Τελευταία ακούμε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλούν τον Κώστα Σημίτη για το μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Αναδημοσίευση από: eleftherostypos.gr
Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Τότε που το ΠΑΣΟΚ καμάρωνε για το «πράσινο κόμμα» των μικρομετόχων και στελέχη του προέβλεπαν άνοδο του Γενικού Δείκτη στις 7.000 μονάδες. Ακόμη και όταν είχε αρχίσει το κραχ που εξαφάνισε τις περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων μικρομετόχων που πίστευαν ότι θα γίνουν πλούσιοι μέσα σε λίγους μήνες.
Και πράγματι ήταν τεράστιο σκάνδαλο, ο «Ελεύθερος Τύπος» είχε δημοσιεύσει τότε σειρά άρθρων αναλύοντας μία προς μία τις «φούσκες» του Χρηματιστηρίου και αναδεικνύοντας τις πολιτικές ευθύνες της τότε κυβέρνησης.
Oμως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βαρύνεται με το δικό της πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο σε χρηματοοικονομικά μεγέθη ξεπερνά και εκείνο της «Σοφοκλέους».
Η εξαΰλωση των τραπεζών, που αποτυπώνεται σε καθημερινή βάση στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015 και των επαίσχυντων όρων της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης σε βάρος του Δημοσίου και των μικρομετόχων.
Την περίοδο της «περηφάνιας» και του δημοψηφίσματος πληρώνουν τώρα οι τράπεζες και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι. Στα τέλη του 2014 το πιστωτικό σύστημα είχε ξεπεράσει το πρώτο σοκ των μνημονίων. Οι καταθέσεις αυξάνονταν, ξένοι επενδυτές είχαν βάλει πάνω από 8,5 δισ. σε αυξήσεις κεφαλαίου τον Απρίλιο του ίδιου έτους, οι μετοχές είχαν ανοδική τάση, καθώς όλοι θεωρούσαν ότι τα δύσκολα είχαν περάσει.
Και ύστερα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει δημοψήφισμα, ενώ γνώριζε ότι αυτή η κίνηση θα διέλυε το πιστωτικό σύστημα (άλλωστε το έλεγε και ο ίδιος τον Νοέμβριο του 2011 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ονειρευόταν το δικό του δημοψήφισμα), αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τις τράπεζες.
Η οικονομία έχασε την αναπτυξιακή δυναμική που είχε δημιουργηθεί κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο το 2014, η χώρα επέστρεψε στην ύφεση και η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση έγινε με τιμές ψίχουλα. Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Γιώργο Στρατόπουλο, που έχει αρθρογραφήσει σχετικά στο protagon.gr, το Δημόσιο επιβαρύνθηκε με ζημιά άνω των 18 δισεκατομμυρίων από τις τράπεζες το 2015.
Συγκεκριμένα το Ελληνικό Δημόσιο το 2013 απέκτησε πλειοψηφικά πακέτα σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank σε τιμές 4,29 €, 1,7 €, 0,44 € και 1,54 € αντιστοίχως. Το φθινόπωρο του 2015 οι αυξήσεις κεφαλαίου στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης έγιναν στα 0,02 €, 0,003 €, 0,04 € και 0,01 € ) με προνομιακή μεταχείριση των funds που είχαν ήδη μετοχές. Με αυτή την κίνηση χάσαμε αρκετά δισεκατομμύρια διά παντός ενώ έκτοτε η αρνητική χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζών ανεβάζει τον λογαριασμό για Δημόσιο και φορολογούμενους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές των μετοχών τους από τις αρχές του έτους έχουν υποχωρήσει κατά 54% και οι απώλειες από το 2013 έχουν ξεπεράσει το 80%.
Με άλλα λόγια επί Τσίπρα έγινε η χειρότερη ιδιωτικοποίηση όλων των εποχών. Το Δημόσιο, αν και είχε βάλει αρκετά δισ. από το 2009 και μετά, με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση περιόρισε σημαντικά τα μερίδιά του ενώ η οικονομική καχεξία έχει μπλοκάρει τη βασική λειτουργία του πιστωτικού συστήματος που είναι η παροχή ρευστότητας.
Αυτό είναι το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. Οχι μόνο γιατί οι όροι των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών έγιναν με αποκλεισμό του Δημοσίου και των μικρομετόχων αλλά κυρίως γιατί με το δόγμα «μπάχαλο όλα», που επικράτησε το 2015, διαλύθηκε το πιστωτικό σύστημα και η οικονομία «σέρνεται». Ακόμη και τα capital controls που θα έφευγαν την «Τρίτη μετά το δημοψήφισμα», 3,5 χρόνια μετά παραμένουν θυμίζοντας τη ζημιά Τσίπρα…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.