Τώρα περνάμε στην επόμενη φάση. Αυτή της μοιρασιάς του ματωμένου υπερπλεονάσματος.

Και όπως διαπιστώνουμε από τα μέχρι τώρα εξαγγελθέντα από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, κανένα από τα μέτρα δεν είναι οριζόντιο.

Δηλαδή να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες.

Αποφάσισαν για παράδειγμα, να μην κόψουν τις παλιές συντάξεις και να τις αφήσουν όπως έχουν και καλά κάνουν. 

Αυτοί όμως που βγήκαν στη σύνταξη από το 2016 και μετά ή αυτοί που θα βγαίνουν στη σύνταξη εφεξής, είναι προφανώς μούλικα.

Μπορεί να έχουν τα ίδια χρόνια εργασίας, τις ίδιες εισφορές πλην όμως ατύχησαν γιατί δεν πρόλαβαν να βγουν στη σύνταξη πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και θα πρέπει τώρα να ζουν με συντάξεις λιγότερες από 15-30% σε σχέση με τους παλιότερους συναδέλφους τους. Εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά κάποιο δικαστήριο στο οποίο είναι βέβαιο πως θα προσφύγουν οι νέοι συνταξιούχοι.

Λένε ότι θα μειώσουν κατά 10% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ.

Δηλαδή τον εισπρακτικό στόχο από τον συγκεκριμένο φόρο.

Αυτό το 10% όμως ,δεν θα αφορά όλους, οριζόντια αλλά μόνο εκείνους που έχουν ακίνητα πολύ μικρής αξίας. Αυτούς δηλαδή που έβαλε να πληρώνουν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τώρα έρχεται να ελαφρύνει με 10% και αντί να πληρώνουν για παράδειγμα 300 ευρώ θα πληρώνουν 270 ευρώ!

Εμπρηστής και πυροσβέστης δύο σε ένα, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Όλοι οι άλλοι που έχουν την ατυχία και απέκτησαν μεγαλύτερης αξίας ακίνητα και πίστεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε πριν 4 χρόνια πως μόλις πάρει την εξουσία θα καταργήσει αυτό τον άδικο και εγκληματικό φόρο, αποδεικνύεται απλώς πως είχαν αυταπάτες.

Ένα άλλο μέτρο, θα αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αφού πρώτα επέβαλλε μια εξοντωτική εισφορά σε δικηγόρους ,μηχανικούς και λοιπούς επαγγελματίες και στη συνέχεια διαπίστωσε πως πολλοί νέοι επιστήμονες διαγράφονταν από τα επαγγελματικά τους σωματεία γιατί απλούστατα οι εισφορές σε πολλές περιπτώσεις υπερέβαιναν τα εισοδήματα τους, έρχονται τώρα να διορθώσουν εν μέρει αυτές τις αδικίες, απόρροια ενός νόμου που φτιάχτηκε στο πόδι για να δημιουργήσει το πρόσκαιρο υπερπλεόνασμα.

Επιδότηση ενοικίου. 

Αφού εξοντώθηκε η ιδιοκτησία μέσα από φόρους και πλειστηριασμούς και αυξήθηκαν κατακόρυφα αυτοί που καλούνται να ζήσουν με μισθούς των 400 και των 500 ευρώ λόγω της μερικής απασχόλησης που έγινε καθεστώς, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να επιδοτήσει το ενοίκιο των αναξιοπαθούντων για να μη γεμίσουν τα πεζοδρόμια με άστεγους.

Μείωση των μερισμάτων από κέρδη επιχειρήσεων από 30% σε 29%.

Τώρα μάλιστα. Αυτό κι αν είναι κίνητρο για να σπεύσει να επενδύσει κανείς. Λες και υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις και μέτοχοι που κάνουν ακόμα κέρδη μετά από τόσα χρόνια κρίσης και τώρα θα τρελαθούν στο χρήμα!Για τα μάτια και μόνο γιατί για αποτελεσματικότητα του μέτρου δεν χρειάζεται καν να συζητάμε.

13η σύνταξη (και πάλι τρόπος του λέγειν) για συνταξιούχους και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Ο πήχης όμως γι αυτό το επίδομα είναι πολύ χαμηλά και δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων λες κι αν κάποιος παίρνει 1000 ευρώ ζει μέσα στη χλίδα και δεν έχει που να ξοδέψει τη συνταξάρα του!

Ποιο όμως είναι το λογικό συμπέρασμα από αυτές τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στη μοιρασιά του υπερπλεονάσματος που ας μην κρυβόμαστε προέκυψε από όλους εκείνους που τα μέτρα παροχών, δεν τους αφορούν; 

Λες και η ισονομία που είναι η κορωνίδα του Συντάγματος μας, είναι μόνο για τα μάτια και κάποιοι Έλληνες έχουν μόνο υποχρεώσεις έναντι του κράτους.

Να πληρώνουν μόνο, για να μπορεί η κυβέρνηση να ασκεί κοινωνική πολιτική ή καλύτερη προεκλογική εκστρατεία με χάντρες και μπιχλιμπίδια προς αυτούς που έχουν λιγότερα.

Προσεκτικά στοχευμένες παροχές σε ομάδες του πληθυσμού από τις οποίες προσδοκούν ψήφους στις επερχόμενες εκλογές είτε με επιδόματα είτε με προσωρινές προσλήψεις.

Επειδή όμως η ιστορία έχει δείξει επανειλημμένως πώς οι ψηφοφόροι είναι αχάριστοι και τα παίρνουν σήμερα από τον ένα και πάνε στον απέναντι να πιάσουν στασίδι για την επόμενη μέρα, καλό θα ήταν οι εκλογές να επισπευσθούν όσο ακόμα στις τσέπες θα υπάρχουν λίγα ευρώ γιατί τον Μάιο και πολύ περισσότερο τον Οκτώβριο, ποιος ζει ποιος πεθαίνει και κυρίως ποιος θυμάται.

Βασίλης Στεφανακίδης
protothema.gr

Πηγή

Share.