Η σημερινή υπονόμευση της αντισυστημικής Ιταλικής κυβέρνησης από το κατεστημένο των Βρυξελλών, αποτελεί συνέχεια του πραξικοπήματος με όργανο τον Πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαρτίου 2018 και να χρίσει κυβέρνηση από την συνεργασία των κομμάτων της Λέγκα και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων που πλειοψήφισαν στις εκλογές.

Οι δραματικές εκείνες μέρες χρωματίστηκαν από τον ξεσηκωμό του ιταλικού λαού και των αντισυστημικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Λίγο πριν απο την τελική υποχώρηση του Ματαρέλα και την αναγόρευση τελικά κυβέρνησης υπο τους Κόντε, Σαλβίνι και Ντι Μάϊο, δέκα κορυφαίοι Έλληνες οικονομολόγοι καθηγητές Πανεπιστημίων στην Ελλάδα . εξωτερικό, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται εδώ, εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση-καταγγελία για το Ιταλικό πραξικόπημα, την οποία θεωρούμε χρήσιμο να επαναφέρουμε στη δημοσιότητα :

Οι δέκα Έλληνες οικονομολόγοι για το Ιταλικό πραξικόπημα

“Η άρνηση του Προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα να χρίσει την εκλεγμένη κυβέρνηση της Λέγκα του Βορρά και της Κίνησης των Πέντε Αστέρων λόγω του ευρωσκεπτικιστικού προσανατολισμού της, συνιστά πραξικόπημα που θυμίζει τα δικά μας Ιουλιανά του 1965. Αναδεικνύει τη βαθύτατη περιφρόνηση προς τη λαϊκή βούληση και τη δημοκρατία στην ΕΕ. Δείχνει επίσης ότι η ΕΕ έχει μεταβληθεί σε Ευρώπη της Γερμανίας μέσα από μια σύγχρονη οικονομική κατοχή με κύριο μοχλό της το ευρώ.

Για δύο σχεδόν δεκαετίες η Ιταλία υποφέρει από οικονομική πολιτική λιτότητας που την έχει καθηλώσει σε χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, ανισότητα και μετανάστευση της νεολαίας. Η χώρα χρειάζεται δημοσιονομική χαλάρωση, με μείωση της φορολογίας και δημόσιες επενδύσεις, ώστε να αρχίσει να ανασαίνει η οικονομία της. Ακριβώς αυτό όμως θέλουν να της απαγορεύσουν η ΕΕ, η ευρωζώνη και οι εγχώριοι εκπρόσωποί τους στο ιταλικό πολιτικό σύστημα. Πιστεύουμε ότι ο ιταλικός λαός θα απορρίψει τον εκβιασμό.

Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν θα είναι καθοριστικές για το πολιτικό μέλλον της Ιταλίας και ολόκληρης της ΕΕ. Η Ιταλία μπορεί να ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο και για τη Ελλάδα και άλλες χώρες που βιώνουν τη φτωχοποίηση και το αδιέξοδο της σημερινής ΕΕ. Η χώρα μας πρέπει επειγόντως να απαλλαγεί από την αυτοκτονική οικονομική πολιτική που της έχει επιβάλλει η ΕΕ. Για το σκοπό αυτό απαιτείται ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας που θα στηρίζεται στη λαϊκή βούληση και τη δημοκρατία. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο ιταλικός λαός χρειάζεται την αμέριστη στήριξη όλων μας”.

Βέργος Κωνσταντίνος, καθηγητής χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Μ. Βρετανία
Δελιβάνη-Νεγρεπόντη Μαρία, ομότιμη καθηγήτρια οικονομικών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, αν. καθηγητής, οικονομικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Κατσανέβας Θεόδωρος, ομότιμος καθηγητής οικονομικών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Θεοδοσίου Ιωάννης, καθηγητής οικονομικών, Πανεπιστήμιο ¨Άμπερτιν, Μ. Βρετανία
Λαπαβίτσας Κώστας, καθηγητής οικονομικών, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, Μ. Βρετανία
Λαβδιώτης Σπύρος, τ. οικονομικός σύμβουλος, Κεντρική Τράπεζα Καναδά
Μαριόλης Θεόδωρος, καθηγητής οικονομικών, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Σκαπέρδας Στέργιος καθηγητής οικονομικών, Πανεπιστήμιο Έρβαϊν, ΗΠΑ
Χιόνης Διονύσης, καθηγητής οικονομικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

. .

..

. . . ..Πηγή

Share.