Έχοντας απολέσει το 7,91% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 21,51% σε επίπεδο τραπεζικού κλάδου στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο πληρώνει πολύ ακριβά το… μάρμαρο των αλλαγών στο δείκτη MSCI Standard Greece, όπου διαγράφηκαν οι τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τραπεζικές μετοχές.

Το ίδιο διάστημα, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ (!!), με το 1,1 δισ. ευρώ να είναι η απώλεια στη συνολική αποτίμηση των τραπεζών! Παράλληλα, χθες ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχασε τις 600 μονάδες για πρώτη φορά από τις 16 Νοεμβρίου του 2016, πέφτοντας σε νέο χαμηλό διετίας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 408,09 μονάδες, κάτι που ουδέποτε έχει ξανακάνει στην ιστορία του Χ.Α.!

Παράλληλα, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών μετοχών πλέον κατήλθε κάτω από τα 4 δισ. ευρώ, διαμορφούμενη στα 3,93 δισ. ευρώ! Είναι σαφές ότι οι ξένοι επενδυτές ρευστοποιούν όλα τα assets της χώρας κάτι που οδήγησε χθες το 10ετές ομόλογο να ανεβαίνει στο 4,68%!

Παραθέτουμε τους αριθμούς και τα ποσοστά καθώς – μολονότι μπορεί να κουράζουν – μαρτυρούν όλη την «αλήθεια» για την κατάσταση που επικρατεί στο επενδυτικό προφίλ της χώρας, στα assets της χώρας, στις τράπεζες, στα ομόλογα και στον… επίσημο επενδυτικό φορέα, που είναι το χρηματιστήριο.

Οι λόγοι της πτώσης χθες και όλες τις υπόλοιπες ημέρες, παρ’ ότι ασφαλώς συνδέονται με το διεθνές άσχημο κλίμα, εντούτοις σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο σ’ αυτό. Η ελληνική αγορά έχει δείξει ότι στην… άνοδο δεν ακολουθεί, όμως στην πτώση πρωτοστατεί.

Το Χ.Α., έχοντας χάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια το ιστορικό σε διάρκεια και ένταση bull market των διεθνών αγορών, τώρα, που (δείχνει να) «γυρνάει» όλο το σύστημα, παρουσιάζει εικόνα αποσύνθεσης, ως μια υψηλού κινδύνου αλλά και βαριά άρρωστη αγορά.

Η ελληνική αγορά είναι βαριά άρρωστη αγορά, μένοντας για πολλά χρόνια στο περιθώριο του παγκοσμίου πάρτι που ελάμβανε χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια και έως πρόσφατα.

Εγκλωβισμένη στις εγχώριες παθογένειες και στα δομικά προβλήματα της οικονομίας και των τραπεζών, η ελληνική αγορά δεν απέχει πολύ από το χαμηλό 28 ετών και τις 420 μονάδες που βρέθηκε το Φεβρουάριο του 2016!

Ο τραπεζικός κλάδος είναι – ουσιαστικά – ακυρωμένος, καθώς μετά από πολλαπλές κεφαλαιοποιήσεις δείχνει να βρίσκεται ξανά στην ίδια αφετηρία που βρίσκονταν πριν αρκετά χρόνια.

Συνάμα, η πραγματική οικονομία δεν «τραβάει», δεν μπορεί να σύρει το χορό της ανάπτυξης, εν μέσω πολιτικών που είναι εντελώς αφιλόξενες για τις επενδύσεις, με τη φορολογία να έχει «λιώσει» τον ιδιωτικό εντελώς τον ιδιωτικό τομέα.

Εύλογα η αγορά είναι πλήρως «παραδομένη» στην αρνητική ψυχολογία και στην ανησυχία για την επόμενη ημέρα, σε οικονομία, τράπεζες και επιχειρήσεις. Το χρηματιστήριο, ως γνωστόν είναι προεξοφλητικός μηχανισμός, «ερμηνεύοντας» στις τιμές του το τι θα ακολουθήσει σε έξι, οκτώ ή δέκα μήνες.

Αυτό λοιπόν που αντανακλά το Χ.Α. εδώ και καιρό αλλά τις τελευταίες ημέρες πιο έντονα, είναι το αδιέξοδο. Το ταμπλό του χρηματιστηρίου χθες, έδειξε ότι υπάρχει αδιέξοδο.

«Κρέμασαν» και τα blue chips

Το αξιοσημείωτο με τη χθεσινή συνεδρίαση είναι πως αφότου χάθηκε το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, πλέον παραδόθηκαν στις ισχυρές πιέσεις και blue chips της πραγματικής οικονομίας και μάλιστα εγνωσμένης επιχειρηματικής αξίας, αλλά καλής χρηματιστηριακής υπόστασης.

