[ccpw id="136103"]

Υπάρχει μια ωραία γελοιογραφία του Αρκά, όπου η φιγούρα του διάσημου προφήτη λέει: 

“Μη χάνετε την ελπίδα σας, μπορεί να την βρουν και να σας την ξαναπουλήσουν”.

Στο σημείο αυτό ακριβώς βρισκόμαστε ως χώρα:

Λίγο πριν την επόμενη πρόσκρουση στα βράχια της πραγματικότητας, μας πουλάνε παραμύθια για επιστροφή στην κανονικότητα. Μας λένε δηλαδή πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα και άφησε το κεφάλαιο της χρεοκοπίας πίσω της.

Είναι έτσι;

Η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας της την αναβολή της περικοπής των συντάξεων από τις αρχές του 2019. Δηλαδή, της περικοπής της προσωπικής διαφοράς για τους προ του Μαΐου του 2016 συνταξιούχους.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση επικροτεί και τούτο δείχνει την ένδεια εντιμότητας, θάρρους και ίσως την απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.

Βέβαια, ισχύει και το πώς η κοινωνία θα έστελνε εκτός Βουλής όποιο κόμμα τολμούσε να πει την αλήθεια.

Ηθική και δικαιοσύνη…

Προχθές διάβαζα για την περίπτωση δυο μηχανικών της ίδιας ηλικίας και χρόνου εργασίας άρα και ασφάλισης. Ο ένας βγήκε σε σύνταξη το 2015 και άλλος προτίμησε να συνεχίσει να εργάζεται για μερικά χρόνια ακόμη μέχρι το 2019.

Ο πρώτος λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.200 ευρώ και ο δεύτερος περί τα 700-800 ευρώ… Με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα λάμβαναν και δυο τις ίδιες συντάξεις.

Υπάρχει δικαστήριο κάπου στον κόσμο που θα προσφύγει ο δεύτερος και δεν θα δικαιωθεί;

Το συνταξιοδοτικό σύστημα και με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από τις αρχές του 2019 δεν ήταν ούτως η άλλως βιώσιμο.

Πως είναι δυνατόν να είναι βιώσιμο όταν για συντάξεις απαιτείται το 16% του ΑΕΠ όταν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες δαπανούν το 12% και διαθέτουν ισχυρότερες οικονομίες από την Ελλάδα;

Το να υποστηρίζει κάποιος πως πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις μέχρι να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό είναι η μοναδική ρεαλιστική πρόταση που εγγυάται πως μπορεί να υπάρχουν αύριο συντάξεις έστω και μειωμένες…

Το πολιτικό σύστημα δεν τολμά να προτείνει ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι βιώσιμο, γιατί θα αποκαλυφθεί το ψέμα με το οποίο υφάρπαζε και σχεδιάζει να υφαρπάξει τις ψήφους των αδαών υποψήφιων αυτοχείρων και στις επόμενες εκλογές.

Τούτο δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ηγείται της καλλιέργειας αυταπατών, της εξαπάτησης και της διάλυσης της χώρας. 

Αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος και κυρίως της κοινωνίας που δεν τολμά να κοιτάξει την πραγματικότητα και επιζητεί σαν το “πρεζάκι” όλο και μεγαλύτερες δόσεις αυταπατών.

Για δεκαετίες τώρα η ελληνική κοινωνία στέλνει στο σπίτι τους όσους πολιτικούς τόλμησαν να της πουν έστω και μέρος της αλήθειας και επιβραβεύει τους κατ΄ εξακολούθηση και κατ’ απόδειξη ψεύτες.

Η πραγματικότητα

Η πραγματικότητα όμως είναι αδυσώπητη και ενίοτε μπορεί να καθυστερήσει αλλά θα φτάσει όπως το καράβι που κινείται προς τα βράχια και κανένας δεν τολμάει να του αλλάξει πορεία μη και χαλάσει το πάρτι στο κατάστρωμα.

Αν χαλάσει το πάρτι υπάρχει κίνδυνος να βάλουν άλλο καπετάνιο στο τιμόνι και να χρεωθεί αυτός την πρόσκρουση με τα βράχια.

Μωραίνει Κύριος “ους” βούλεται απωλέσαι.

Μελετήστε το μήνυμα που στέλνει η “καρδιά” της οικονομίας, οι τράπεζες. Τον περασμένο Μάη οι 4 συστημικές τράπεζες άθροιζαν κεφαλαιοποίηση περί τα 9,5 δισ. ευρώ. Χθες άθροιζαν περί τα 4 δισ. ευρώ. 

Καίτοι υποτίθεται πως η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και επέστρεψε στην κανονικότητα οι τράπεζες έχουν χάσει τη μισή αξία τους μέσα σε λίγους μήνες, όπως ακριβώς έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015, λίγο πριν κλείσουν και ανακεφαλαιοποιηθούν.

Ο σημερινός καπετάνιος πιστεύει πως την ώρα της πρόσκρουσης στα βράχια θα βρίσκεται ο επόμενος της βάρδιας και πως ο ίδιος θα κληθεί να αναλάβει και πάλι στη συνέχεια…

Είπαμε μην χάνετε την ελπίδα σας, τα χειρότερα είναι μπροστά…

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή