία άνω των 250.000 ευρώ, αν το όριο αυτό θα μειωθεί ή και εάν θα αυξηθούν οι συντελεστές

– επίκεινται νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2019 και το 2020, κάτι που σημαίνει ανατροπές στον διαχωρισμό «κερδισμένοι και χαμένοι» ή και συνολική αύξηση της βεβαίωσης φόρου στον ΕΝΦΙΑ όπως θα γινόταν και εφέτος σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό

– η κυβέρνηση ανέβαλε και για το 2019 (αλλά δεν κατάργησε) την ανεφάρμοστη ως τώρα διάταξη που επέβαλε το 2015, προκειμένου να ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια

– εκτός από τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δηλώσει πως σχεδιάζει αλλαγές για να επαναφέρει τον ΦΜΑΠ, αλλά και Φόρο στο σύνολο κινητής και ακίνητης Περιουσίας (μέσω του Περιουσιολογίου το 2020).

«Δεν υπάρχει μείωση με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ»

Κατηγορηματικός ότι με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ που υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας «δεν υπάρχει μείωση» εμφανίστηκε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

Σχολιάζοντας το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτη ακινήτου στο Κερατσίνι, ο κ. Παραδιάς το χαρακτήρισε «ανύπαρκτο και υπερβολικό».

Όπως παρατήρησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων, «ακίνητη περιουσία δεν είναι μόνο η φτωχολογιά αλλά και εκείνοι που επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους με αυτόν τον τρόπο».

Έκανε λόγο, επίσης, για «πολιτική διάκριση για μια κατηγορία πολιτών που δεν σε νοιάζει και αν ψοφήσουν, για να το πω λαϊκά».

Σύμφωνα με τον ίδιο «το βασικό πρόβλημα είναι ο συμπληρωματικός φόρος καθώς εμποδίζει όσους θέλουν να κάνουν κάτι παραπάνω».

«Άλλο είναι να σε φορολογεί και άλλο οι φόροι να αποτελούν μέσο εξόντωσης ενός σημαντικού κομματιού των πολιτών» κατέληξε ο κ. Παραδιάς.

Έτσι, μειωμένος κατά 50 με 60 ευρώ θα είναι κατά μέσο όρο ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν το 2019 περίπου 3,5 εκατ. φορολογούμενοι των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.

Η τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ του 2019 έως 30% κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου.

Το όφελος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων υπολογίζεται σε 260 εκατ. ευρώ για το 2019.

Η μεγαλύτερη έκπτωση 30% εφαρμόζεται στους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 3,5 εκατ. ενώ όσο αυξάνεται το ύψος της ακίνητης περιουσίας τόσο περιορίζεται η έκπτωση για να σβήσει λίγο πάνω από τις 200.000 ευρώ.

Περίπου 500.000 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ δεν θα δουν καμία απολύτως ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν το επόμενο έτος.

Το καλό νέο για αυτούς είναι ότι ούτε το 2019 θα υπολογιστεί στον συμπληρωματικό φόρο η αξία των αγροτεμαχίων.

Ειδικότερα η τροπολογία ορίζει ότι ειδικά για το έτος 2019 όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου είναι μέχρι 60.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ που προκύπτει μειώνεται κατά ποσοστό 30%.

Στην περίπτωση όπου η αξία της ακίνητης περιουσίας συνολικά υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ, η τροπολογία ορίζει ότι για το υπερβάλλον ποσό, το ποσό της μείωσης κατά 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά του ευρώ για κάθε 100 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Παράδειγμα

Διαμέρισμα στο Κερατσίνι 80 τ.μ. που βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η συνολικής αξία του διαμερίσματος ανέρχεται σε 60.000 ευρώ. Σήμερα επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ. Το 2019 ο ΕΝΦΙΑ, με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται σε 157 ευρώ (μείωση 67 ευρώ ή κατά 30%) .

Πηγή