[ccpw id="136103"]

Χαρακτηρίζοντας την Παιδεία τόσο για τον ίδιο, όσο και για τη Νέα Δημοκρατία “απόλυτη εθνική προτεραιότητα”, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για μία “επανάσταση” σε όλες τις βαθμίδες, η οποία θα αποτελέσει το όχημα για την ανάπτυξη της χώρας. 

Με θέσεις-αιχμή την αξιολόγηση, την κατάργηση του νόμου για το άσυλο, την αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και τη διαρκή επιμόρφωση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν συμβιβάζεται με το μέτριο, επισημαίνοντας πως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα είναι η πρώτη που πρέπει να προωθήσει η “γαλάζια” κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην παρουσίαση του προγράμματος για την Παιδεία, έφερε σε πρώτο πλάνο τρεις έννοιες που θα διαπεράσουν το σύνολο της στρατηγικής:

-Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση. “Όλα τα ελληνόπουλα ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, για να αποκτήσουν εφόδια για το μέλλον τους. Η σκληρή δουλειά επιβραβεύεται. Και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω. Κάθε περιφερειακή ενότητα πρέπει να έχει το δικό της πρότυπο σχολείο. Δάσκαλοι και καθηγητές πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πηγές. Από το δημοτικό, οι μαθητές θα γνωρίζουν το διαδίκτυο. Από το γυμνάσιο να μαθαίνουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Δεν αλλάζουμε προς το παρόν το σύστημα εισαγωγής. Αλλά, τα πανεπιστήμια θα ορίζουν βάση εισαγωγής και αριθμό εισακτέων. Τα πανεπιστήμια αποκτούν την πολυπόθητη αυτονομία τους. Αξιολογούνται, αλλά ταυτόχρονα είναι ελεύθερα να ανοίξουν τα φτερά τους. Αλλάζει επιτέλους το άρθρο 16 και δημιουργούνται μη κρατικά και γιατί όχι ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο κ. Τσίπρας θέλει να κρατήσει τη χώρα καθηλωμένη στο χθες”, σημείωσε.

-Σύνδεση εκπαίδευσης με τον οικονομικό βηματισμό της χώρας. “Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση καθίσταται προτεραιότητα. Θέλω πρότυπα επαγγελματικά λύκεια. Τα πανεπιστήμια θα γίνουν πόλος καινοτομίας και εξωστρέφειας”, είπε.

-Διαρκής επιμόρφωση, κίνητρα προόδου, αξιολόγηση παντού και για όλους. “Ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει την ευθύνη του ξεχωριστού του λειτουργήματος. Δάσκαλος και καθηγητής αποκτούν περισσότερο λόγο στην ύλη. Γίνονται πρωτοπόροι στη διαμόρφωση των αυριανών πολιτών. Ο αριθμός των εκπαιδευτικών αυξάνεται κατά προτεραιότητα. Όλοι αξιολογούνται για τη βελτίωση και την επιβράβευσή τους. Το στοίχημα της αξιολόγησης πρέπει να το κερδίσουμε. Θα το κάνουμε με τους εκπαιδευτικούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια. Ο καλός εκπαιδευτικός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αξιολόγηση. Και, ναι, συνδέουμε την αξιολόγηση με πιο γρήγορη οικονομική ανέλιξη. Το ΑΣΕΠ αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην επιλογή των διευθυντών”, τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε κάλεσμα στο σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων να δώσουν το “παρών” σε αυτήν τη μεγάλη μεταρρύθμιση. 

