Και όμως η χώρα βαδίζει με σταθερό ρυθμό προς τις εκλογές – Όποια και αν είναι η απόφαση του για την ακριβή ημερομηνία προκήρυξης των εθνικών εκλογών, το μόνο βέβαιο είναι ότι σε σαράντα μέρες από σήμερα η χώρα θα μπει επισήμως σε εκλογική χρονιά.

Αναδημοσίευση από: liberal.gr
Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η έλευση του νέου έτους θα φέρει πολλαπλές κάλπες. Περιφερειακές, δημοτικές , ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές με ακαθόριστο τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής ως προς τις τελευταίες.

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να επιμένει δημοσίως ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι οι σχετικές προετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει για τη διεξαγωγή εκλογών τον Μάιο του 2018, με πιθανότερες ημερομηνίες σε αυτή την περίπτωση την 19η Μαΐου και την 26η Μαΐου.
Σε αυτό το σημείο όμως η κατάσταση αρχίζει και περιπλέκεται, μια και υπάρχουν και οι πιο “υποψιασμένοι” που προβλέπουν ότι οι εκλογές θα έρθουν αρκετά νωρίτερα, στο πλαίσιο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού από τον κ. Τσίπρα. Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου στηρίζονται σε δύο παραδοχές, οι οποίες άλλωστε αποτελούν διαχρονικές σταθερές στην πολιτική σκακιέρα.
– Το προνόμιο του αιφνιδιασμού, το οποίο διατηρεί αποκλειστικά η εκάστοτε κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να πάει κόντρα σε όλους όσοι προεξοφλούν ότι οι εκλογές θα γίνουν είτε Μάιο είτε Οκτώβριο,επιθυμώντας να δείξει ότι είναι εκείνος που καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις.
– Το θετικό momentum για την κυβέρνηση που θα καταγραφεί στις αρχές του 2019. Με άλλα λόγια εκτιμάται ότι τους πρώτους μήνες του καινούργιου χρόνου, οι συνθήκες θα είναι οι καλύτερες δυνατές για το κυβερνών κόμμα, συνθήκες που όσο θα περνούν οι μέρες και σίγουρα πάντως εφόσον τελικά φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2019 θα έχουν εξασθενήσει. Εάν λοιπόν ο κ. Τσίπρας έχει τις όποιες πιθανότητες να κοντράρει τον κ. Μητσοτάκη, αυτό έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί τις πρώτες 100 μέρες του 2019, έχοντας η κυβέρνηση προχωρήσει σε μία σειρά κινήσεων, οι οποίες θα έχουν αφήσει αναμφίβολα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία :
1) Τη μη περικοπή των συντάξεων,
2) Το μοίρασμα του κοινωνικού μερίσματος,
3) Τη ψήφιση των “θετικών” μέτρων, από τον προϋπολογισμό του 2019.
Ο παραπάνω συνδυασμός που ασφαλώς αναμένεται να τονώσει , άγνωστο σε ποιο βαθμό, τον ΣΥΡΙΖΑ έχει παράλληλα και ημερομηνία λήξης. Δεν μπορεί δηλαδή η θετική συγκυρία για το κυβερνών κόμμα να επεκταθεί πέραν της άνοιξης του 2019, κάτι που ο κ. Τσίπρας θα προσμετρήσει στις όποιες αποφάσεις λάβει.
Γι’αυτό υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν ότι με πρόσχημα πιθανόν την συμφωνία των Πρεσπών που θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή στις αρχές του χρόνου ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τον Πάνο Καμμένο θα προκαλέσει μία “ελεγχόμενη” ενδοκυβερνητική κρίση και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές κάπου στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τους ρυθμούς εκλογικής προετοιμασίας. Παρά το γεγονός ότι στην ΝΔ θεωρούν πως το νωρίτερο που ο κ. Τσίπρας θα στήσει κάλπες θα είναι ο Μάιος, ουδείς μπορεί να αποκλείσει πλέον τον αιφνιδιασμό, με τον ερχομό του 2019, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο την λεγόμενη παροχολογία όσο και την εντεινόμενη σκανδαλολογία , η οποία καθημερινά παίρνει και νέες διαστάσεις.
Γι’ αυτό το λόγο το γαλάζιο στρατόπεδο προετοιμάζεται:
-Τα ψηφοδέλτια είναι στην τελική φάση επεξεργασίας. Όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ θέση στα “γαλάζια” ψηφοδέλτια θα έχουν πολλά νέα πρόσωπα, με κύρια δεξαμενή το μητρώο στελεχών. Μέσα στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις νέων προσώπων , δίνοντας το στίγμα της ανανέωσης. “Ακόμα και αν σήμερα προκηρύσσονταν εκλογές, μέσα σε δύο ώρες, θα είχαμε έτοιμο το σύνολο των ψηφοδελτίων της χώρας” αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της Πειραιώς στο liberal.gr
– Ο κεντρικός κορμός των προεκλογικών περιοδειών του προέδρου της ΝΔ έχει ήδη καθοριστεί, με την κάλυψη συγκεκριμένων εκλογικών αναγκών.
Τα βλέμματα πάντως όλων στην αξιωματική αντιπολίτευση στρέφονται στην πραγματοποίηση του τακτικού συνεδρίου της ΝΔ στις 14-16 Δεκεμβρίου, για το οποίο η σχετική διαβούλευση για τα ζητήματα που αφορούν σε αλλαγές στο καταστατικό ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα εκλεγεί η νέα πολιτική επιτροπή του κόμματος, που θα εκλέξει με την σειρά της τον νέο γραμματέα. Όπως όλα δείχνουν ο Λευτέρης Αυγενάκης θα ανανεώσει τη θητεία του και θα είναι εκείνος που θα οδηγήσει την ΝΔ στις εκλογές, από τη θέση του γραμματέα.

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.