Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μία μοναδική ευκαιρία να «γυρίσει» το παιγνίδι. 
Αντί να βλέπει μέρα παρά μέρα τον Ιερώνυμο για να καταφέρει 10.000 διορισμούς στο δημόσιο, έχει μία καλύτερη επιλογή: Να προχωρήσει σε ολική επαναφορά του Αλέξη Μητρόπουλου και να κάνει σημαία το σύνθημα της σεισάχθειας. 
Τι στο καλό. Εκλογές έρχονται!

Η σκέψη των μαχητών της σοσιαλδημοκρατίας μοιάζει απλή: Με αυτόν ή τον άλλο τρόπο οι τράπεζες είναι «τελειωμένες».

Είτε θα τις τελειώσει η σεισάχθεια είτε η ίδια η ζωή. Όπως είναι γνωστό με την έλευση του σοσιαλισμού, σε κάποιο σωτήριο έτος στο μέλλον, ο καπιταλισμός θα γκρεμιστεί και οι τράπεζες θα λιώσουν.

Γιατί λοιπόν να μην τραβήξουν τώρα μία σεισάχθεια να χαρεί κι ο κοσμάκης;

Αφού θα χρεοκοπήσουμε που θα χρεοκοπήσουμε, τουλάχιστον να το ευχαριστηθούμε. Και θα κερδίσει και ο Τσίπρας τις εκλογές.

Μπορεί να σας μοιάζει ότι αστειευόμαστε, αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν έχουμε την διάθεση για αστεία.

Η κυβέρνηση δεν έχει την δέουσα προσοχή στο θέμα των τραπεζών. Άφησε το θέμα να ξεχειλώσει και τώρα δεν μαζεύεται.

Δεν τους ένοιαζε. Αυτό που τους νοιάζει τώρα είναι πως θα χειριστούν και τις τράπεζες στον κοινό «καλό σκοπό»:

Στην εκλογική νίκη του Αλέξη!

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρουσιάσει σήμερα το σχέδιό της για τα κόκκινα δάνεια. Ακούμε γκρίνια ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι πολύ καλό, ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο και λοιπά και λοιπά και λοιπά.

Η αλήθεια είναι ότι το Μαξίμου δεν μπορεί να συγχωρέσει στον Γιάννη με τα δύο νι που δεν έχει ακόμη παραιτηθεί, για να πάει στην θέση του ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος και θα καθίσει στο σβέρκο του Κυριάκου. Όλα σε αυτή την σουρεαλιστική κατάσταση που ζούμε περιστρέφονται στο πως θα μειωθεί ο Κυριάκος.

Είναι καλή η πρόταση Στουρνάρα; Δεν την ξέρουμε με ακρίβεια. Χρειάζεται να την μελετήσουμε.

Γνωρίζουμε μόνο ορισμένες πτυχές.

Ότι σε πρώτη φάση επιδιώκει την μείωση των κόκκινων δανείων στο μισό (σε πρώτη φάση) και ότι χρησιμοποιεί το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου με έξυπνο τρόπο για να αυξήσει την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών, ώστε αυτές να μπορούν να δανείζονται με μεγαλύτερη άνεση.

Αλλά αυτός δεν είναι σίγουρα λόγος για να ναρκοθετηθεί μία πρόταση.

Μία πρόταση που μπορεί να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά, να δώσει χρόνο στις τράπεζες και να τις βοηθήσει να πάψουν να είναι νεκροταφεία κόκκινων δανείων. Διότι αυτό είναι σήμερα οι τράπεζες.

Ή αλλιώς, το μόνο που δεν κάνουν είναι να δίνουν δάνεια.

Αυτό που ξέρουμε, επίσης, είναι ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση και ότι δεν υπάρχει χρόνος!

Καλή ή κακή η πρόταση (αυτό θα σας το πούμε αύριο), αυτή την στιγμή τα περιθώρια είναι μικρά για οτιδήποτε άλλο. Όταν το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου θα έχει ξεπεράσει το 5% δεν θα έχουμε την πολυτέλεια της γκρίνιας.

Γιατί αντιδρά η κυβέρνηση; Επειδή θα ήθελε να κάνει προεκλογικά παιγνίδι και με τα επιχειρηματικά και με τα στεγαστικά δάνεια. 

Γι αυτό και ανέλαβε δράση ο κύριος Αλέκος.

Κι επειδή ο κύριος Αλέκος δεν μπορεί να φωνάξει, όπως και η υπόλοιποι του Μαξίμου, ανέλαβαν δράση οι φίλιες δυνάμεις στις τράπεζες! Οι γνωστοί – άγνωστοι που σήμερα προσφέρουν υπηρεσίες στο Αλέξη, αλλά είναι το ίδιο έτοιμοι να προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες και στον Κυριάκο.

Καλά τα παιγνιδάκια, αλλά η ουσία είναι η ακόλουθη:

Σήμερα θα έχουμε ένα σχέδιο από την Tράπεζα της Ελλάδος. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι δεν είναι το καλύτερο σχέδιο, είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση που έχει πιθανότητες να περάσει από την Ευρώπη.

Αυτά τα περί σεισάχθειας δεν έχουν μία πιθανότητα στο εκατομμύριο.

Μπορεί η κυβέρνηση να μην επαναφέρει τον Αλέξη Μητρόπουλο, αλλά και οι υποσχέσεις προς τους δανειολήπτες με σκοπό την «κλοπή» της ψήφου τους, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Όσο για εκείνα που λένε οι τραπεζίτες, ότι θα πάει ο κάθε ένας το δικό του σχέδιο προς έγκριση, ας θυμούνται το ακόλουθο:

Αν συνεχίσουμε έτσι, πολύ σύντομα θα αντιληφθούμε όλοι ότι και οι τέσσερις τράπεζες βρίσκονται στο ίδιο ακριβώς σημείο. Λίγο πάνω, λίγο κάτω, με τις δικές του αδυναμίες ο καθένας και τα δικά του προτερήματα. Άρα, είτε θα πάρουν όλοι μαζί την λύση, είτε όλοι μαζί θα βρεθούν στο κενό.

Θανάσης Μαυρίδης
liberal.gr

Πηγή

Share.