Τα επίσημα πρακτικά των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, που αποκαλύπτει σήμερα ο “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”, πιστοποιούν ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και τον Απρίλιο του 2017 οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν πλήρη και τακτική ενημέρωση για τη διόγκωση των χρεών της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη αλλά δεν έπραξαν τίποτα για τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ.

Ο φάκελος των πρακτικών του δ.σ. βρίσκεται στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών στο πλαίσιο της δίωξης που έχει ασκηθεί κατά του τότε διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ κ. Θεόδωρου Κιτσάκου.

Από την ανάλυση των συνεδριάσεων της διοίκησης της ΔΕΠΑ προκύπτει ότι τόσο το δ.σ. της εταιρίας όσο και η κυβέρνηση, αν και από τις αρχές του 2015 γνώριζαν τις δικαστικές “περιπέτειες” του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έβλεπαν τα χρέη της εταιρίας λιπασμάτων ELFΕ να φουσκώνουν χωρίς να προχωρούν σε μέτρα, όπως εισηγούνταν υπηρεσιακοί παράγοντες και το νομικό τμήμα της ΔΕΠΑ.

Από την επεξεργασία των πρακτικών προκύπτει ότι το θέμα των οφειλών της εταιρίας του Λαυρεντιάδη είχε απασχολήσει τουλάχιστον δύο φορές τη διυπουργική σύσκεψη.

Σύμφωνα με όσα δήλωνε στο δ.σ. ο κ. Κιτσάκος για το ίδιο ζήτημα εμπλοκή είχαν το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, η Γραμματεία Συντονισμού (που υπάγεται στον Αλέκο Φλαμπουράρη), ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Πιτσιόρλας και όσοι υπουργοί συμμετείχαν στις διυπουργικές συσκέψεις.

Από τα τέλη του 2014 μέχρι τον Μάρτιο του 2017, οπότε και σημειώθηκε αιφνιδιαστική έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στη ΔΕΠΑ, τα χρέη της ELFE εκτινάχθηκαν από τα 76 εκατ. στα 105 εκατ. Επιπλέον αποκαλύπτεται ότι επί Κιτσάκου γινόταν μία “διαπραγμάτευση” για ανταλλαγή χρεών με ακίνητα της ELFE τα οποία όμως ήταν δεσμευμένα από την Αρχή Νομιμοποίησης για την Καταπολέμηση του Βρόμικου Χρήματος και η εκτίμηση της αξίας τους είχε μεγάλες αποκλίσεις υπέρ της εταιρίας Λαυρεντιάδη.

Το παράδοξο είναι ότι ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ εξυμνούσε τη γνώση του κ. Κιτσάκου για το θέμα της ELFE επειδή πριν αναλάβει τη ΔΕΠΑ ήταν στο παρελθόν γενικός διευθυντής της ELFE.

ΝΔ: Ποιος προστατεύει αυτούς που ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ;

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας πυροδότησαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Με ανακοίνωση της, η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει το ερώτημα, ποιος προστατεύει αυτούς που ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα καλεί τους κ. Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Σκουρλέτη, Σταθάκη, Τζάκρη και Πιτσιόρλα, να λάβουν θέση για όσα καταλόγισε δημόσια ο πρώην ΔΣ της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει τα εξής:

“Μετά και τη δημοσίευση των πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑ σε κυριακάτικες εφημερίδες καθίσταται πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι ηθικοί αυτουργοί αυτού του πολύ σοβαρού σκανδάλου για το οποίο έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις είναι κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Συγκεκριμένα, οι κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σκουρλέτης, Σταθάκης, Τζάκρη και Πιτσιόρλας κατονομάζονται δημόσια από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Θεόδωρο Κιτσάκο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι στιγμής κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτε, καλούνται να πάρουν άμεσα θέση γύρω από αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση που έχει ζημιώσει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τη ΔΕΠΑ και τελικά τους Έλληνες φορολογούμενους.

Ο κ. Τσίπρας που έκανε πως δεν άκουσε όσα του είπε πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλει να δώσει σαφείς εξηγήσεις για τους χειρισμούς του κ. Κιτσάκου και των υπουργών του.

Όπως, επίσης, οφείλει να διευκρινίσει αν γνώριζε ο ίδιος τους χειρισμούς του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ τους οποίους καθ’ ομολογία του κ. Κιτσάκου ενέκριναν οι υπουργοί του.

Υπενθυμίζεται ότι στον κ. Κιτσάκο, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν και διευθυντής της ELFE, έχει ήδη ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος τόσο για τη διόγκωση των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, της εταιρείας δηλαδή στην οποία εργαζόταν πριν γίνει επικεφαλής της ΔΕΠΑ, όσο και για την απόπειρα παράνομης ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους προς όφελος της ELFE.

Το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ προστίθεται σε μια μακρά αλυσίδα σκανδάλων -από τα βλήματα του κ. Καμμένου μέχρι τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα- που δείχνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν είναι μόνο επιζήμια για τον τόπο και τους πολίτες, αλλά και βαθύτατα διεφθαρμένη, όπως άλλωστε αποδεικνύουν όλες αυτές οι δυσώδεις υποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες απαιτούν να γίνει γνωστή η αλήθεια. Και οι υπεύθυνοι να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης”.

Πηγή

Share.