  • “Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών.
  • Σέβομαι απεριόριστα τον δάσκαλο, τον καθηγητή, τον πανεπιστημιακό. Σας εμπιστεύομαι.
  • Σας θεωρώ συμμάχους στην προσπάθεια για μία νέα Ελλάδα.
  • Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, ξέρω πως είστε θύματα της πολιτικής της. Σας καλώ να αντισταθείτε στην γκρίζα πραγματικότητα.
  • Γύρω η κοινωνία βιώνει τη λιτότητα. Αντιλαμβάνεται το ναυάγιο του μύθου για το τέλος των μνημονίων.
  • Στα εθνικά, πριν ακόμα ψηφιστεί, η συμφωνία των Πρεσπών ήδη δημιουργεί προβλήματα.
  • Χρειάζεται μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μία αλλαγή που θα επαναφέρει τη χώρα και τους θεσμούς στην κανονικότητα. Η ώρα της μεγάλης αλλαγής πλησιάζει. Και όλοι εσείς, οι πρωτοστάτες της γνώσης δεν μπορεί, παρά να είστε παρόντες.
  • Ζητώ τη δική σας ενεργοποίηση. Καμία μεταρρύθμιση δεν είναι στο χέρι μίας κυβέρνησης. Είναι έργο που μας θέλει συνεργάτες.
  • Χρειάζομαι τις προτάσεις και τις δράσεις σας. Σας καλώ σε ένα ευρύ ρεύμα αναγέννησης της χώρας. Σε μία μεγάλη πολιτική αλλαγή αλήθειας”,

…επεσήμανε.

Η χώρα θα αποκτήσει ακόμα καλύτερα πανεπιστήμια

Ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού για τα μείζονα ζητήματα της βίας και της ανομίας. “Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να παρουσιάσει σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος βίας και ανομίας. Η ασφάλεια είναι δικαίωμα των πολιτών. Ευθύνη και υποχρέωση του κράτους. Ο νόμος για το άσυλο δεν θα αλλάξει. Θα καταργηθεί. Και τα πανεπιστήμια θα αποδοθούν στους φοιτητές, τους καθηγητές. Στη γνώση. Τελεία και παύλα. Η χώρα θα αποκτήσει ακόμα καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια. Θέλουν δε θέλουν οι οπαδοί του χθες θα γίνει πράξη. Η Ελλάδα εκπαιδευτικό κέντρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”, τόνισε.

Σταχυολογώντας την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων:

-Για εμάς, Παιδεία δεν είναι μία ακόμα δέσμη μέτρων. Σημαίνει μία στρατηγική θεώρηση. Η κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση τη γνωρίζουν πρώτα από όλα οι εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν το δράμα της. Στις πρώτες βαθμίδες αποκλεισμός πολλών παιδιών. Έρχονται οι αλλαγές στα προγράμματα, με τα πειράματα στο μάθημα της ιστορίας. Λαός που δε γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Όσο υποβαθμίζουμε τις κλασικές σπουδές, μειώνουμε και την ύλη των θετικών επιστημών. Το σύστημα εισαγωγής καθοδηγείται από την αρχή του…ράβε ξήλωνε. Έχω χάσει το μέτρημα από τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Καταργήθηκε η αξιολόγηση. Όλοι διακρίνουν την πλήρη απορρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Χωρίς κριτήρια, ΤΕΙ καταργήθηκαν, για να συγχωνευθούν με ΑΕΙ. Χωρίς σχέδιο. Με γνώμονα τοπικιστικά συμφέροντα. Όλα αυτά, σε σχολές πολλές από τις οποίες έχουν μετατραπεί σε γιάφκες βίας και στέκια εγκλήματος.

-Η Παιδεία είναι για εμάς στη ΝΔ ο καθρέφτης της αντίληψης που έχει ο καθένας για το μέλλον του τόπου. Όταν μιλώ για εκπαίδευση αναφέρομαι στην Ελλάδα που ονειρεύομαι. Οι δείκτες κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας ταυτίζονται με εκείνους της Παιδείας. Θεωρώ την εκπαίδευση κεντρικό όχημα ανάπτυξης. Είναι η μηχανή που θα κινήσει την οικονομία. Η δημόσια Παιδεία είναι ο καλύτερος κοινωνικός ανελκυστήρας. Που επιτρέπει σε όλα τα παιδιά να αποκτούν ίσιες ευκαιρίες.

-Ονειρεύομαι μία Παιδεία που θα καθρεφτίζει τον καλύτερο εαυτό μας. Μία Παιδεία που θα ενθαρρύνει τα ταλέντα και θα βελτιώνει αδυναμίες.

Πηγή