[ccpw id="136103"]

Ακόμη και η συνήθως ευγενική και φιλική προς την κυβέρνηση Κομισιόν επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην αλλαγή της δομής του Κράτους θα κοστίσουν ακριβά στη χώρα.

Οι αγορές δεν διαβάζουν τα χλιαρά ισορροπητικά κείμενα των γραφειοκρατών αλλά προσέχουν τις επισημάνσεις των εκθέσεων του ΔΝΤ, των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και των επενδυτικών οργανισμών.

Στα μέσα Ιανουαρίου, επιστρέφουν οι εκπρόσωποι της Τρόικας στην Αθήνα για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ούτε μία από τις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού, 5 ολόκληρα χρόνια μετά τον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, όχι μπουλντόζες αλλά ούτε ένα φτυάρι δεν έχει μπει. 

 
Η απελευθέρωση του δημοσίου από τις κομματικές παρεμβάσεις αποτελεί το συντομότερο ανέκδοτο, οι αγορές και τα επαγγέλματα παραμένουν κλειστά.

Η κυβέρνηση κραδαίνει τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που στηρίζονται στην βαριά φορολογία κάθε παραγωγικής και ανταγωνιστικής δραστηριότητας.

Και η Αλβανία του Χότζα επέζησε 40 χρόνια με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Οι πολίτες της όμως κάθε χρόνο γίνονταν φτωχότεροι. 

 
Έτσι ακριβώς και η Ελλάδα, απομονωμένη από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίων, χωρίς δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, χωρίς δικαιοσύνη και χωρίς προσανατολισμό, απλώς υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι δεν χρειάζεται δανεικά.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όταν έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για την δεύτερη αξιολόγηση, μαζί και με την αρνητική έκθεση που θα δημοσιεύσει το ΔΝΤ υποχρεωτικά θα εισηγηθούν να μην εκταμιευτούν τα κέρδη από τα Ελληνικά Ομόλογα, τα περίπου 600 έως 800 εκατ. Ευρώ που κανονικά θα έπρεπε να εισπράξει φέτος η Ελλάδα.

Οι 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν 

 
  • την στελέχωση της ΑΑΔΕ, 
  • την πλήρη και οριστική εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, 
  • την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης (κλινικές μιας ημέρας) και των κεντρικών προμηθειών υγειονομικής περίθαλψης, 
  • το νομικό πλαίσιο των “κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων” και του νόμου Κατσέλη, 
  • τις διαδικασίες αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων, 
  • τη μεταφορά του Ολυμπιακού Κέντρου στο Υπερταμείο αλλά και τον διορισμό γενικών διευθυντών και ειδικών γραμματέων στα Υπουργεία.
Η έκθεση της Κομισιόν για την Ενισχυμένη Εποπτεία προειδοποιεί την Ελληνική Κυβέρνηση να σταματήσει τους διορισμούς στο Δημόσιο. 
 
Στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2018, υπογραμμίζει η έκθεση, αυξάνονται σημαντικά οι συμβάσεις των προσωρινών εργαζομένων (συμβασιούχων) και γι’ αυτό χρειάζεται “προσεκτική παρακολούθηση”.

Η Ελλάδα ακολουθεί λάθος πορεία. 

Οι Ευρωπαίοι ασχολούνται με άλλα -πραγματικά σοβαρότερα- προβλήματα και η κυβέρνηση νομίζει ότι είναι “ελεύθερη” από τα Μνημόνια…

Του Xρήστου Ν. Κώνστα
liberal.gr

Πηγή