[ccpw id="136103"]

Σειρά για μονιμοποίηση παίρνουν 3.150 συμβασιούχοι
του Θάνου Πασχάλη
Αναδημοσίευση από: newpost.gr
Το δρόμο της μονιμοποίησης συμβασιούχων από την «πίσω πόρτα» και με τη βούλα του ΑΣΕΠ που είχαν χαράξει στο παρελθόν (και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους) οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ ακολουθεί κατά πόδας και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Το επιτυγχάνει αυτό και μάλιστα με νομότυπο τρόπο καθώς η ίδια αλλά και οι προηγούμενοι Κυβερνώντες είχαν φροντίσει με τροπολογίες που ψήφισαν στη Βουλή να «τεμαχίσουν « το νόμο Πεπονή εισάγοντας εξαιρέσεις από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για αρκετές ειδικότητες υποψηφίων μέχρι και αλλαγές στους όρους και τα κριτήρια των διαγωνισμών για ορισμένες κατηγορίες υποψηφίων (τουλάχιστον 43 στον αριθμό) .Με τον τρόπο αυτό ανατράπηκαν βασικές διατάξεις του νόμου 2190 του ΑΣΕΠ ευνοώντας κάποιες κατηγορίες υποψηφίων και αποκλείοντας άλλες.
Με ένα λόγο δημιουργήθηκαν υποψήφιοι δύο ταχυτήτων.
Νομοθετική ρύθμιση την ερχόμενη εβδομάδα για τη μονιμοποίηση, μέσω ΑΣΕΠ, 3.150 συμβασιούχων από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Την ερχόμενη εβδομάδα τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα καταθέσουν στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ορίζει τον τρόπο και τη διαδικασία για τον διαγωνισμό που θα προκηρύξει εντός του 2018 το ΑΣΕΠ για την μονιμοποίηση και των 3.150 συμβασιούχων που σήμερα απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» σε διαφόρους δήμους της χώρας.
Η προκήρυξη που θα εκδώσει το ΑΣΕΠ θα προβλέπει την πριμοδότηση της ειδικής εργασιακής εμπειρίας των ήδη υπηρετούντων συμβασιούχων με 17 μόρια το μήνα και έως 84 μήνες απασχόλησης (7 χρόνια) που αποτελεί και το ανώτατο όριο πριμοδότησης που επιτρέπει ο νόμος.
Η παραπάνω πριμοδότηση θα έχει εκ των πραγμάτων ως αποτέλεσμα να μονιμοποιηθούν όλοι οι υπηρετούντες στο πρόγραμμα συμβασιούχοι (να μετατραπούν δηλαδή οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου ) ,γεγονός που σημαίνει ότι θα προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ ένας διαγωνισμός αλά καρτ για τη μονιμοποίηση από τη «πίσω πόρτα» των ήδη υπηρετούντων συμβασιούχων.
Και λέμε από την «πίσω πόρτα» καθώς με τον πλάγιο αυτό τρόπο (που εφαρμόστηκε ουκ ολίγες φορές και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο παρελθόν) παρακάμπτεται το άρθρο 103 του αναθεωρημένου Συντάγματος του 2001 που απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου η έργου σε αορίστου χρόνου.
Μάλιστα το ανώτατο όριο της πριμοδότησης στους υπηρετούντες στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» θα εφαρμοστεί με τη γελοία επίκληση ότι θα διαταραχθεί ο ψυχισμός των ηλικιωμένων που παρακολουθούνται από τους τωρινούς συμβασιούχους εάν τη θέση τους καταλάβουν άλλοι υποψήφιοι.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι τελικώς ο αριθμός των θέσεων που θα προκηρυχθούν από το ΑΣΕΠ θα είναι 3.250 ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό και άλλοι υποψήφιοι διεκδικώντας 100 θέσεις αορίστου χρόνου σε προγράμματα κατ’ οίκον φροντίδας ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων σε δήμους.
Ο δρόμος των μονιμοποιήσεων από την «πίσω πόρτα» άνοιξε με το διαγωνισμό 3Κ/2018
Η αρχή της μετατροπής, από την τωρινή Κυβέρνηση, του ΑΣΕΠ σε «φάμπρικα» μονιμοποιήσεων συμβασιούχων από τη «πίσω πόρτα» έγινε με τον διαγωνισμό 3Κ/2018 (8.166 προσλήψεις) μέσω του οποίου χορηγήθηκε από το ΑΣΕΠ (και παρά τη δικαιολογημένη αντίδραση των μισών από τα μέλη του Συμβουλίου) πριμοδότηση ειδικής εμπειρίας (17 μορίων το μήνα και για έως δύο χρόνια )σε συμβασιούχους που εργάστηκαν η εργάζονταν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες δήμων και κυρίως στον τομέα της καθαριότητας. .Μάλιστα παρότι ο νόμος ορίζει ότι η πριμοδότηση των συμβασιούχων θα αφορά μόνον το 50% από τις 8.166 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί τελικώς με οριακή πλειοψηφία το συμβούλιο του ΑΣΕΠ και υπό την πίεση του προέδρου Γιάννη Καραβοκύρη αποδέχθηκε να ισχύσει για όλες τις προκηρυσσόμενες θέσεις. Κι αυτό επικαλούμενη την αιτιολογική έκθεση του νόμου για την Αυτοδιοίκηση που ψηφίστηκε στη Βουλή επί Υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη.
Τα βέλη για την κατάσταση που επικρατεί με τους, κατά παραγγελία της Κυβέρνησης, διαβλητούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ δέχεται ,και όχι αδίκως ,ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γιάννης Καραβοκύρης καθώς, όπως λέγεται και εντός του ΑΣΕΠ, δεν ορθώνει το ανάστημα του (και ως πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου) αρνούμενος να συναινέσει σε φαινόμενα παρέμβασης και καταπάτησης των αρχών της ισότητας, της διαφάνειας και της αξιοπιστίας που ο νόμος θέλει να διέπουν το ΑΣΕΠ.

. .

..

. . . ..



Πηγή