[ccpw id="136103"]

To πολιτικό αφήγημα που προβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο δεν βρίσκει ακροατήριο, αλλά παρά την κυβερνητική αντεπίθεση σε πολλά μέτωπα φαίνεται ότι έχει παγιωθεί πλέον ένα πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο διαμορφώνονται συνθήκες για γαλάζια αυτοδυναμία.

Οπως προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για TA ΝΕΑ Σαββατοκύριακο οι πρωθυπουργικές κινήσεις και οι πρωτοβουλίες της τελευταίας περιόδου από το προσύμφωνο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έως τις διαβεβαιώσεις για μη περικοπή των παλαιών συντάξεων και το μπαράζ παροχών μέσω του υπερπλεονάσματος βάζουν μεν φρένο στην πολύμηνη κατηφορική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μεταβάλλουν ωστόσο το πολιτικό κλίμα.

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο σημείο της τριετίας με τη Νέα Δημοκρατία να φτάνει το 37,8% και να εκτοξεύει τη διαφορά στις 10.9 μονάδες.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει το 26,9% των προτιμήσεων ωστόσο αυτό που γίνεται κατανοητό από τη δημοσκόπηση είναι ότι οι εφεδρείες για το κυβερνών κόμμα εξαντλούνται και τα ρήγματα που δημιουργεί με το εκλογικό σώμα από την πολιτική της συνεχίζουν να διευρύνονται.

Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, όλες οι κινήσεις του Πρωθυπουργού πέφτουν στο κενό αδυνατώντας να προσφέρουν εκλογικά οφέλη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η βασικότερη εξήγηση για την παγίωση αυτής της εικόνας, που δείχνει μη αναστρέψιμη, έχει να κάνει με το μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και προσωπικά του Πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από την ίδια δημοσκόπηση.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εντοπίζονται πλέον στο όριο του στατιστικού σφάλματος καθώς συγκεντρώνουν ποσοστό 1,3% γεγονός το οποίο αντανακλά τα ισχυρά πλήγματα που έχει δεχθεί το κόμμα του Πάνου Καμμένου από τη Συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων αλλά και από το εκκλησιαστικό.

Χαρακτηριστικό του χάσματος που έχει δημιουργηθεί είναι και το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ δεν εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα.

Η δημοσκόπηση της Metron Αnalysis δείχνει πάντως πεντακομματική Βουλή καθώς τόσο το Ποτάμι με 2,5% όσο και η Ένωση Κεντρώων με 2,4% κινούνται αρκετά κάτω από το όριο του 3% που θα τους επιτρέψει την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή.

Σταθερή στις προτιμήσεις εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή, η οποία καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 7,2% και σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί στην τέταρτη θέση το ΚΙΝΑΛ με 6,9%.

Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση έγινε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το ΚΙΝΑΛ μετά τις εξελίξεις για το C4i και την εντολή για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Στην Πέμπτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 6,2%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε όλες τις τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα η κοινωνική πλειοψηφία εμφανίζεται να γυρνά την πλάτη:

Tο 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση η συμφωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου για την εκκλησιαστική περιουσία έναντι 36% ενώ ακόμη και η διανομή του υπερπλεονάσματος αξιολογείται αρνητικά (50% έναντι 35%).

Πηγή