[ccpw id="136103"]

Η κατάθεση φέρεται να δόθηκε πριν από περίπου ένα μήνα στον εφέτη ανακριτή Δημ. Ορφανίδη, που χειρίζεται τη δικογραφία για τον τρόπο λήψης της απόφασης ώστε να συναφθεί η συμφωνία με την αμερικανική εταιρία Saic. 

Η αναφορά και μόνο του ονόματος του πρώην υπουργού, δημιουργούσε την νομική υποχρέωση στον ανακριτή να στείλει τη δικογραφία (η οποία λέγεται πως είναι ογκώδης) στη Βουλή.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες μετά την κατάθεση του μυστηριώδους προσώπου για την υπόθεση του C4i και συγκεκριμένα την ανάθεση του έργου το 2003 στην αμερικανική SAIC. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να εμφανίστηκε αυτοβούλως στον ανακριτή και να κατέθεσε στοιχεία για μίζες εμπλέκοντας σε δωροδοκία πρώην υπουργό μέλος του ΚΥΣΕΑ.

Ως εκ τούτου ο δικαστικός λειτουργός διαβιβάζει τη δικογραφία στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Παράλληλα η κατάθεση αυτή φαίνεται πως συμπίπτει με την κίνηση της επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Χρήματος Άννας Ζαίρη , με την οποία διέταξε το άνοιγμα των λογαριασμών της οικογένειας Σημίτη, δυο πρώην υπουργών του στο Δημόσιας Τάξης και ενός μεσάζοντα όπλων.

Συγκεκριμένα διατάσσεται το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης, της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως -από το 2001 έως το 2003- Μιχ. Χρυσοχοϊδη και του Ευάγγελου Μαλαίσιου (όπως και της συζύγου του) ενώ παράλληλα ανοίγματα λογαριασμών σε Ελλάδα και Γερμανία έχουν ζητηθεί και για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Σπύρο Σημίτη. Επίσης για τον Λουκά Ρωμανό, υπάλληλο της εταιρίας Thales στην Ελλάδα.

Το άνοιγμα των λογαριασμών, ήρθε επίσης λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη πως επίκειται πρόσωπο με πρόσωπο κατάθεση στην Ελληνική Δικαιοσύνη (στην ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα), για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, του Γάλλου πρώην στελέχους της εταιρίας Thales, ο οποίος είχε μιλήσει για παράνομες πληρωμές στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, του εκσυχρονισμού των φρεγατών (υπόθεση για την οποία ήδη προφυλακίστηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου) και του C4i.

Συγκεκριμένα ο Γάλλος, εναντίον του οποίου έχουν υπάρξει πολλές προσφυγές και καταδίκες στας Γαλλικά Δικαστήρια, μεταξύ των οποίων και από τον κ. Παπαντωνίου, είχε παραδεχτεί ότι ήταν πάγια τακτική της Thales να προσανατολίζει το 2% του τζίρου της σε μίζες, προκειμένου να αναλαμβάνει μεγάλα έργα.

Στις 20-5-2006 ενώπιον των γαλλικών δικαστικών αρχών είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων ότι η Thales έχασε τη συμφωνία για το C4i “γιατί εμείς στοχεύσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί (σ.σ Saic) στόχευσαν κατευθείαν στον υπουργό Εσωτερικών και στον Πρωθυπουργό”.

Πηγή