Δεν είναι καθόλου σύνηθες για την ελληνική αγορά να βλέπει κορυφαία blue chips όπως π.χ. Μυτιληναίος και Jumbo να καταγράφουν πτώση 8,36% και 7,35% αντίστοιχα και να είναι οι πιο πτωτικές μετοχές σε όλο τον FTSE 25 (μαζί με την Alpha Bank -7,92%). Επίσης, εξαιρετικά μεγάλες ήταν οι πιέσεις που δέχτηκαν και άλλες μετοχές της πραγματικής οικονομίας όπως Fourlis -5,58%, Viohalco -4,58%, Aegean Airlines -4,39%, ΕΛΠΕ -4,11%, Σαράντης -4%, ΟΤΕ -3,82%, ΔΕΗ -3,56% και ΕΥΔΑΠ -2,93%.

Παράλληλα, καθολική σχεδόν πτώση υπήρξε και στο χώρο του Mid Cap όπου ανοδικά έκλεισε μόνο ο τίτλος του Πλαισίου (+0,26%), ενώ απώλειες 7,45% είχε η Intracom Holdings, η Νηρέας -5,21%, Τεχνική Ολυμπιακή -4%, Intracom Κατασκευές -3,76%, Cenergy Holdings -2,73%, ΟΛΘ -2,64% και J&P Άβαξ -2,35%.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, μοιραία ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 593,05 μονάδες με συντριπτική πτώση 3,91%. Κάτω από τις 600 μονάδες το Χ.Α. είχε να κλείσει από τις 16 Νοεμβρίου του 2016, που σημαίνει ότι η αγορά βρίσκεται σε νέο χαμηλό δύο ετών.

Μακελειό διεθνώς, πτώση 950 μονάδες σε δύο ημέρες για το Dow Jones

Η συγκυρία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, δεδομένου ότι πυκνώνουν οι «φωνές» ότι οι αγορές… στόμωσαν μετά από το 9ετές ακάθεκτο ράλι που υπερφόρτωσε το σύστημα όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία των χρηματιστηρίων.

Κάποιοι αναλυτές στην Αμερική ήδη έχουν βγάλει την… ετυμηγορία ότι οι μεγάλες μετοχές – οδηγοί του παγκόσμιου συστήματος όπως Apple, Facebook κ.λπ. έχουν γυρίσει σε bear market κατάσταση, καθώς έχουν ήδη συμπληρώσει πτώση άνω του 20% από τα υψηλά τους.

Παρ’ ότι ακόμη δεν έχει «κριθεί» το ζήτημα του αν οι αγορές έχουν γυρίσει σε bear market φάση ή αν βρίσκονται μόνο σε διαδικασία (θεμιτής έτσι κι αλλιώς) διόρθωσης, εντούτοις το σκηνικό έχει «αγριέψει» πολύ, οι επενδυτές βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, εξού και οι πρωτοφανείς διακυμάνσεις και μεταβολές.

Άλλωστε, αφορμές και αιτίες για το γύρισμα των αγορών υπάρχουν. Ο εμπορικός πόλεμος αλλάζει τα δεδομένα της ελεύθερης έως τώρα αγοράς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι τεχνολογικοί κολοσσοί δείχνουν κορεσμό, ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν σταματήσει την «απελευθέρωση» φθηνού χρήματος στο σύστημα.

Μοιραία, σταδιακά και η υπερ-μόχλευση μαζεύεται, η ρευστότητα περιφρουρείται, οι επενδυτές αρχίζουν να παίζουν άμυνα…

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, ο Dow Jones μετά την πτώση 400 μονάδων της Δευτέρα, χθες απώλεσε επιπλέον 551 μονάδες ή ποσοστό 2,21%, χάνοντας σ’ ένα διήμερο περί τις 950 μονάδες! Ο Nasdaq που τη Δευτέρα έχασε άνω του 3% της αξίας ου, χθες υποχώρησε εκ νέου κατά 1,70%, χάνοντας με πάταγο το όριο των 7.000 μονάδων!

Παράλληλα, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, πιστοποιώντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη γενικότερα. Ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,14%, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης έχασε 1,58%, ο CAC 40 στο Παρίσι -1,58% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,76%. Ισχυρές πιέσεις και στον ευρωπαϊκό νότο, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί κατά 1,87% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να χάνει 1,55%.

Όμως, απ’ όλες τις αγορές, όσο περιφερειακές και αν είναι, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε την υπερδιπλάσια πτώση… Με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό…

Του Απόστολου Σκουμπούρη
liberal.gr

Πηγή

Share.