Το ότι ο Αλέκσης μπορεί να μην περάσει στην Ιστορία ως ο πιο ανίκανος και καταστροφικός πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης δεν θα οφείλεται μόνο στην κομματική ή την υπερκομματική προπαγάνδα (η πρώτη γλείφει τον Αλέξη, η δεύτερη γλείφει όλους τους πρωθυπουργούς ανεξαρτήτως κόμματος). 
Κυρίως θα οφείλεται στο ότι ο σύζυγος της Περιστέρας έχει μια ιδιότητα που ξεπερνά και την ανικανότητα και την καταστροφική του μανία κι αυτή είναι η αμορφωσιά του. 
Η παντελής του άγνοια ακόμα και για τα βασικά, η οποία εύκολα τον τοποθετεί στο βάθρο του πιο αμόρφωτου πρωθυπουργού όχι της μεταπολίτευσης, αλλά της Ελληνικής Δημοκρατίας από τότε που υπάρχει.
Μόλις μια εβδομάδα πριν, ζητούσε στα αγγλικά από τους ακροατές μιας ομιλίας του να «φορέσουν τα μικρόφωνά τους» γιατί είχε σκοπό να μιλήσει στα ελληνικά και μας έκανε να αναρωτιόμαστε αν αυτό που αγνοεί περισσότερο είναι τα βασικά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ή το πώς λειτουργεί το Τουίτερ (κακώς, γιατί είναι βέβαιο πως δεν γνωρίζει τίποτα από τα δύο). 
Προχτές, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, μεγαλούργησε ξανά, αποδεικνύοντας ότι όταν είσαι στούρνος είσαι στούρνος σε όλα. 
Ακόμα και σ’ αυτά που θα έπρεπε, λόγω κομματικής πορείας, να τα παίζεις στα δάχτυλα.
Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, εξέδωσε μια ωραία ανακοίνωση για την επέτειο των γεγονότων του Νοεμβρίου του 1973 την οποία στόλισε με μια φωτογραφία από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 1973, δηλαδή από την εξέγερση της Νομικής.
Θα περίμενε κανείς από τον ηγέτη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, από τον άνθρωπο που ξεκίνησε την καριέρα του από την ΚΝΕ, να μπορεί να ξεχωρίσει τις δύο εξεγέρσεις. 
Θα περίμενε να μη στολίσει την ανακοίνωσή του για το Πολυτεχνείο με μια φωτογραφία από την ταράτσα της Νομικής με τον ίδιο τρόπο που δεν θα εξέδιδε ανακοίνωση για τα γεγονότα της Νομικής με μια φωτογραφία του τανκ έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου. 
Αλλά ο Αλέκσης, πάνω από ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς και πάνω από κνίτης, είναι στούρνος. 
Τόσο, ωστέ να τελειώνει τη στολισμένη με φωτογραφία της Νομικής ανακοίνωση για το Πολυτεχνείο, γράφοντας:
«Όπως είπε ο ποιητής: “Τα παιδιά με τα πρησμένα πόδια που τα ’λεγαν αλήτες”, μας εμπνέουν ακόμα».
Καταλαβαίνω πως ο Ελύτης ήταν δεξιός και έτσι η επαφή του Αλέκση μαζί του περιορίζεται στις, καταστροφικές για το περιεχόμενο των στίχων αλλά τρομερά επωφελείς για τη δημοφιλία τους, μελοποιήσεις του Θεοδωράκη. 
Αλλά ακόμα κι έτσι θα μπορούσε κάποιος να τον ενημερώσει ότι «τα παιδιά με τα πρησμένα πόδια που τα έλεγαν αλήτες» που τον εμπνέουν ακόμα, πολέμησαν στο Αλβανικό Μέτωπο και καμία απολύτως σχέση με τους φοιτητές του Πολυτεχνείου δεν έχουν (δυστυχώς, ακόμα κανένας «αντικειμενικός» υποστηρικτής δεν μας έχει διασκεδάσει γράφοντας πως ο Αλέκσης εννοεί ότι αυτοί οι «αλήτες» ενέπνευσαν και τους φοιτητές του Πολυτεχνείου, ίσως επειδή θα πρέπει μετά να εξηγήσει τη μόνιμη αδυναμία του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει τα ελληνικά με τρόπο ώστε να γίνεται κατανοητό αυτό που πραγματικά θέλει να πει).
Για άλλη μια φορά ο αμόρφωτος Αλέκσης τα έκανε θάλασσα και μπράβο του.
Υ.Γ. 1 Σα να μην έφταναν τα παραπάνω προχτές κυκλοφόρησε και ένα βίντεο από τη βόλτα του στη Γερμανία και το συνέδριο του SPD, όπου ένας Γερμανός σατιρικός τον ρωτάει αν ήρθε στο συνέδριo των σοσιαλδημοκρατών για να δει κάτι πιο γαμημένο (με την έννοια του διαλυμένου ή κατεστραμμένου) από την Ελλάδα και ο Αλέκσης μην έχοντας καταλάβει λέξη από την ερώτηση χαμογελάει αμήχανα σε μια πολύ πειστική αναπαράσταση χάνου, για να απαντήσει μετά κάτι άσχετο για το πόσο του άρεσε η ομιλία της κυρίας που κάθεται δίπλα του.

Υ.Γ. 2 Για να μην παρεξηγηθώ δεν κατακρίνω τον πρωθυπουργό για τα μαύρα του τα μεσάνυχτα. Κάθε άλλο. Στην πραγματικότητα του είμαι ευγνώμων που κάθε εβδομάδα φροντίζει να κάνει τη δουλειά μου πιο εύκολη και να μου προσφέρει, έτοιμο στο πιάτο, κάτι αστείο να ασχοληθώ.

Μάνος Βουλαρίνος
athensvoice.gr

Πηγή

Share.